Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Progwereld - banner Gazpacho
NEAL MORSE LIVE DVD

Op 15 juni verschijnt bij Radiant Records de live-registratie van het concert van The Neal Morse Band op 2 april 2017 in 013 in Tilburg in het kader van de “Road Called Home” tour. Deze registratie bevat de integrale uitvoering van “The Similitude Of A Dream”, het meest recente studioalbum van The Neal Morse Band en een aantal toegiften. “The Similitude Of A Dream Live In Tilburg” zal leverbaar zijn als blu-ray en als 2cd/dvd-set en kan als pre-order hier worden besteld.

Neal Morse Band -  The Similitude Of A Dream Live In Tilburg

Tracklist: “The Similitude Of A Dream Live In Tilburg”
Disc 1
Intro
Long Day
Overture
The Dream
City Of Destruction
We Have Got to Go
Makes No Sense
Draw The Line
The Slough
Back To The City
The Ways Of A Fool
So Far Gone
Breath Of Angels


Disc 2
Slave To Your Mind
Shortcut To Salvation
The Man In The Iron Cage
The Road Called Home
Sloth
Freedom Song
I’m Running
The Mask
Confrontation
The Battle
Broken Sky / Long Day (Reprise)


Encore
Momentum
Author Of Confusion
Agenda
The Call


Bron: Prog Music Talk
WERELDSE PROGFLITSEN

Op 25 mei verschijnt het nieuwe Spock’s Beard album “Noise Floor” bij InsideOutMusic. Als opwarmer is op You Tube een korte documentaire verschenen waarin een aantal bandleden en producer Rich Mouser het ontstaan van de track Beginnings toelichten en tevens een aantal fragmenten laten horen. Klik hier.

Op Facebook zijn onlangs de eerste studioklanken van de nieuwe band van Stolt, Reingold, Gildenlöw, Brislin, Minnemann en McPherson, The Sea Within verschenen. Klik hier.

Op 20 juli 2018 komt een nieuw groots project uit: Galasphere 347 met het album "Galasphere 347". Hou je vast, want de volgende grote namen participeren binnen dit project: Stephen Bennett (No-Man, Henry Fool, Tim Bowness), Ketil Vestrum Einarsen (White Willow, Weserbergland, Rhys Marsh), Jacob Holm-Lupo (White Willow, The Opium Cartel, Weserbergland) en Mattias Olsson (Änglagård, Necromonkey, White Willow, Weserbergland).

Op maandag 23 april 2018 werd het muzikale theaterstuk van PBII, "Save The Earth", gepresenteerd in de Space Expo in Noordwijk. Eventim was erbij en sprak het team achter de voorstelling over het bijzondere stuk rond de ideeën van Wubbo Ockels. Klik hier voor de video.

De Britse neo-prog band Arena is als laatste band aangekondigd voor Night of the Prog. Arena zal optreden op zondag 15 juli. Progwereld zal daar aanwezig zijn met een recensent en fotografen.

Het concert van Karmamoi, dat op 27 mei aanstaande zou plaats vinden in 't Blok te Nieuwerkerk aan den IJssel, is door tegenvallende kaartvoorverkoop afgelast.

De Britse formatie Panic Room (support Golden Caves) concerteert op vrijdag 27 mei aanstaande in de Boerderij te Zoetermeer, twerwijl diezelfde avond de Genesis Tribute Band in het Parktheater te Alphen aan de Rijn optreedt.

In 2016 vond voor het eerst in de DRU in Ulft het iO Pages festival plaats. Op 29 december 2018 is de tweede editie, ditmaal onder de naam Crosslands. Bands: onder ander Kayak, Soup, Nosound, Hasse Froberg & Musical Companion. Plus twee nog aan te kondigen acts. Plaats van handeling: DRU Cultuurfabriek te Ulft.

De Nederlandse formatie Unkh presenteert op zondagmiddag 27 mei 2018 zijn nieuwe album "Innerverse". Dit vindt plaats in het City Theater te Schijndel, vanaf 15:00 uur.

