Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Black Friday 2017
WERELDSE PROGFLITSEN

De formatie Perfect Beings (Johannes Luley en consorten) brengt op 19 januari 2018 zijn nieuwe album, "Vier", uit via InsideOut Music. Maarten Goossensen schreef het volgende over de debuut-cd van de band: "Het moge duidelijk zijn dat dit ervaren vijftal symfonische rock van de bovenste plank maakt. Maar buiten dat zijn het ook geweldige songwriters. Alle nummers hebben een kop en een staart en staan stuk voor stuk als een huis. Songgerichte symfonische rock met een dun 80’s laagje’, dat is misschien wel de beste omschrijving voor dit briljante album".

Op 14 november komt het duo Jordan Rudess (Dream Theater en vele andere projecten) en synthesizer tovenaar Steve Horelick met album "Intersonic" op de markt.

De Nederlandse formatie Kayak released op 12 januari van het nieuwe jaar met zijn zeventiende album. En ja, het schijfje is genaamd "Seventeen". Medewerkende muzikanten op het album zijn: Ton Scherpenzeel - toetsen, Bart Schwertmann - zang, Marcel Singor - gitaar, Kristoffer Gildenlöw - basgitaar, Collin Leijenaar - drums. Als gastgitarist kwam grote vriend Andy Latimer (Camel) langs...

Kayak - Seventeen

De Nederlandse formatie Day Six brengt op 14 december aanstaande via het label Lion Music het nieuwe album "Solitary League" uit. Day Six bestaat uit: Eric Smits (Casual Silence) - basgitaar, achtergrondzang, Daan Liebregts - drums, Rutger Vlek - toetsen en Robbie van Stiphout - gitaar en zang.

Day Six - Solitary League

De Israëlische formatie Orphaned Land gaat in februari en maart een uitgebreide tour door Europa maken. Okk wordt Nederland niet vergeten. Op 24 februari doen de heren Arnhem, Willem I aan. Het nieuwe album "Unsung Prophets & Dead Messiahs" verschijnt op 26 januari via Century Media Records.

Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs

De Nederlandse groep A Silent Sound komt binnenkort met een nieuw album uit, getiteld "Compass". We kennen de band middels Tom Luchies, die we weer kennen van onder andere Sky Architect en Mayra Orchestra. Het album verschijnt op 17 december via Freia Records. Pleeg hier je pre-order.

Al Silent Sound - Compass

De Amerikaanse muzikante Rachel Flowers was persoonlijk bevriend zowel met Keith Emerson als Greg Lake en heeft, onder andere op verzoek van familie, gespeeld op twee concerten ter herdenking van Keith Emerson. Naast haar coverwerk (uitgebreid tentoongespreid op You Tube en Soundcloud) componeert, speelt en produceert zij ook haar eigen muziek. Rachels debuutalbum "Listen" is in 2016 uitgebracht, waarop zij aan de hand van invloeden van onder andere Pat Metheny, Jaco Pastorius, Esperanza Spalding, maar ook vanuit (prog-) rock een geheel eigen stijl tentoonspreidt.

Rachel Flowers - Listen

Het debuutalbum van de Britse band Kino’s uit 2005, "Picture", met John Mitchell, Pete Trewavas, John Beck en Chris Maitland, komt binnenkort uit op vinyl. Klik hier voor je pre-order.

Kino - Picture

King Crimson heeft bekend gemaakt dat er deze maand een '40th anniversary edition' van het 1972 album "Earthbound" staat te verschijnen. De set verschijnt in cd en dvd. De Crimson line-up in die dagen was: Boz Burrell, Robert Fripp, Mel Collins en Ian Wallace. Het album is hier te bestellen.

King Crimsom - Earthbound

Ook Rush heeft iets te vieren. Het album "A Farewell To Kings" bestaat eveneens veertig jaar, dus komt er een 40th anniversary Super Deluxe Edition van het album. De set verschijnt op 1 december aanstaande en bestaat uit 3cd, 4lp en digitale versies. Klik hier voor de pre-order.

Rush - A Farewell To Kings

Vorige week kwam een track van het Nederlandse project Bridging The Divide uit. Het nummer Lose Your Love is hier te beluisteren. Bridging The Divide bestaat uit Jan Vranken en Joost Peters. In maart van dit jaar kwam "Native Land" uit met Ton Scherpenzeel (Kayak, Camel) op toetsen.

