Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Marcel Debets.
Muziek algemeen
NIEUWE PROGWERELD SITE OP SCHEMA

Site update! Tim Kuipers van Digiboost en zijn team hebben de opdracht gekregen om de nieuwe Progwereld site te realiseren. Het functioneel ontwerp waarin vermeld wordt hoe de site schematisch is opgebouwd is akkoord bevonden door ons. Het wordt zo gaaf! Zo wordt de zoekmogelijkheid sterk uitgebreid. Op zoek naar alle recensies waarin een Mellotron te horen is? Straks geen probleem! Of wil je een lijst van alle albums waarop Tony Levin meespeelt? Check! Onder de recensies kun je straks ook zien welke recensies passen bij de recensie die je net hebt gelezen. Zo wordt de kans nog groter dat je nieuwe namen gaat ontdekken. Volgende stap wordt het grafisch ontwerp. Dan krijgen we ook de kleurstelling en lettertype te zien. Nog even jullie geduld, begin september hopen we de nieuwe site te presenteren!

zoekfunctie


BRYAN BELLER KOMT MET SOLOALBUM

Bassist Bryan Beller (The Aristocrats) komt in september met een soloalbum, getiteld ‘Scenes From The Flood’. Het is een dubbel-cd van in totaal 88 minuten, verdeeld over 18 nummers, samen goed voor een heus conceptalbum. Niet het meest vrolijke onderwerp overigens. Volgens Beller gaat het over ‘ambities, verlies, realiteit, hoop en desillusies’. Geïnspireerd door megawerken uit het verleden zoals ‘The Wall’ van Pink Floyd, ‘Tales’ van Yes en, recenter, ‘The Fragile’ van Nine Inch Nails. Beller heeft zijn hele vriendenboek uitgenodigd om de muziek in te spelen, waaronder Guthrie Govan, Joe Satriani, Mike Keneally, John Petrucci en Ray Hearne. ‘Scenes From The Flood is het eerste soloalbum van Beller sinds ‘Thanks In Advance’ uit 2008. Het album verschijnt op 13 september en is verkrijgbaar via de site van Beller. Voorproefje? Hiero.

Scenes_From_The_Flood_Cover_1024x1024

Tracklist
1. The Scouring Of Three & Seventeen
2. Volunteer State
3. Everything And Nothing
4. A Quickening
5. Steiner In Ellipses
6. Always Worth It
7. Lookout Mountain
8. The Storm
9. The Flood
10. Bunkistan
11. As Advertised
12. Army Of The Black Rectangles
13. The Outer Boundary
14. Angles & Exits
15. The Inner Boundary
16. World Class
17. Sweet Water
18. Let Go Of Everything
PROGVIDEO’S

Afgelopen week verscheen het debuut van Pattern-Seeking Animals, een band rond (oud-)leden van Spock’s Beard. Tegelijk werd ook de video van de single The Same Mistakes Again gelanceerd. Gevolgd door No Burden Left To Carry.

Bassist en zanger van The Moody Blues John Lodge is ook weer actief. Niet alleen maakt hij deel uit van de Yes The Royal Affair Tour, op 23 augustus verschijnt ook een nieuw best-of album, getiteld ‘Byond’. Voor het album nam Lodge drie nieuwe nummers op, waaronder Street Café, te vinden op de bekende streamingdiensten.

john lodge
NIEUW ALBUM IQ IN SEPTEMBER

De Britse band IQ heeft hun nieuwe album aangekondigd. De titel wordt 'Resistance' en het album verschijnt op 7 september. Het nieuwe werk is geproduceerd door gitarist Mike Holmes en gemixt door Rob Aubrey. Het is voor het eerst in vijf jaar dat IQ met nieuwe muziek komt. Het album wordt meteen een dubbel-cd, met op de tweede schijf nummers die "niet in de sfeer pasten van de nummers op de eerste cd", zegt Holmes. IQ staat op 14 december in de Boerderij in Zoetermeer.

IQ-650-80

Tracklisting:
Disc 1
A Missile
Stay Down
Rise
A Shallow Bay
If Anything
For Another Lifetime

Disc 2
The Great Spirit Way
Fire And Security
Perfect Space
Fallout
WERELDSE PROGFLITSEN

Ons bereikte het bericht dat op 16 mei Dolores Bremer is overleden aan de gevolgen van kanker. Zij was zangeres, gitarist en toetsenist van haar eigen band Vandolor die eind jaren 90 twee mini-albums uitbracht, getiteld 'Vandolor' en 'Greetings From Europe'. Ook was zij mede-eigenaar van het label Bee & Bee Records en de daaraan gekoppelde distributeur Distribee. In de periode 1996-2004 verschenen daarop cd's van onder meer Alan Case, Anomaly, Triangle en Aemen. Dolores is 66 jaar geworden.

Wie kent de Engelse folk-proggers Gryphon nog? De band bestond van 1973 tot 1977, waarin vijf albums werden uitgebracht. In 2009 kwam de band weer bij elkaar – in een gewijzigde bezetting – maar met de oorspronkelijke kern van Brian Gulland, Graeme Taylor en David Oberlé, wat leidde tot het album ‘Reinvention’ in 2018. Het nieuws is dat de band nu ook weer op tour gaat. Er staan vijf shows gepland in het VK, maar we blijven hopen op een oversteek ergens aan het eind van het jaar.

GRYPHON

De Amerikaanse progmetalband Psychotic Waltzheeft getekend bij het label InsideOut, en meteen aangekondigd dat een nieuw album op stapel staat. Op dit moment is de band in de studio voor wat het eerste studioalbum in 23 jaar moet worden. De opnames staan onder leiding van niemand minder dan Jens Bogren (Opeth, Fates Warning). InsideOut wordt ook verantwoordelijk voor alle heruitgaven van eerdere album. Op 5 oktober staat Psychotic Waltz op ProgPower Europe in Baarlo.

De Britse band Bonzo Dog Doo-Dah Band is een actie begonnen om de eigen naam terug te krijgen. Een onbekende heeft de naam in het verleden vastgelegd als handelsmerk. In het VK kan dit voor slechts 200 pond eenvoudig online – gesteld dat het nog niet eerder vastgelegd is natuurlijk. Twee jaar geleden ontdekten de overgebleven leden (Viv Stanshall overleed in 1995) dat ze niet langer konden optreden onder de naam, laat staan nieuw werk uitbrengen. Om een rechtszaak te beginnen is 3000 pond nodig, waarvoor de leden een crowdfundingactie zijn begonnen. De bandleden benadrukken dat het niet alleen om dit specifieke geval gaat, maar dat het iedereen kan overkomen die even niet oplet. Daarom is het plan om door te gaan tot de Britse auteurswet is aangepast.
VERWACHTINGEN DEZE WEEK

Releases
12 juli
Billy Sherwood - Citizen: In The Next Life
Hyvmine - Retaliation
Mind Key - MK III - Aliens In Wonderland
Fog Light - New Element
We Are Kin - Bruised Sky

Concerten
Infloyd
- vrijdag 12 Juli - Haringrock, Katwijk

Bulk 10-daagse mei