Maak kans op vrijkaarten voor het optreden van Leap Day in de Singer te Rijkevorsel (België) op 15 september 2018. Klik hier voor onze prijsvraag.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Progwereld - banner Gazpacho
LEX BEKKERNENS - DEFLEXIONS

"Deflexion" is het creatieve geesteskind van Lex Bekkernens. Het debuutalbum kwam uit in januari 2018. De nummers zijn alle geschreven door Lex. Ook neemt hij de drums, piano en toetsen voor zijn rekening. Het album kwam tot stand middels een geslaagde crowdfund-campagne en dankzij de talenten van Paul Adrian Villarreal (zang), J.C. Wardenaar (zang), Jouke Westerhof (gitaar), Tim Wensink (basgitaar) en Jan Joris Nieuwenhuis (hobo). Zij hebben hun medewerking aan het album verleend. Het album is opgenomen in de MilkMark Studios.

Lex Bekkermans - Deflexion

De muziek van bands zoals Genesis, Yes, Supertramp en Camel werden Lex met de paplepel ingegoten door zijn ouders, liefhebbers van het genre. Als drummer is Lex betrokken bij Genesis Project, Yesshows en ProgTributes. Ook schrijft hij nummers voor – en speelt hij samen met – de band Mangrove en Awaken.

Website Lex Bekkernens
MYSTERY - LIES AND BUTTERFLIES

Het nieuwe studioalbum van de Canadese neoprog formatie Mystery zal verkrijgbaar zijn op het Night of the Prog Festival 2018 in Loreley, Duitsland, op 14 juli. Het album "Lies And Butterflies" zal vervolgens wereldwijd op 1 augustus beschikbaar zijn.

Mystery - Lies and Butterflies

Het album "Lies And Butterflies" bevat zeven nummers, een uur nieuwe 'mysterieuze' muziek die wederom is geproduceerd en gemixt door Michel St-Pere, gemasterd door Richard Addison en de cover is van Julie de Waroquier.

Iets meer dan twee jaar na de release van het goed ontvangen album "Delusion Rain", en een jaar na het dubbele live-album "Second Home" en dvd met dezelfde naam, komen de Canadezen nu met het gloednieuwe album "Lies And Butterflies".

Het album wordt wereldwijd uitgegeven door het Canadese label Unicorn Digital in digipack, Uncr-5120. "Lies And Butterflies" zal binnenkort ook beschikbaar zijn op vinyl bij het Poolse label Oskar.

Tracklist "Lies And Butterflies"

- Looking for Something Else
- Come to Me
- How do you Feel?
- Something to Believe in
- Dare to Dream
- Where Dreams come Alive
- Chrysalis


Bezetting Mystery

- Jean Pageau: zang, fluit, toetsen
- Francois Fournier: basgitaar, toetsen
- Jean-Sebastien Goyette: drums
- Sylvain Moineau: gitaar, toetsen
- Antoine Michaud: toetsen
- Michel St-Pere: gitaar, toetsen

Je kunt vandaag je exemplaar van het album "Lies And Butterflies" op de website van de band reserveren. Bestellingen worden verzonden voor 14 juli 2018.

Website Mystery
ZEITGEIST

Het project Zeitgeist komt in december van dit jaar uit, zo luiden de berichten. Het gaat hier om een muzikaal project van de oprichters van het legendarische Amerikaanse gezelschap Happy The Man: Frank Wyatt en Stan Whitaker. Klik hier voor het nummer Zeitgeist.

Zeitgeist

Frank Wyatt is een van de oprichters van Happy The Man. Nadat de band uit elkaar ging, stopte hij met het uitgeven van muziek, maar bleef hij wel in zijn thuisstudio, Crafty Hands, componeren. Wyatt is lid van Oblivion Sun, de reünieversie van Happy The Man, en is de drijvende kracht achter het project Zeitgeist.