Finland's prog rocking Von Hertzen Brothers brachten zeer onlangs hun nieuwe album uit via Music Theories Recordings: "War Is Over". Het album opent met de twaalf minuten durende epic titel track. Je kunt het album onder andere hier bestellen.

Von Hertzen Brothers - War Is Over

De uit Zwitserland Avant-Garde / Jazz formatie Schnellertollermeier bracht vorige maand het album (ep, 39:15 minuten) "Rights" uit via Cuneiform Records. De tracklist luidt als volgt: Rights (13:16), Picadilly Sources (6:59), Praise / Eleven (8:22) en Round (10:38).

Schnellertollermeier - Rights

Het jaarlijkse prog-bootje-varen 'Cruise To The Edge' vindt plaats van 3 tot en met 8 februari 2018. De afvaart is in Tampa, Floride, USA. Matrozen: Yes, Marillion, Steve Hackett, Sons Of Apollo, Saga, Anathema, Gong, Haken, Focus, Martin Barre, Carl Palmer ELP Legacy, Glass Hammer, Lifesigns, Sound Of Contact, Adrian Belew Power Trio, Dave Kerzner, Knifeworld, Stickmen, Bad Dreams, Moon Safari, IO Earth en Eric Gillette.
EPICA - THE SCORE 2.0

Met de release van "The Score" liet Epica in 2005 helder zien meer te zijn dan weer een female fronted rockband. De baanbrekende albums "The Phantom Agony" (2003) en "Consign To Oblivion" (2005) waren beide al gebouwd op een filmisch aandoende fundering en "The Score" is de logische stap de breedte in. Epica’s Mark Jansen heeft zijn ambities op soundtrackgebied dan ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Het album verschijnt op 15 november 2017.

Epica - The-Score 2.0

Als er in de loop der jaren één ding memorabel is gebleken van de film Joyride, is het de muziek. Die staat inmiddels ook volledig op eigen benen en de spannende smeltkroes van stijlen is tijdloos gebleken. De orkestrale bombast op het album contrasteert perfect met de ingetogen vioolpartijen en de ambiënt-achtige geluiden met inheemse invloeden. "Typisch Epica", aldus Mark Jansen, samen met toetsenist Coen Janssen en toenmalige bassist Yves Huts verantwoordelijk voor het grootste deel van de composities en arrangementen. “Maar dan zonder zang, zonder gitaren, zonder bas en zonder drums." Ruim een decennium later heeft producer Miro Rodenberg zich wederom op het materiaal gestort. "The Score 2.0" is nog altijd een verbluffende soundtrack die de verbeelding prikkelt en net als de originele versie zonder begeleidend beeld een epische trip tot leven wekt. Rodenberg heeft hiervoor additionele arrangementen geschreven, keyboardpartijen toegevoegd en een nieuwe mix gemaakt. Het zijn daardoor de nuances die op "The Score 2.0" het verschil maken.

Tracks

CHAPTER 1 - THE SCORE 2.0
1. Vengeance is Mine 2:29
2. Unholy Trinity 3:02
3. The Valley 2:07
4. Caught in a Web 4:32
5. Insomnia 2:24
6. Under the Aegis 2:52
7. Trois Vierges 4:43 - solo version
8. Mystica 2:45
9. Valley of Sins 5:39
10. Empty Gaze 2:24
11. The Alleged Paradigm 2:34
12. Supremacy 3:24
13. Beyond the Depth 1:58
14. Epitome 1:24
15. Inevitable Embrace 4:14
16. Angel of Death 3:45
17. The Ultimate Return 5:16
18. Trois Vierges 1:24 - reprise
19. Solitary Ground 4:04 - piano version 20. Quietus 4:05 - score version


CHAPTER 2 - THE SCORE
1. Vengeance is Mine 1:53
2. Unholy Trinity 3:04
3. The Valley 2:08
4. Caught in a Web 4:25
5. Insomnia 2:07
6. Under the Aegis 2:48
7. Trois Vierges 4:41 - solo version
8. Mystica 2:46
9. Valley of Sins 5:39
10. Empty Gaze 2:09
11. The Alleged Paradigm 2:24
12. Supremacy 3:19
13. Beyond the Depth 1:56
14. Epitome 1:17
15. Inevitable Embrace 3:50
16. Angel of Death 3:28
17. The Ultimate Return 4:46
18. Trois Vierges 2:04 - reprise
19. Solitary Ground 4:06 - piano version
20. Quietus 3:55 - score version


