Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

6 feb 18 Jethro Tull in Carré

JETHRO TULL IN CARRE

De legendarische Britse progrockband Jethro Tull komt naar Nederland. De band rond frontman, zanger en fluitist Ian Anderson staat op 25 november 2018 in Theater Carré in Amsterdam.

Jethro Tull

De band werd opgericht in 1968 en maakte ruim veertig albums, waarvan er wereldwijd meer dan 60 miljoen werden verkocht. Anderson en consorten begon in 2018 met de Jethro Tull 50th Anniversary Tour. Alle bekende nummers uit het roemruchte verleden van de progressieve rockband komen langs. Het is ruim negen jaar geleden dat Jethro Tull voor het laatst in Nederland optrad..

Vroege begin

Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en jazz, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek. Opvallend kenmerk van Jethro Tull is dat voorman Anderson bijna alleen akoestische instrumenten speelt: de “un-plugged guy in a medium to heavy rockband”. Hij speelt voornamelijk dwarsfluit en akoestische gitaar. “Mijn rol in het leven was altijd om een akoestische muzikant te zijn, maar de afgelopen 38 jaar heb ik nogal lawaaiige vrienden!” Anderson schrijft het verschil tussen hun muziek en dat van andere progrockbands onder meer toe aan Jethro Tulls afkeer van drugs: “Ik kan het veilig zeggen: Ik haat hippies, oké? En ik haat psychedelische muziek en ik haat alles wat te maken heeft met drugs. Jethro Tull heeft zich daar nooit mee ingelaten.” Terwijl andere bands hen in de beginjaren nog beïnvloedden, ontwikkelden ze snel een unieke, altijd herkenbare sound.

Taal alchemist

Min of meer bewust kiest Anderson ervoor om in de slipstream van de popwereld te blijven. Een beetje in de luwte maar altijd aanwezig, zou de band volgens hem artistiek op de been houden. Over het algemeen kreeg de band door de jaren heen vaak overweldigend goede kritieken. Ze staan bekend als excentriekelingen, topmuzikanten en mensen met humor. Ian Anderson laat via zijn teksten weten dat hij een taal alchemist is en doet daar verbaal tijdens zijn concerten nog een schepje bovenop.

Citaten van Anderson over de identiteit van Jethro Tull:

“We kunnen geen heavy riff band zijn, want Led Zeppelin is de beste ter wereld. We kunnen geen blues-influenced R&B rock ‘n’ roll band zijn, want The Rolling Stones zijn de beste ter wereld. We kunnen geen slightly sort of airy-fairy mystical sci-fi synthesizing abstract freak-out band zijn, want Pink Floyd is de beste ter wereld. Dus wat is er over? Precies, dat is wat we altijd gedaan hebben: Wij bouwen de bruggen en vullen de gaten.”
“We zijn door de jaren heen door iedereen al in elk genre ingedeeld. We begonnen als een little old blues band, werden een bluesrockband, en een progressieve-rockband; een hardrockband; een heavymetalband waar we zelfs eens een Grammy voor wonnen. Artrock, folkrock; alle soorten fucking rock dichtten ze ons toe, echt waar… Hoe je het ook wilt noemen, het is best leuk om te doen hoor.”

Met dank aan Wikipedia.

Webstek Jethro Tull