Op vrijdag 20 juli 2018 verschijnt het nieuwe album van onze oosterburen Argos, getiteld "Unidentified Dying Objects". Dit is dan de opvolger van het goed ontvangen album "The Seasonal Affair", waarvan je de recensie hier kunt lezen.

Op 27 juli 2018 komt de formatie Redemption met zijn zevende studioalbum, "Long Night's Journey into Day" op de markt. Als preview kun je hier de single Little Men beluisteren en hier kun je tevens de plaat pre-orderen.

"The Clueless Caravan" is de titel van het debuutalbum van de Duitse progressive metal band Cyrcus Flyght. Het album wordt uitgebracht door Freya Records en wel op 17 mei aanstaande.

Er komt hoogstwaarschijnlijk een 13 lp box rond de Noorse formatie White Willow. Hiervoor zullen wellicht ook de heruitgaven inclusief bonustracks worden gebruikt. Nog onduidelijk is of er naast de heruitgaven ook nieuw materiaal uitkomt...

De Oekraïense band Kauan heeft een nieuw live-album geleased via hun bandcamp pagina. Het gaat om de live registratie van het optreden dat de band gaf op 13 mei 2017 in Kiev, ter ere van het tien jarig bestaan van het debuutalbum "Luumikuro". Dit album is net als vele andere albums gratis te downloaden via de band's bandcamp pagina.
AYREON OP GRASPOP

Na de drie uitverkochte shows in de 013-locatie in Tilburg, Nederland, staat Ayreon Universe klaar om de Marquee Stage te headlinen op vrijdag 22 juni op Graspop Metal Meeting 2018. Deze eerste exclusieve Ayreon-festivalshow wordt uitgevoerd door de verschillende originele Ayreon-instrumentalisten en vocalisten, waaronder Simone Simons en Mark Jansen van Epica, Tom Englund (Evergrey), Damian Wilson (Headspace), Tommy Karevik (Kamelot) en Anneke van Giersbergen (VUUR). En om dingen extra speciaal te maken: niemand minder dan Barry Hay (Golden Earring) en Arjen Lucassen zelf zullen het podium betreden voor een zeer speciale gastoptreden.

Ayreon Universe Live Show

De 75-minuten durende Ayreon Universe-liveshow op Graspop bevat de beste nummers van de albums van Ayreon en twee favoriete fans van Star One. Niet minder dan 14 originele Ayreon-zangers zullen optreden: speciale gast Barry Hay (Golden Earring), Simone Simons en Mark Jansen uit Epica, Tom Englund (Evergrey), Damian Wilson (Headspace), Tommy Karevik (Kamelot), Mike Mills, Anneke van Giersbergen (VUUR), Marcela Bovio, Irene Jansen, Robert Soeterboek, John 'Jaycee' Cuijpers (Praying Mantis), Maggy Luyten (Nightmare) en Lisette van den Berg (Scarlet Stories). De zorgvuldig gekozen band van acht van Arjen's favoriete Ayreon-instrumentalisten omvat Ed Warby (drums), Johan van Stratum (basgitaar), Marcel Coenen (leadgitaar), Ferry Duijsens (gitaar), Joost van den Broek (toetsen), Ben Mathot (viool), Jeroen Goossens (fluiten, houtblazers) en Maaike Peterse (cello).

Ayreon Universe trad voor het eerst in september 2017 live op. Alle drie shows op de 013-locatie in Tilburg waren binnen 24 uur uitverkocht en 9.000 fans uit 54 landen kwamen naar Nederland om met Arjen mee te doen aan deze 'once-in-a-lifetime-ervaring'. Slechts zes maanden nadat Ayreon Universe voor de eerste keer werd opgevoerd, bracht het label Music Theories Recordings van Mascot Label Group de show uit op cd, vinyl, blu-ray, dvd en ook digitaal. De omzet voor "Best Of Ayreon Live" ging door het dak, met top tien posities wereldwijd, waaronder nr. 1 in Nederland en Zweden. Niet alleen de fans, maar ook de pers was erg onder de indruk.