Bron: Epica
WEDEROM LIVE CD/DVD STEVE HACKETT

Op 26 januari 2018 brengt Inside Out Music "Wuthering Nights: Live In Birmingham" uit, de nieuwe live-release van gitaarlegende Steve Hackett. "Wuthering Nights" werd gefilmd in de Birmingham Symphony Hall tijdens Hacketts recente, veelgeprezen Genesis Revisited & Classic Hackett-tournee. Het geheel is beschikbaar als speciale editie 2dvd + 2cd digipak, blu-ray, digital album en blu-ray in stereo en surround sound. Deze tour markeerde het 40-jarig jubileum van "Wind & Wuthering", het laatste album van Hackett met Genesis dat nummer 7 bereikte in de Britse albumlijst. Om dit te vieren speelden Steve en zijn vijfkoppige band de meest geliefde nummers van dit iconische album: Eleventh Earl Of Mar, One For The Vine, Blood On The Rooftops, In That Quiet Earth en Afterglow.

Steve-Hackett - Wuthering Nghts, Live In Birmingham

Andere favorieten uit de Genesisdagen van Hackett werden 'opnieuw bezocht': Dance On A Volcano, Inside & Out, Firth Of Fifth, The Musical Box en het klassieke Los Endos. Deze show markeert de allereerste live-uitvoering van Hackett & zijn band van de nummers One For The Vine en Inside & Out, en bevat ook veel van Hackett's solohoogtepunten, evenals materiaal van zijn nieuwste studioalbum "The Night Siren".

Steve herinnert zich het concert in Birmingham... "Ik ben enthousiast over de op handen zijnde release van "Wuthering Nights". Het voelde speciaal om de veertigste verjaardag van "Wind & Wuthering" te vieren, het Genesis-album waar ik de meeste song writing voor deed en een favoriet is bij vele fans. Tracks zoals One For The Vine, Eleventh Earl Of Mar en Blood On The Rooftops komen krachtig over op deze release, die ook andere Genesis- en solo Hackett-hoogtepunten bevat, samen met nummers van mijn nieuwste album "The Night Siren". Ga lekker zitten en genieten!"

De band bestaat uit: Roger King (toetsen), Gary O'Toole (drums / percussie), Rob Townsend (sax/fluit), Nick Beggs (basgitaar, stick & twelve string) en Nad Sylvan op zang plus de speciale gasten John Hackett en Amanda Lehmann.

De dvd/blu-ray bevat ook beelden van achter de schermen, waarvan het merendeel op de dag in Birmingham werd gefilmd. Er zijn tevens drie video's voor nummers van "The Night Siren": Behind The Smoke, Fifty Miles From The North Pole en West To East.

2CD+2DVD Digipak Tracklisting

CD 1:
1 Every Day
2. El Nino
3. The Steppes
4. In the Skeleton Gallery
5. Behind the Smoke
6. Serpentine Song
7. Rise Again
8. Shadow of the Hierophant

CD 2:
1 One For the Vine *
2. Acoustic Improvisation
3. Blood on the Rooftops *
4. In That Quiet Earth *
5. Afterglow *
6. Dance on a Volcano *
7. Inside and Out *
8. Firth of Fifth *
9. The Musical Box *
10. Los Endos *
(* Genesis track)


DVD 1 - Concert Part 1:
1 Every Day
2. El Nino
3. The Steppes
4. In the Skeleton Gallery
5. Behind the Smoke
6. Serpentine Song
7. Rise Again
8. Shadow of the Hierophant
- Bonus -
Wuthering Nights, Live in Birmingham - Behind the Scenes Documentary 32:32


DVD 2 - Concert Part 2:
1 One For the Vine *
2. Acoustic Improvisation
3. Blood on the Rooftops *
4. In That Quiet Earth *
5. Afterglow *
6. Dance on a Volcano *
7. Inside and Out *
8. Firth of Fifth *
9. The Musical Box *
10. Los Endos *
(* Genesis track)
- Bonus -
Official videos
Behind the Smoke
Fifty Miles from the North Pole
West to East