Stan Whitaker is ook een van de oprichters van Happy The Man. Hij speelde tijdens hun klassieke periode in de jaren '70 in de formatie. Nadat de band in 1978 uit elkaar ging, vormde Whitaker een band, genaamd Vision. Tegen 1985 was hij verhuisd naar zijn volgende groep, genaamd One By One en in 1993. Hij was te gast op albums van Ten Jinn, The Carl Hupp Project, John Palumbo en andere. Stan werkt ook als solo- en duokunstenaar samen met zijn vrouw LeeAnne en is betrokken bij de reünie van Happy The Man en de progressieve act Oblivion Sun.

Zeitgeist, de muzikanten
Frank Wyatt: Compositions, Keyboards, Engineering, Project Management
Stan Whitaker: Guitars and Vocals
Kit Watkins: Keyboards
Rick Kennell: Bass Guitar
Mike Beck: Percussion
Cliff Fortney: Vocals
Ron Riddle: Drums
David Rosenthal: Keyboards
Joe Bergamini: Drums
Bill Brasso: Drums
David Hughes: Bass Guitar
Chris Mack: Drums
Peter Princiotto: Orchestration, Bass Guitar, Sitar
Andrew Colyer: Keyboards
Richard Shaeer: Assistant Engineer
Michael Phipps: Artwork
Steve Durham: Videography

Voorlopige tracks

1. Zeitgeist
2. The Approach
3. Leaving
4. Eleventh Hour
5. Fred's Song
6. 12 Jumps
7. To Venus (Perelandra Mvt. I, Andante)
8. The Green Lady (Perelandra Mvt. II, Allegretto con moto)
9. The Golden Feast (Perelandra Mvt.III, Allegro)
10. Blessed Be He (Perelandra Mvt. IV, Presto)


Website Zeitgeist (Frank Wyatt)
SB EN FK SAMEN IN BOERDERIJ

Spock's Beard en The Flower Kings zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse progressieve rocklandschap. In december staan deze kopstukken van het genre samen op het podium. Verwacht een drie uur durende show, een volledige set van beide bands én een encore met alle leden! Kortom, een co-headline show van twee indrukwekkende bands van het prestigieuze InsideOut label, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Spock's Beard en The Flower Kings samen in Boerderij, 7 december 2018

De Amerikaanse band Spock’s Beard werd in 1992 opgericht door de broers Neal Morse en Alan Morse. In 2002 verlaat Neal Morse de band om zich volledig te richten op zijn solocarrière. Er volgen enkele wisselingen in de bezetting van de band. Anno 2018 bestaat Spock’s Beard uit Alan Morse, Dave Meros, Ryo Okumoto en Ted Leonard. De band heeft inmiddels dertien albums op zijn naam staan. Hun nieuwste exemplaar “Noise Floor” zag in het voorjaar het levenslicht. Spock’s Beard heeft in de afgelopen twee decennia hun kenmerkende sound weten te behouden. Tijdens deze tour vinden we niemand minder dan Mike Thorne van Saga achter de drums. De Zweedse band The Flower Kings, opgericht door gitarist Roine Stolt, zette in de jaren ’90 de symfonische rockwereld op z’n kop. De band speelt pure progrock die teruggrijpt naar de jaren ’70. Ook deze band heeft verschillende bezettingen gekend. Het karakteristieke vloeiende gitaarspel van Roine Stolt, de uitgesproken basloopjes van Jonas Reingold en de soulvolle stem van Hasse Fröberg kenmerken de muziek van The Flower Kings.