Bron: Graspop 2018
A KINGDOM OF COLOURS

"A Kingdom Of Colours" is een uitgebreide boxset van de Zweedse formatie The Flower Kings met daarin hun eerste zeven studioalbums. In oktober 2017 bracht de band het nieuws naar buiten dat er een boxset zou worden uitgebracht. Daarbij zou ook een geremixte en geremasterde versie van het zevende studioalbum, "Unfold The Future, zitten". De set kwam reeds eind 2017 op de markt. Daarom onze excuses dat we er niet eerder gewag van hebben gemaakt.

The Flower Kings - A Kingdom Of Colours

De albums in de boxset zijn:

- Back In The world Of Adventures (1995)
- Retropolis (1996)
- Stardust We Are (1997)
- Flower Power (1999)
- Space Revolver (2000)
- The Rainmaker (2001)
- Unfold The Future (re-issue 2017, origineel uit 2002)

Musici
Gedurende deze albums had de band verschillende samenstellingen. Onderstaande musici waren op enig moment vast lid van de band.

Roine Stolt - gitaar, zang, toetsinstrumenten
Tomas Bodin – toetsinstrumenten, dwarsfluit
Michael Stolt – basgitaar, zang
Jonas Reingold - basgitaar
Hasse Bruniusson – percussie en slagwerk
Jaime Salazar – slagwerk
Zoltan Czörsz – slagwerk
Hans Fröberg - zang
Ulf Wallander – sopraansaxofoon

Bron: Inside Out Music
ART ZOYD MUZIKANT OVERLEDEN

Gérard Hourbette van de Franse artrock formatie is op 4 mei jongstleden op 64-jarige leeftijd overleden. Samen met Thierry Zaboitzeff heeft Hourbette sinds de jaren '70 de muzikale richting van de Rock In Opposition-band (uit de tweede lichting) Art Zoyd mee bepaald. Na het vertrek van Zaboitzeff stond Hourbette aan leiding van de band en bepaalde de artistieke richting voor projecten onder de naam Art Zoyd.

Gérard Hourbette

Art Zoyd is een Franse muziekgroep die ontstond in 1969 die een mix van free jazz, progressieve rock en avant-garde elektronische muziek speelt. Met een Zeuhl-stijl, wat lijkend op Magma en Univers Zero, maakt Art Zoyd een fusie van progressieve rock en jazz met eigentijdse 'serieuze' muziek. Tegenwoordig kan men Art Zoyd het beste beschrijven als een elektronische-muziekgroep die vooral werkt aan muziek voor film en ballet.

Art Zoyd werd in 1969 door multi-instrumentalist Rocco Fernandez opgericht in Valenciennes als een progressieve rockgroep, die werd beïnvloed door artiesten als Beefheart of Zappa. De band nam een enkel 45-toerenplaatje op, namelijk Sangria. In 1971 verbrokkelde de oorspronkelijke band en kwamen Gérard Hourbette en Thierry Zaboïtzeff bij de groep. Vanaf 1975 namen zij na het vertrek van de oprichter van de groep de leiding in handen en veranderden de richting van de groep drastisch.

Samen met Magma
Voortaan bestond de groep niet zomaar uit drums en gitaren, maar uit een ensemble van vier muzikanten: twee violen, een bas en een trompet, die verschillende jaren aan de basis van de groep lagen. De eerste elpee verscheen in 1976, toen de band samen met Magma door Frankrijk toerde (onder andere Parijs, Nantes, Toulouse, Colmar). In 1978 voegde de groep zich bij de Rock In Opposition-beweging die was opgericht door Henry Cow (met Chris Cutler en Fred Frith), met daarin bands zoals Art Bears, Univers Zero, Stormy Six, Etron Fou Leloublan en Samla Mammas Manna. Van 1980 tot 1984 toerde Art Zoyd door heel Europa, en werd de groep een boegbeeld van de "nieuwe muziek" (ook wel "Art Rock" of "Avant-Rock").