Bron: Hackett Songs
PFM IN BOERDERIJ - 25 NOVEMBER

Premiata Forneria Marconi (PFM) keert terug naar Cultuurpodium de Boerderij voor een unieke show op zaterdag 25 november 2017. Premiata Forneria Marconi (PFM) is al meer dan vier decennia één van de meest succesvolle symfonische rockbands van Italiaanse bodem en de enige Italiaanse band die ooit de Amerikaanse billboard charts bereikte. De band werd in 1970 opgericht en bracht tussen 1973 en 1977 maar liefst vijf platen uit. PFM introduceerde de synthesizer in de Italiaanse progmuziek en verwierf al snel internationale bekendheid. Zo speelde de band op het prestigieuze Reading festival in Engeland!

PFM in Boerderij - 25 november

PFM combineert symfonische elementen met Italiaanse muzikale invloeden en plaatst deze in een progressieve rock context. Tijdens hun debuut tour in 1971 kreeg de band als support van Yes de kans om aan een groot publiek te laten zien wat zij in huis hadden. Daarna gaat het snel met de carrière van de band. Zo staat PFM in het voorprogramma van Deep Purple, tekent de band bij Manticore (het label van Emerson, Lake & Palmer) en bouwt de band in een korte periode een trouwe schare fans op.

Indrukwekkend
Na hun indrukwekkende show in 2016 concerteert de band onder leiding van oprichter en zanger/drummer Franz Di Cioccio opnieuw in de Boerderij in Zoetermeer (zaterdag 25 november) voor een unieke show, de enige buiten Italië dit jaar. Naast Di Cioccio bestaat de band uit bassist Patrick Djivas, violist Lucio Fabbri, toetsenist Alessandro Scaglione, drummer Roberto Gualdi, gitarist Marco Sfogli en zanger/toetsenist Alberto Bravin. Zeer recent, op 27 oktober jongstleden, bracht PFM een nieuw studioalbum uit, getiteld "Emotional Tattoos". Het album is het eerste met nieuw werk sinds 2010 en de eerste reacties van pers en publiek zijn bijzonder enthousiast.

Bron: Boerderij Zoetermeer
SHARON DEN ADEL GAAT SOLO

Sharon den Adel, de zangeres die faam kent als zangeres van de Nederlandse formatie Within Temptation, gaat solo. Dat vertelt ze aan RTL naar aanleiding van het geheimzinnige bericht dat ze onlangs op hun website en social media deelden over een verklaring die zou komen. De afgelopen twee jaar schreef ze een aantal nummers in een heel eigen stijl en deze wil ze nu gaan uitbrengen met een nieuwe band.

Sharon den Adel gaat solo

Den Adel aan het woord: "Twee jaar geleden kwam ik terug van tour. Normaal gesproken ga ik meteen de studio in, met veel inspiratie en veel energie. Dit keer liep ik tegen een muur op, alles was teveel.” De zangeres van de succesvolle rockband legt uit hoe dat kwam: "Ik ben nu al twintig jaar bezig met deze band, we hebben altijd wel ergens een festival, zijn voortdurend op tour ergens ver weg, hebben weinig tijd om thuis te zijn, en er is heel veel druk. En er is iemand in de familie ernstig ziek geworden. Alles bij elkaar ben ik vraagtekens gaan zetten bij wat ik nu eigenlijk wil.”

Eenzaam schrijfwerk
Den Adel heeft daarop alles losgelaten en ging puur voor zichzelf liedjes schrijven. Dat resulteerde in een heel andere stijl. "Het is verrassend, iets dat ik niet van mezelf had verwacht.” Haar eerste liedje, My Indigo, is een feit. Nu wil de zangeres ook de andere resultaten van haar twee jaar eenzame schrijfwerk gaan uitbrengen. "Dat was eerst niet mijn doel, maar nu wil ik het toch graag met de wereld delen. Het is een persoonlijk document voor mezelf en ik vind het toch wel mooi wat ik gedaan heb.”

