Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Marcel Debets.
Muziek algemeen
VOLA EN BENT KNEE SUPPORT VOOR HAKEN

In ons enthousiasme na de aankondiging van de Europese tour van Haken gingen we ervan uit dat – net als in de VS – de support zou bestaan uit Leprous en Bent Knee. De programmering van de Boerderij wees ons op de foutieve informatie in dat bericht van afgelopen augustus. En vervolgens bleef het lang stil, waardoor we er inmiddels op rekenden dat er géén support zou zijn bij dit concert. Maar tot onze grote vreugde werd vorige week bekend gemaakt dat Haken bij het Europese deel van de tour wordt vergezeld door Vola en (toch!) Bent Knee. Bent Knee is de formatie rond zangeres/toetsenist Courtney Swain. Kenners weten dat een optreden van deze band een absolute belevenis is, zoals ook te zien was vorig jaar op Progdreams. Persoonlijk verheugen we ons vooral op het Deense Vola, dat vorig jaar enorm verraste met hun tweede album ‘Applause Of A Distant Crowd’. Haast je voor een ticket, het is inmiddels vrijwel uitverkocht, laat De Boerderij ons weten.

Bent Knee (klik)
Bent Knee (klik voor groter)
50 JAAR KING CRIMSON

Op zondag 13 januari was het exact 50 jaar geleden dat Fripp, Lake, McDonald, Giles en Sinfield anderhalf uur samenspeelden in de kelder van een café in Londen, waarmee de start van King Crimson een feit was. In het kader van het 50-jarige jubileum heeft de band allerlei activiteiten en releases aangekondigd. Daaronder valt ook een wereldwijde tour van 50 shows. Helaas is nog niet bekend of King Crimson daarbij ook Nederland zal aandoen. Het wachten is – kennelijk – op promotors, aldus een statement op de site. Mocht dat niet lukken, dan is misschien een van de drie avonden in de Royal Albert Hall een optie (18, 19 en 20 juni).
Wat we in Nederland in elk geval wel kunnen verwachten zijn de verschillende speciale uitgaves van albums. Volgende maand verschijnt de ‘King Crimson 1972-1974’ box, met zes vinyl lp’s in de Steven Wilson remixes, van ‘Larks’ Tongues In Aspic’, ‘Starless And Bible Black’ en ‘Red’ plus een uitgebreide versie van het livealbum ‘USA’. In mei volgt ‘Heaven And Earth’ (cd/dvd/Blu-ray) met alle albums van eind jaren 90 tot 2008. Daarmee zijn alle studioalbums in 5.1-sound beschikbaar. Er zijn nog meer releases gepland dit jaar. Houdt daarvoor onze nieuwsrubriek in de gaten.
Ander moois: dit jaar verschijnt er elke week een nieuwe track die nog niet eerder ergens te horen of te verkrijgen was, of een zeldzame dan wel alternatieve versie van ergens uit het omvangrijke oeuvre, elk voorzien van een gesproken introductie van David Singleton (manager/producer van de band). Deze week kwam de radio-edit van ‘21st Century Schizoid Man’ online. Je kunt deze horen op de gebruikelijke streamingdiensten of aanschaffen via de site.

Klik voor groter
(klik voor groter)
VERWACHTINGEN DEZE WEEK

Releases
16 januari
Slug Comparison - When You Were Living Here

18 januari
Ed Wynne - Shimmer Into Nature
Magnum - Live At The Symphony Hall
Marillion - Brave Live
Anubis - Lights Of Change: Live In Europe 2018
Stephan Thelen - Fractal Guitar
Swifan Eolh & The Mudra Choir - The Key

Concerten
DeWolff

- Vrijdag 18 januari - Hedon, Zwolle
(plus nog veel meer data, kijk in onze concertagenda)

Anneke van Giersbergen
- Woensdag 16 januari - Theater Speelhuis, Helmond
- Donderdag 17 januari - Schouwburg Het Park, Hoorn
- Vrijdag 18 januari - Theater De Stoep, Spijkenisse
- Zaterdag 19 januari - Cultura, Ede
- Dinsdag 22 januari - Stadsshouwburg, Utrecht
(plus nog veel meer data, kijk in onze concertagenda)

PBII ft Vert Heerink
- Woensdag 16 januari - Markant, Uden
- Donderdag 17 januari - Scheldetheater, Terneuzen
- Vrijdag 18 januari - Veluvine Theater, Nunspeet
- Zaterdag 19 januari - Van der Valk Theaterhotel, Almelo
- Dinsdag 22 januari - Theater De Purmaryn, Purmerend
(plus nog veel meer data, kijk in onze concertagenda)


WERELDSE PROGFLITSEN

Fish stelt de release van zijn laatste album 'Weltschmerz' noodgedwongen uit tot het najaar, vermoedelijk september. De reden is dat hij zijn moeder van 86 moet verzorgen die ergens tijdens de feestdagen is gevallen en niet meer mobiel is.

