PRIJSVRAAG: Win kaarten voor het MOMfest 2018, met o.a. Vuur, InFloyd en 5150. Klik hier voor de prijsvraag.

9 jan 18 Oprichter Moody Blues overleden

OPRICHTER MOODY BLUES OVERLEDEN

Ray Thomas, stichtend lid, fluitist en zanger van The Moody Blues, is plotseling overleden in zijn huis in Surrey (UK) op donderdag 4 januari 2018.

Ray Thomas overleden

Ray werd geboren in Stourport-on-Severn op 29 december 1941 en was lid van verschillende Birmingham Blues- en soulbandjes in de vroege jaren zestig, met name met El Riot And The Rebels, die ook John Lodge en Mike Pinder in hun gelederen hadden tijdens verschillende fasen van hun bestaan. Ray vormde The Krew Cats met Mike Pinder in 1963 en de groep trad dat jaar op in de Hamburgsclubscene. Terugkerend naar Birmingham vormden Thomas en Pinder The Moody Blues met Denny Laine, Graeme Edge en Clint Warwick. De band tekende bij Decca Records en genoot een wereldwijde hit met hun cover van Go Now van Bessie Banks in januari 1965.

In oktober 1966 veranderde de opstelling van The Moody Blues met de aanwerving van Justin Hayward en John Lodge om de vertrekkende Denny Laine en Clint Warwick te vervangen. De muzikale stijl van de groep veranderde behoorlijk met de opname van de Mellotron in hun geluid, samen met Ray’s suggestieve fluitspel.

De single Nights In White Satin uit 1967 (van het baanbrekende album “Days Of Future Passed” – een nummer één album in de VS in 1972) werd gezegend door een magische fluitsolo van Ray, die bijdroeg aan de imposante uitstraling van het nummer.
Over zeven albums uitgebracht tussen 1967 en 1972 genoten The Moody Blues grote successen, en elk album was gelardeerd met composities van Ray zoals Legend Of A Mind, Eternity Road, And The Tide Rushes In en For My Lady.

Halverwege de jaren zeventig nam Ray twee succesvolle soloalbums op: “From Mighty Oaks” (1975) en “Hopes Wishes And Dreams” (1976). Het succes van The Moody Blues ging door tot in de jaren tachtig. Ray’s nummer Veteran Cosmic Rocker (”Long Distance Voyager” uit 1981) benadrukte Ray’s geweldige gevoel voor humor.

Ray bleef tot 2002 bij The Moody Blues toen hij vanwege gezondheidskwesties met pensioen ging. Ondanks mobiliteitsproblemen bleef Ray af en toe spelen en opnemen en voegde een nieuw nummer, The Trouble With Memories, toe aan een set uitgebrachte box versies uit 2010 van zijn twee soloalbums en meer recentelijk aan het John Lodge album “10,000 Light Years Ago” in 2014. In 2017 werd bekend gemaakt dat de leden van The Moody Blues, waaronder Ray Thomas, in 2018 zouden worden ingewijd in de Rock & Roll Hall of Fame…