Laatste nieuws

In het kader van de 25-jarig jubileum van het label InsideOut Music zullen Spock’s Beard en The Flower Kings Revisited een gezamenlijke tour doen in december. Daarbij zullen De Boerderij op 7 december en Hedon (Zwolle) op 8 december ook als concertlocatie dienen. Spock’s Beard zal als drummer Mike Thorne van Saga meenemen. De bezetting van The Flower Kings Revisited is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat naast Roine Stolt Hasse Fröberg en Jonas Reingold van de partij zullen zijn. Drums en toetsen zijn nog niet bekend. Stolt geeft aan dat er niet alleen The Flower Kings muziek zal worden gespeeld. Hij wil met een aantal muzikale vrienden muziek spelen uit zijn hele carrière. Er is op het internet al het nodige gekissebis ontstaan nadat Tomas Bodin via de official mailgroup van The Flower Kings had laten weten dat hij via het internet had moeten vernemen dat The Flower Kings Revisited op tournee ging en dat hij daarvoor geen uitnodiging had ontvangen. Stolt heeft daarop een uitgebreide verklaring op Facebook geplaatst...

Bron: De Boerderij
WERELDSE PROGFLITSEN

Op zaterdag 23 juni vindt het tweede Midsummer progfestival plaats in Valkenburg, Limburg. Acts: Riverside, The Gathering, Amplifier, Lazuli en Lesoir. Het festival is uitverkocht...

Nightwish gaat dit jaar op wereldtournee en doet daarbij ook Amsterdam aan. De Finse (prog)metalband is op 26 november te zien in de Ziggo Dome, zo maakte concertorganisator MOJO bekend.

Op 1 juli aanstaande spelen twee van de betere Nederlandse progbands, Silhouette en Mangrove, in 't Blok te Nieuwerkerk aan den IJssel (Progfrog). Bij Mangrove is drummer Remco Engels vervangen door Lex Bekkernens (zie ook elders op deze nieuwspagina).

Het nieuwe album van de Britse formatie The Pineapple Thief heet "Dissolution". Op 31 augustus 2018 is het zover. Klik hier voor de eerste single.

De Nederlandse formatie Minor Giant is momenteel hard bezig met zijn tweede studioalbum. De cd gaat "What Was Lost" heten.

De eveneens vaderlandse band Cresent Moon heeft een eerste videoclip gelanceerd van het album "Dissonance", dat uitkwam op 14 april 2018. Het nummer is getiteld Civilisation en is hier te bewonderen.

De Nederlandse zangeres Floor Jansen heeft afgelopen zaterdag de Buma ROCKS! Export Award gewonnen, die dit jaar voor de vijfde keer op rij werd uitgereikt door Buma Cultuur. Jansen ontving deze prestigieuze prijs als beloning voor behaalde successen in het buitenland met de internationaal gevierde band Nightwish (FIN-UK-NL), waarvan ze sinds 2012 de vaste zangeres is. De Award werd uitgereikt in het Nijmeegse Goffertpark tijdens het FortaRock-festival, waar Nightwish de hoofdact was.

De band Sanguine Hum heeft een contract getekend bij Bad Elephant Music. In oktober van dit jaar verschijnt de opvolger van het 2015 album "Now We Have Light". De cd gaat de titel "Now We Have Power" dragen.

Roine Stolt had onlangs in een interview al door laten schemeren dat Jonas Reingold niet aanwezig kon zijn bij het optreden van The Sea Within op de Loreley i.v.m. tourverplichtingen bij Steve Hackett. Als stand-in is Pete Trewavas bereid gevonden om de basgitaar ter hand te nemen. Trewavas speelde al eerder in Transatlantic samen met Stolt.

Het album "Different Stories" van de band Anubis is nu verkrijgbaar via Bandcamp. De heren laten 500 exemplaren drukken van dit album teneinde hun trip naar Europa te kunnen bekostigen. De plaat is niet via streaming of download te verkrijgen. De gatefold sleeve is ontworpen door niemand minder dan Tim Neill.

De volledige line-up van het FemME V - Female Metal Event 2018 is nu bekend. Wederom treffen we Marcela Bovio met haar solo show bovenaan de lijst en daarnaast de Duitse symphonic metal band Beyond The Black en Cellar Darling uit Zwitserland. Het Female Metal Event - FEMME wordt dit jaar gehouden van 11 t/m 14 oktober in meerdere locaties in Eindhoven. Meer info: klik hier.

