Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

11 apr 17 Allan Holdsworth overleden

ALLAN HOLDSWORTH OVERLEDEN

Allan Holdsworth (Bradford (West Yorkshire), 6 augustus 1946 – 16 april 2017) was een Brits gitarist en jazzcomponist. Hij wordt gezien als een van de meest vooraanstaande muzikanten in de prog en jazzfusion.

Allan Holdsworth overleden

Holdsworths vader was jazzpianist. Holdsworth wilde altijd saxofoon leren spelen, maar wegens geldgebrek begon hij op zijn zeventiende met gitaarspelen. Hoewel zijn vader muzikant was, is Holdsworth autodidact. Van akkoorden en toonladders weet hij alles af. Noten lezen kan hij echter niet.
Holdsworth was voor het eerst te horen bij Igginbottom in 1969. Tijdens de jaren zeventig voegde hij zich bij Tempest. Vervolgens speelde hij bij de befaamde jazzrockgroepen Gong, Soft Machine, The New Tony Williams Lifetime, Jean-Luc Ponty en bij de supergroep UK (samen met John Wetton, Bill Bruford en Eddie Jobson). Hij is ook te horen op soloalbums van Bruford en was kort bandlid van Level 42.
Vanaf het begin van de jaren tachtig bracht Holdsworth zelf zijn eigen muziek uit. De albums “IOU”, “Road Games” en “Metal Fatigue” schudden de gitaarwereld wakker met hun eigenzinnige muzikale benadering en unieke sound.
Met het uitbrengen van het album “Atavachron” introduceerde hij de Synthaxe gitaarsynthesizer. Op het album “Sixteen Men of Tain” keerde Holdsworth terug naar meer gangbare gitaarinstrumenten.
Hij was wielrenner en bierkenner, hij brouwde zijn eigen bier en vond de “The Fizzbuster” (een soort bierpomp) uit. Zijn muziekstudio heette The Brewery.

Allan Holdsworth werd in 2010 opa en overleed plotseling in 2017 op 70-jarige leeftijd.

Met dank aan Wikipedia

Volgende week kunt u een ‘ In Memoriam’ over deze briljante gitarist lezen op deze site, uiteraard door Wouter Bessels. _________________________________________________________________________

NIEUW ALBUM DISCIPLINE AANSTAANDE

Het Amerikaanse platenlabel van Ken Golden, The Laser’s Edge, bevestigt de ondertekening van Detroit’s legendarische formatie Discipline teneinde in juni 2017 hun vijfde studioalbum te lanceren: “Captives Of The Wine Dark Sea”.

Discipline

Discipline werd opgericht in 1987 door onder anderen Matthew Parmenter. De band heeft meerdere studioalbums uitgebracht en verscheen op verschillende progressieve rock festivals, waaronder Nearfest, RoSfest, ProgScape, de Orion studios progressieve rock showcase, Summers End, Terra incognita en zes optredens op ProgDay. Daarnaast deed de band een tour 1993 in Noorwegen om hun eerste studio-opname “Push & Profit” te promoten. De band is vooral bekend om het album uit 1997, “Unfolded Like Staircase”.

Discografie

Chaos Out of Order (1988)
Push & Profit (1993)
Discipline Live 1995 (VHS 1995)
Unfolded Like Staircase (1997)
Discipline. Live Into the Dream… (1999)
Discipline Live 1995 (DVD reissue 2005)
Live Days (2010)
To Shatter All Accord (2011)
Chaos Out of Order – 25th anniversary reissue (2013)
This One’s for England (2014)
Discipline Live in Gettysburg (motion picture 2015)

Facebook Discipline