Progmetalband Symphony X komt dit jaar naar Europa. De meeste optredens vinden plaats op festivals. In Nederland is de band te horen en te zien tijdens Fortarock in Nijmegen op 2 juni.

De legendarische, maar vooral erg vreemde film '200 Motels' van Frank Zappa verschijnt in een luxe boxset. Behalve de film gaat deze ook de soundtrack op cd bevatten, een begeleidend boekwerk en allerlei reproducties van promotiemateriaal. Een datum is nog niet bekend.

Klik!
(klik!)
RELEASE MONOMYTH UITGESTELD

De releasedatum van het nieuwe album van de Nederlandse psychedelische band Monomyth is uitgesteld naar het najaar. Oorspronkelijk stond de release - met bijbehorende releaseshow - gepland voor 22 februari in Ekko, Utrecht. Daarna zou een korte tour volgen. De band laat weten dat toetsenist Peter van der Meer een operatie moet ondergaan en daarna meerdere weken moet herstellen. "De operatie staat gepland bij de aanvang van onze reeks concerten", schrijft de band. 'Orbis Quadrantis' verschijnt nu naar verwachting 13 september, en de clubtour begint op 4 oktober in Ekko.

Klik!
(klik)

Gekochte tickets zijn gewoon geldig voor de nieuwe data:
04 okt - Ekko, Utrecht
19 okt - Burgerweeshuis, Deventer
01 nov - Merleyn, Nijmegen
02 nov - Gebr. de Nobel, Leiden
15 nov - Melkweg, Amsterdam
29 nov - ‘t Beest. Goes
30 nov - De Gelderlandfabriek, Culemborg
6 dec – Vera, Groningen
12 dec - Paard van Troje, Den Haag
13 dec - Hall of Fame, Tilburg
PROGVIDEO’S

Het was even stil rond de feestdagen, maar inmiddels is het videogeweld weer in alle hevigheid losgebarsten. Riemen vast, daar gaan we.

IO Earth heeft een tweede video van het album 'Solitude' gelanceerd. Het gaat om het slot van het album, Find A Way. Net als de rest van de plaat gaat dit nummer over mentale problemen. Zwaar op de hand, misschien, maar wonderschoon.

Op 1 maart verschijnt 'Flowers At The Scene', het nieuwe album van Tim Bowness. Een eerste single is nu verschenen, I Go Deeper. Bekijk de 'lyric video' hier. Een vleugje Porcupine Tree, zegt u? Dat kan kloppen. Colin Edwin tekende voor de baspartij en no-man (Tim Bowness en Steven Wilson) voor de productie.

Klik!
(klik)

Het langverwachte nieuwe album van Dream Theater verschijnt op 22 februari. Van 'Distance Over Time' begroeten we alvast het nummer Fall Into The Light, de tweede single. Het nieuwe album is het eerste op het label InsideOut.

Klik!
(klik)

Nu we toch met het zwaardere werk bezig zijn: ook Queensrÿche heeft een tweede nummer uitgebracht van het komende album, 'The Verdict', dat op 1 maart verschijnt. Maar wat is zwaar? Dark Reverie is een onvervalste ballad, zoals je hier kunt horen.

Nee, dan The Neal Morse Band. Het album 'The Great Adventure' belooft lekker heavy te worden. Luister maar naar het intro van Welcome To The World 2. Een echte ouderwetse rocker. De video is opgenomen in de studio. Eerder waren al de nummers Welcome To The World en het titelnummer gelanceerd.

Klik
(klik)

Toegegeven, we raken nu een beetje aan de rafelrand van de prog. Maar persoonlijk kijken we uit naar de nieuwe release van Pond, de Australische band die communicerende vaten deelt met Tame Impala. Leden van beide bands spelen regelmatig met elkaar onder een van beide namen. 'Tasmania' verschijnt 1 maart en de single Daisy belooft veel. Geen hardcore prog, maar wel lekker psychedelisch.

Klik!
(klik)