Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

10 apr 18 The Sea Within

THE SEA WITHIN

Enige tijd geleden hebben we je verwittigd over de nieuwe formatie van Roine Stolt: The Sea Within, met daarin Jonas Reingold, Tom Brislin, Marco Minnemann en Daniel Gildenlöw. Met een dergelijke bezetting ben je al snel geneigd te denken aan een nieuwe ’supergroep’. Dat echter iets wat Stolt stellig tegenspreekt: “we zijn een soort samensmelting van grote talenten die de koppen bij elkaar hebben gestoken om een uniek album te maken.”

De ontstaansgeschiedenis begint in de herfst van 2016 toen Stolt zijn ideeën om een nieuwe frisse band te beginnen besprak met Thomas Waber, directeur van InsideOut Music. Waber gaf zijn fiat en zo begon de zoektocht van Stolt naar nieuwe bandleden. Reingold was, wat Stolt betreft, een zekerheidje. Beiden waren zeer gecharmeerd van het spel van Tom Brislin (toetsen) en Marco Minnemann (drums). Voor de zang kwamen ze uit bij Daniel Gildenlöw met zijn grote bereik en dynamische stem.

The Sea Within

Twee uur muziek
In deze samenstelling werd in september 2017 begonnen met het samenstellen van materiaal in de Livingston Studios in London. Uiteindelijk werd in zes maanden tijd voor meer dan twee uur muziek opgenomen, overwegend groepscomposities. Volgens Stolt is het bijna onmogelijk om een label op de muziek van The Sea Within te plakken. “Onze achtergronden zijn zo divers en al onze invloeden zijn in de muziek terecht gekomen. De muziek bevat veel mooi melodisch materiaal, de ruwheid van metal, improvisaties, symfo en film-soundtracks. Daarnaast is er ruimte voor instrumentale jams.”

Verder zijn er op het album nog gastbijdragen van Jordan Rudess, Jon Anderson, Rob Townsend en Casey McPherson. Het gelijknamige album zal op 22 juni verschijnen als een 2cd digipak, dubbel lp+2cd en als digitale download. Het artwork is van Marcela Bolivar.

Tracklist
Disc 1:
1. Ashes of Dawn
2. They Know My Name
3. The Void
4. An Eye for an Eye for an Eye
5. Goodbye
6. Sea Without
7. Broken Cord
8. The Hiding of the Truth

Disc 2:
1. The Roaring Silence
2. Where Are You Going?
3. Time
4. Denise

Het is de bedoeling dat de band zoveel mogelijk gaat toeren. Dat zal gebeuren onder leiding van het Nederlandse boekingskantoor van Rob Palmen. Omdat Daniël Gildenlow verplichtingen heeft aan zijn Pain of Salvation zal hij als zanger live worden vervangen door Casey McPherson. Het eerste optreden van The Sea Within zal zijn tijdens het Night Of The Prog Festival op de Loreley in Duitsland. Tijdens dit optreden zal een aantal special guests zijn opwachting maken.

Bron: Facebook Pale Rider