De Friese formatie Leap Day heeft een nieuwe bassist en een nieuw album... De nieuwe bassist is Harry Scholing en de nieuwe cd heet "Timelapse". Het album is vanaf 25 juni beschikbaar. Catalogue number: OSKAR 1078.

Het Italiaanse project Not A Good Sign heeft een nieuw album uitgebracht. De titel luidt "Icebound". Er worden slechts 500 exemplaren gedrukt.

De Australische formatie Southern Empire komt binnenkort met zijn tweede studiolbum: "Civilisation" en wordt uitgebracht door GEP Records op 20 juli aanstaande.

Op 22 juni 2018 treedt de Britse neoprog formatie Galahad op in Parktheater in Alphen aan den Rijn.

De band RanesTrane heeft ook een nieuwe plaat gemaakt. Het album met de titel "A Space Odyssey – Part Three: Starchild" kwam uit op 8 juni jongstleden via Ma.Ra.Cash Records. Op 19 oktober kun je het gezelschap bewonderen bij Serious Music Alphen, Parktheater.

Voormalig drummer van onder andere Colloseum, Jon Hiseman, is op 12 juni op 73-jarige leeftijd overleden aan een ernstige ziekte.

De Poolse formatie Albion lanceert op 22 september 2018 het album "You'll Be Mine". De band bestaat uit: Anna Batko op zang, Jerzy Georgius Antczak op gitaar en toetsen, Paweł Konieczny op basgitaar en Rafał Paszcz op drums.

Seasons Of Time is een Duitse progrockband, opgericht in 1993, met Dirk Berger als frontman op zang, gitaar en toetsen. Hun album, "Welcome To The Unknown", verschijnt op 21 september.

Light Damage is een internationaal gezelschap met veel Franse namen, dus vooral uit Frankrijk en België, neem ik aan. Het album "Numbers" komt uit op 15 september via Progressive Promotion Records.

Even wat Caravan nieuws: de legendarische Canterbury band uit Groot Brittanie bestaat dit jaar vijftig jaar. Vooraanstaand bandlid Pye Hasting heeft onlangs een soloalbum uitgebracht: "From The Half House". En voormalig mede-oprichter van Caravan, David Sinclair, heeft het album "Out Of Sinc." gelanceerd via Burning Shed.

De Australische formatie Voyager heeft een single uitgebracht die afkomstig is van hun album "Ghost Mile". Het nummer heet What A Wonderful Day en is hier te beluisteren.
GRENDEL

Een bericht van de Nederlandse fanclub van de formatie Marillion (Team The Web Holland):

"Onlangs hebben we jullie via een nieuwsbrief op de hoogte gebracht van Collection Of Musical Curiosities, de conventie die Steve & Friends zullen houden in oktober in Uden. Uiteraard kunnen jullie daar nog kaarten voor bestellen. Graag zelfs want het loopt niet echt hard. Is er een beetje sprake van een vorm van overkill?

The Web Holland - Official Dutch Marillion Fanclub

We willen jullie nu attenderen op een actie die Steph Farrer, de rechterhand van Stephanie en Lucy tijdens de conventies, heeft opgezet. Tijdens een optreden van SRB in Manchester brulde een fan vanuit de zaal om het nummer Grendel. Steve zette de eerste tonen in en hield het daarbij. Hij vervolgde dit door te zeggen dat als £ 10.000 werd opgehaald voor het goede doel, hij en de Steve Rothery-band het lied in zijn geheel zouden spelen ...! Via haar site, trinitylive.co.uk, is Steph daarom begonnen een poule op te zetten waarvan de opbrengsten zullen gaan naar drie liefdadigheidsinstellingen voor kanker. Je kunt op de site kiezen of je het nummer wel of niet wilt horen in Uden. Iedereen die doneert ontvangt een link om de desk-opname van Grendel uit de Uden-show te downloaden. Meer informatie en stemmen kan dus op www.trinitylive.co.uk.