Théâtre des Champes Élysées
In 1983 merkte de choreagraaf Roland Petit de groep op tijdens een televisie-optreden en vroeg hun muziek te maken voor een volledig ballet: Le Mariage du Ciel et de l'Enfer, gecreëerd op het festival in La Scala in Milaan met Art Zoyd op het podium. Later werd deze voorstelling dertig maal herhaald in Frankrijk, waaronder twaalf maal in het Théâtre des Champes Élysées in Parijs. Het feit dat de muziek, die zo radicaal was in zijn ontwikkeling en keuzes, een uiteenlopende publiek kon aanspreken, dat niet gewoon was aan dissonante harmonieën en een nieuw soort ritmische conflicten, waarbij versterkte instrumenten, elektronische instrumenten en stemmen vermengd werden, betekende een openbaring voor de groep. Voortaan poogde de groep vooral muziek te verbinden met het visuele, of het nu levendige kunst was zoals dans of theater, de stomme film en de video.

Vanaf toen was de groep in Maubeuge gevestigd, en toerde meermaals door Europa, maar ook door de Verenigde Staten (het Festival in het Lincoln Center in New York), in Hongkong, Australië (Adelaide Festival), Japan (1997 en 2002) en Mexico (1996, 1999 en 2003). De groep werd voor verschillende evenementen gevraagd, zoals de inwijding van de Globe Arena van Stockholm en creëerde ook toneelmuziek. De band creëerde ook filmmuziek, zoals Nosferatu (1988) en Faust (1993, Rome) van Friedrich Wilhelm Murnau, Häxan van Benjamin Christensen) (Queen Elisabeth Hall, Londen, 1995).

In 1997 vertrok Thierry Zaboïtzeff en opende de band zijn studio's voor andere muzikanten en componisten. De groep verbond zich voor drie jaar aan het Orchestre National de Lille, met het project Dangereuses Visions, dat het symfonisch orkest, muzikale technologieën en beeld verenigde. Meer dan 20.000 toeschouwers woonden de concerten in Rijsel, Créteil, Maubeuge, Sankt Pölten en Mexico bij. Vanaf 2000 verbindt de groep zich aan een nieuw langdurig project, Expériences de Vol. In 2001 werd muziek gecreëerd en opgenomen voor Metropolis van Fritz Lang, voor de nieuw gerestaureerde versie van de film. De groep richtte zich steeds meer op onderzoek, vooral rond snaarinstrumenten en elektronisch middelen zoals opnemers, theremin, enzovoort.

Facebook Art Zoyd en Wikipedia (dank hiervoor)
ECHO US NIEUWS

Ethan Matthew's Echo Us staat op het punt twee nieuwe video's te lanceren. Deze zijn afkomstig van het album "To Wake A Dream In Moving Water"
(recensie). De video's zijn getiteld: May Morning Dew (14 mei) en Aeriel - Satre Dance (22 mei).

Ethan Matthew (Echo Us)

Echo Us is een muzikaal conceptproject dat actief is sinds het begin van deze eeuw. Opgestart door de Amerikaanse componist en multi-instrumentalist Ethan J. Matthews. 'Echo Us' betekent letterlijk 'te beantwoorden' of 'verbinden. Het huidige format van het project begon op een psychiatrische afdeling in 2001. In de loop van twee weken, en gedurende de twee jaar na zijn inzet op de afdeling, ervoer Matthews een reeks bewustzijnsverschuivingen die Echo Us vanaf dat moment voortstuwden. Echo Us zou een voertuig worden voor Matthew's verkenners in de wereld van de metafysica (...), net zoals het een voortzetting was van zijn muzikale en creatieve wereld die een decennium eerder was begonnen.

Matthews noemt zijn unieke benadering van compositie 'muzikale channeling'. Echo Us' muziek wordt vaak geschreven in trance figuren met 'automatisch' schrijven als de primaire techniek voor het vastleggen van het materiaal. 'Spiritualistische' verschijnselen hebben soms het opnameproces volledig omgeven, met het album "Tomorrow Will Tell The Story" uit 2012 als het meest heldere voorbeeld. "Tomorrow Will Tell The Story" heeft een Independent Music Award gewonnen en in 2014 verscheen "II: XII, A Priori Memoriae". Tenslotte was daar de cd "To Wake A Dream In Moving Water".

Website Echo Us