Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

28 nov 17 King Crimson naar Nederland

KING CRIMSON NAAR NEDERLAND

Onder de bezielende leiding van muzikaal genie Robert Fripp komt de progrockformatie King Crimson op vrijdag 13 juli 2018 voor een drie uur durend concert naar Het Concertgebouw in Amsterdam. Kaarten zijn te koop vanaf vrijdag 1 december om 10.00 uur via www.ticketservice.nl. Inmiddels is het concert van 13 juli vrijwel uitverkocht en daarom heeft de band besloten er een extra concert aan vast te plakken en wel op 14 juli 2018.

King Crimson anno 2017

Voor die lezers die niet al te bekend zijn met deze legendarische band (met dank dank aan Wikipedia): King Crimson is een Britse rockband rond gitarist Robert Fripp. De band werd opgericht in 1969 en geldt als een van de uitvinders van de progressieve rock. De carrière van de band wordt regelmatig onderbroken door wisseling van personeel; ook wordt de groep regelmatig opgeheven om even regelmatig weer van start te gaan.

De eerste versie van King Crimson was een feit toen Greg Lake in december 1968 naar Londen verhuisde na een verzoek van Michael Giles en Fripp. Zij zaten als geraamte van Giles, Giles & Fripp met Ian McDonald zonder basgitarist en zanger. Begin januari 1969 werd definitief het startsein gegeven voor de band. Peter Sinfield werd gevraagd de teksten te leveren en werd ook ingeschakeld voor de lichteffecten bij live-optredens. Het eerste concert vond plaats op 9 april 1969 in Londen. De samenstelling was als volgt:

Robert Fripp – gitaar
Greg Lake – basgitaar en zang
Ian McDonald – fluit, saxofoon, mellotron en zang
Michael Giles – drums
Peter Sinfield – teksten en lichtshow
De band werd genoemd naar een al gereed zijnde compositie The Court of The Crimson King. De muziek leunde zwaar op de Mellotron.

De groep brak echt door toen zij in het voorprogramma van de Rolling Stones, op 5 juli 1969 gratis optraden in Hyde Park, Londen. De schatting van het aantal toeschouwers loopt uiteen van 250.000 tot 500.000. De opnamen voor het eerste album waren op dat moment al begonnen; op 12 juni 1969 werd in de studio een versie opgenomen van 21st Century Schizoid Man; deze laten een melodieuze en tegelijk deels improviserende groep horen. Het enige album dat de groep in deze samenstelling afleverde is In the Court of the Crimson King. Het werd later gezien als een standaardwerk binnen de progressieve rock en is tevens een standaardwerk voor liefhebbers van de klanken van de Mellotron. Het album was een succes doordat muziek, teksten, maar ook hoesontwerp geheel bij elkaar aansloten.

En na diverse wisselingen, stops etc. kunnen we de laatste jaren weer genieten van dit gezelschap.

De meest recente samenstelling van de groep is:

Robert Fripp – Gitaar, Soundscapes, elektrische piano, mellotron, keyboards, en diverse andere (1969-)
Mel Collins – Saxofoon, fluit en mellotron (1970-1972; 2013-)
Tony Levin — Basgitaar, Chapman Stick, contrabas en zang (1981-1999; 2003-)
Pat Mastelotto — Drums en percussie (1994-)
Gavin Harrison — Drums (2007-)
Jakko Jakszyk – Zang en gitaar (2013-)
Bill Rieflin – Drums (2013-)

Sinds ongeveer het jaar 2000 treden enkele oud-leden van King Crimson, onder wie McDonald, Collins, Michael en Peter Giles, op onder de naam The 21st Century Schizoid Band.

Facebook King Crimson