PRIJSVRAAG: Win kaarten voor het MOMfest 2018, met o.a. Vuur, InFloyd en 5150. Klik hier voor de prijsvraag.

9 jan 18 Wereldse progflitsen

WERELDSE PROGFLITSEN

De Belgische avant-garde formatie Aranis ziet zichzelf genoodzaakt na zestien jaar te stoppen: “De huidige culturele besparingspolitiek leidt tot minder speelmogelijkheden voor minder commerciële muziekgroepen en minder subsidiemogelijkheden voor nieuwe artistieke producties”. Erg Jammer.

Voor het nieuwe Greatest Hits-album “40 Trips Around The Sun” doken de heren van Toto diep in de Sony-archieven en vonden daar nog een aantal niet eerder uitgebrachte tracks met zowel Jeff als Mike Porcaro in de bezetting. Eén van deze nummers is Spanish Sea en is hier te beluisteren.

MoMFest: Het eerste grotere rockfestival van het jaar wordt traditiegetrouw weer gehouden in Brabant. Op zaterdag 27 januari 2018 opent de tot Monsterhallen omgedoopte locatie aan de Bolst te Erp voor de 25e keer zijn deuren. Met dit jaar wel een heel mooie line-up toegespitst op het progressieve publiek. Wat te denken van Vuur, de nieuwe band van Anneke van Giersbergen, Neerlands meest bekende Pink Floyd coverband InFloyd en een heuse VanHalen coverband 5150 met niemand minder dan gitaristen Conrad Hultermans en Sebas Honing in hun midden. Maar ook op de hoofdpodia vinden we DeWolff en Dool, de nieuwe Nederlandse rockband van Elle Bandita (a.k.a. Ryanne van Dorst). Klik hier voor meer informatie.

Het nieuwe album van onze landgenoot Christiaan Bruin, getiteld “Curiosity”, komt uit op 25 januari aanstaande. Je kunt het album al pre-orderen en wel hier.

Northern Lines is een Italiaanse formatie uit Rome. De band zal op 28 januari aanstaande zijn tweede studioalbum uitbrengen, getiteld “The Fearmonger”. Je kunt via deze Spotify link alvast wat muziek van het gezelschap beluisteren.

Er is een crowdfunding campagne gestart om Cardiacs frontman Tim Smith de broodnodige medische zorg en therapie te geven. Tim Smith is in 2008 geveld door een hartstilstand die hij weliswaar overleefde, maar die geleid heeft tot hersenbeschadiging en veel beperkingen.

Of deze muziek binnen ons geliefde genre past, valt nog te bezien, maar wellicht kun jij het waarderen. De Nederlandse band Dawn of Mankind heeft in december van het vorige jaar zijn derde album uitgebracht: “Before The Heart Stops Beating”. Beluister hier enkele van de nummers.

Progwereld lezer Wytze Boonstra maakt ons attent op het 2017 album “Given The Impossible” van de formatie The Far Meadow. Wytze vindt dit het beste album van 2017. Als we het goed hebben gehoord in de burelen zal er binnenkort toch een recensie plaatsvinden van dit album.

Onze hoofdredacteur Maarten schreef onlangs in een bureaubericht het volgende: “het nieuwe album van Perfect Beings, “Vier”, wordt serieus een mijlpaal in de prog! Ongehoord goed dit. Release 19 januari aanstaande. Geen idee hoe ik dit album moet recenseren zodat het recht doet, maar ik ga mijn best doen”. Maarten is ook bezig met een interview!

Op 13 januari brengt het Nederlandse label Painted Bass Records twee nieuwe albums uit, te weten Shadowrise met het eerste volledige album en Nick Holleman’s Powerized met het debuutalbum. Luister hier naar Shadowrise en hier naar Powerized.

Begin maart van dit jaar komt het project Riversea met het album “The Tide” op de markt. Deze cd kent vele bekende gastmuzikanten, waaronder Lee Abraham, Olivia Sparnenn-Josh en Marc Atkinson.

Op 28 februari aanstaande verschijnt het album “The Wandering Caravan” van de Italiaanse muzikant Marco Ragni. Label: Melodic Revolution Records.

The Samurai Of Prog is een project van Marco Bernard, Kimmo Pörsti en Steve Unruh. Het album van dit trio, “Archiviarum”, ziet het proglicht op 28 februari. Het project wordt ondersteund door onder anderen Brett Kull (Echolyn) en Lalo Huber (Nexus).

De formatie Weend’ô kennen we nog van het goed ontvangen album “You Need To Know Yourself“. Op 2 februari aanstaande verschijnt het nieuwe album “Time Of Awakening” met een gastoptreden van Alan Reed (Pallas).

De Duitse formatie Long Distance Calling brengt op 2 februari aanstaande het album “Boundless” uit via Inside Out Music.

Drie live concerten voor Ruud Jolie’s For All We Know in maart van dit jaar: 15 maart – Gigant te Apeldoorn, 16 maart – 013 te Tilburg, 17 maart – Boerderij te Zoetermeer.