Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

11 apr 17 Yes perikelen

YES PERIKELEN

Sinds enige tijd zwerven er twee verschillende Yes-line-ups over de wereld. De band Yes – met Steve Howe en Alan White in hun gelederen – en ARW met Jon Anderson, Trevor Rabin en Rick Wakeman.

Afgelopen weekend werd de band Yes, dat wil zeggen de Reunion line-up, geïnstalleerd in The Rock ’n Roll Hall of Fame. Dat een optreden van deze line-up tot diverse speculaties en animositeit onder de diverse betreffende muzikanten zou leiden, sprak voor zich. Duidelijk was dat Tony Kaye i.v.m. ziekte niet aanwezig kon zijn en Bill Bruford wel aanwezig was maar niet zou spelen. De goede man is al enige jaren met pensioen.

Onderwerp van discussie was de plek van Chris Squire. Het schijnt dat het ARW-kamp een optreden van Billy Sherwood heeft geblokkeerd en uiteindelijk werd de typische Yes-oplossing gevonden in Geddy Lee in Roundabout en Steve Howe in Owner Of A Lonely Heart.

Tijdens zijn toespraak stal Wakeman – al of niet gepast – de show met een hilarisch verhaal over zijn vader en een recent prostaatonderzoek bij zijn arts. Het was gepland dat Scotland Squire, de weduwe van Chris Squire, na Wakeman nog iets zou zeggen, maar ze liet de microfoon aan zich voorbij gaan. Na de ceremonie strooide Billy Sherwood nog wat verwijtende woorden rond via de sociale media.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken verschenen zeer onlangs de aankondigingen van de plannen van Yes en ARW.

Yes zal in de Verenigde Staten een YESTIVAL-tour ondernemen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de band. De band wordt hierbij vergezeld door Todd Rundgren en Carl Palmer’s ELP Legacy. Yes benadrukt in het bericht op hun website dat men geen plannen heeft om met de ‘guys from ARW’ te touren het volgend jaar. Wakeman had al in een eerder stadium verklaard dat er zeker geen reünie met Howe en White zou plaatsvinden.

ARW heeft de naam omgedoopt in “Yes, featuring Anderson Rabin and Wakeman”. Of over het gebruik van de naam Yes nog juridische twisten zullen volgen is nu nog niet duidelijk. Wel verscheen er maandag na het bekend worden van de naamsverandering van ARW een persverklaring van Yes met de volgende tekst: “While Jon Anderson has rights to use the name as one of the co-owners of the trademark, Yes’ position is that every effort should be made by promoters, ticket agencies and all involved to respect Yes’ magnificent and loyal fan base and minimize confusion regarding the use of Yes Featuring Anderson, Rabin, Wakeman.”

Beide bands zullen mogelijk elkaars paden kruisen tijdens hun tour door de Verenigde Staten…

Inmiddels circuleren er in de Verenigde Staten al aankondigingen op de site van Ticketmaster voor datums van het YESTIVAL met foto’s van het ARW-trio…

Wordt vervolgd