Nieuwe mensen
Den Adel gaat nu eerst een nieuwe band formeren. "Het is doodeng dat ik mijn vriendjes niet meer bij me heb. Maar ik ga echt op zoek naar nieuwe mensen omdat het een heel andere muziekstijl is.” Binnenkort heeft de zangeres al afspraken met instrumentalisten. Dit betekent niet dat Within Temptation gaat stoppen; misschien komen ze ooit wel weer bij elkaar. Juist door de tijd voor haarzelf geeft Den Adel aan dat ze de liefde voor haar band gaandeweg weer terugvond. En nee, ze gaat dus niet naar het Eurovisiesongfestival. Naar aanleiding van hun verklaring op het web kwamen er allerlei speculaties op gang over haar mogelijke deelname aan het evenement. Dat overviel de zangeres. "We hadden niet verwacht dat onze aankondiging van nieuws zo groot zou worden opgepakt. Met de band zie ik het niet gebeuren dat we naar het Eurovisiesongfestival gaan. Misschien ooit alleen, ik heb daar nooit over nagedacht.”

Bron: Nu.nl
LIAM DAVISON (EX-MOSTLY AUTUMN) OVERLEDEN

Liam Davison, de vroegere gitarist van de Britse progressieve rockband Mostly Autumn, is overleden, zo heeft Classic Rock Magazine op gezag van de Facebookpagina van de groep gemeld. Davison was er bij toen de, onder andere op Pink Floyd en Genesis gebaseerde band, in 1995 ontstond, en bovendien op het debuutalbum "For All We Shared..." (1998). In 2007 keerde hij de groep, die het voornamelijk van touren moet hebben, de rug toe. Maar een jaar later was de man alweer van de partij.

Liam Davison overleden

In 2014 verliet Davison definitief Mostly Autumn, na de opnames van "Dressed in Voices". Hij laat ook een uit 2011 daterend solo-album onder de titel "A Treasure Of Well Set Jewels" achter. Davison werd slechts vijftig jaar oud...

Bron: Mostly Autumn Facebook

________________________________________________

CAMEL NAAR NEDERLAND

Na de succesvolle tour door Japan van Camel hebben de heren besloten in navolging van de Snow Goose tours van 2013 en 2014, nu in 2018 de Moonmadness tour te zullen ondernemen. De line-up zal, evenals in Japan, bestaan uit Andy Latimer op gitaar en zang, Colin Bass op basgitaar en zang, Denis Clement op drums en Pete Jones op toetsen. Dat betekent dat het met de gezondheid van Latimer wel goed zit, gelukkig.

Camel - Moonmadness

Als eerste datum is 17 september 2018 in The Royal Albert Hall te Londen aangekondigd. De voorverkoop begint komende vrijdag. Of de formatie ook naar Nederland zal komen is nog niet bekend. Wij bij Progwereld hopen van wel... En ja hoor, ze komen. Hier volgen de data:

- 30 mei 2018: Groningen, De Oosterpoort
- 31 mei 2018: Alkmaar, Podium Victorie
- 5 juni 2018: Den Haag, Paard Van Troje
- 7 juni 2018: Hengelo, Metropool
- 8 juni 2018: Eindhoven, Muziekgebouw
- 9 juni 2018: Utrecht, TivoliVredenburg

Facebook Andy Latimer

____________________________________________

SILENT CHAMBERS


Vier kernleden van de voormalige band The Dust Connection uit het zuiden van ons land hebben een nieuwe band opgestart onder de naam Silent Chambers.
Martijn Balsters, Jeroen Voogd, Sander Heerings en Robert Spaninks vormen een band die in 2017 een totaal andere stroming muziek produceert dan op het album "Trails", het album dat The Dust Connection in 2009 uitbracht. De band brengt op 6 januari 2018 het album "Thousend Victories" uit en de muziek kan omschreven worden als akoestische prog met gedoseerde symfonische elementen en een vleugje folk. Recensent Ruard Veltmaat kreeg een unieke inkijk in het nieuwe album en was onder de indruk, vooral van het nummer Moonlets, dat volgens hem in de smaak gaat vallen bij de fans van atmosferische muziek. Overigens blijft de band ver weg van stampende rock, de muziek is smaakvol en met een prachtig gevoel voor ritme gecomponeerd. Ook de karaktervolle stem van Jeroen Voogd is een sterke troef binnen de muziek van de band, aldus Veltmaat.

Silent Chambers - Thousend Victories

Bron: Silent Chambers

Black Friday 2017