Momenteel hebben we drie prijsvragen lopen voor een DVD van Steven Wilson, tickets voor Kayak en/of Soup.
Klik hier voor onze speciale wedstrijdpagina.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Marcel Debets.
Muziek algemeen
CRAIG BLUNDELL OP TOUR MET STEVE HACKETT

Drummer Craig Blundell heeft aangekondigd dat volgend jaar in de begeleidingsband van Steve Hackett zal plaatsnemen. Hij vervangt daarmee Gary O’Toole, die vanwege privéredenen niet beschikbaar is. Blundell toert momenteel nog met Steven Wilson voor de To The Bone tour door Noord-Amerika, om daarna via Europa te eindigen in Kiev, Oekraïne op 2 maart. Begin april starten de repetities voor Hacketts Genesis Revisited Tour 2019, waarbij 'Selling England By The Pound' en 'Spectral Mornings' worden gespeeld. Daarbij wordt ook Nederland aangedaan. Twee van de drie concerten in De Boerderij in Zoetermeer zijn stijf uitverkocht, alleen voor de eerste avond, woensdag 22 mei, zijn nog kaarten beschikbaar.

blundell

EEN AVOND MET (EEN AKOESTISCHE) DEVIN TOWNSEND

Begin volgend jaar komt de Canadese gitarist Devin Townsend naar Europa voor een serie akoestische shows onder de titel ‘An Evening With’. Het contrast met de gebruikelijk geluidsmuur van The Devin Townsend Project kan nauwelijks groter zijn, maar Townsend wil, voordat hij weer met een band gaat toeren voor het komende album Empath, een heel andere kant van zichzelf laten zien. “De shows vinden plaats in fijne zalen, ik ga ook dingen vertellen, en het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen,” vertelt Townsend. Het concert in de St. Bavokerk in Haarlem is helaas al uitverkocht, maar wie weet slaag je erin om naar een van de andere shows te gaan. De volledige tour in Europa:

30 maart - Savoy-teatteri, Helsinki
31 maart - Sodra Teatern, Stockholm
1 april - Edderkoppen, Oslo
2 april - Bremen Theater, Kopenhagen
4 april - PassionsKirche, Berlijn
5 april - Stodola, Warschau
6 april - La Fabrica, Praag
7 april - Freiheiz, München
9 april - Kulturkirche, Keulen
10 april - Grunspan, Hamburg
11 april - St-Bavokerk, Haarlem
24 april - Bush Hall, Londen
25 april - Bush Hall, Londen
26 april - St George’s, Bristol
27 april - City Varieties, Leeds
29 april - Jam House, Edinburgh
30 april - Glee Club, Birmingham

VERWACHTINGEN DEZE WEEK

Nieuwe releases
15 november
The Windmill - Tribus Apollon
Overhead - Haydenspark
The Windmill - Tribus

16 november
Divine Ascension - The Uncovering
All Traps On Earth - A Drop Of Light
Tacita Intesa - FARO
The Tangent - Proxy
La Coscienza di Zeno - Una vita migliore
Anneke van Giersbergen - Symphonized
Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity
Rush - Hemispheres 40th anniversary
Shattered Skies - Muted Neon

17 november
Lizard - Half-Live
Flor de Loto - Eclipse

Concerten
Endtime Odyssey
- Zondag 18 November 2018 - Libertad, Leuven

Mystery
- Zaterdag 17 November 2018 - Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer

PBII ft Bert Heerink
- Zaterdag 17 november 2018 - Schouwburg, Venray

Profuna Ocean
- Zaterdag 17 November 2018 - Herfstfestival, Xinix, Nieuwendijk

Progtributes
- Vrijdag 16 November 2018 - P3, Purmerend
- Zaterdag 17 November 2018 - Paard, Den Haag

Damian Wilson (Acoustic)
- Woensdag 14 November 2018 - Paradox, Tilburg
- Donderdag 15 November 2018 - Trianon, Nijmegen
ZAPPA IN HOLOGRAMS

Frank Zappa zien optreden, dat is niet velen in Nederland gegeven. Maar dat zou kunnen veranderen zodra The Bizarre World Of Frank Zappa van start gaat, ergens volgend jaar. Bij deze show zullen holografische beelden te zien zijn van Zappa terwijl hij zijn muziek uitvoert, bijgestaan door een keur aan muzikanten die met hem hebben gewerkt. Denk daarbij aan Mike Keneally, Steve Vai, Adrian Belew en Ian Underwood. Inmiddels is een trailer gelanceerd, maar tourdata zijn nog niet bekend. Het blijft dus ook onduidelijk of daarbij Nederland aangedaan wordt.

zappa

EERSTE HEADLINER PROGPOWER EUROPE 2019

De eerste headliner voor ProgPower Europe wordt de Amerikaanse progmetalband Psychotic Waltz. Ze zullen de tweede dag afsluiten, zaterdag 5 oktober. Eerder werden al de namen onthuld van Voices From The Fuselage, Teramaze en Persefone. Het festival in Baarlo vindt plaats op 3, 4 en 5 oktober 2019. De ticketverkoop is inmiddels begonnen en de prijs voor een weekendticket is 96 euro.
WERELDSE PROGFLITSEN

Big Big Train komt eindelijk naar het vasteland van Europa. Je moet nog wel even geduld hebben, want het wordt niet eerder dan 2020. De band trad tot nu toe sporadisch op, maar lijkt nu echt op tour te gaan. In het najaar van 2019 reist Big Big Train door het VK, gevolgd door Noord-Amerika in het voorjaar van 2020. Als alles goed gaat is Europa in dat najaar aan de beurt. De tour is bedoeld als support voor het nieuwe album dat in mei 2019 moet verschijnen.

Drummer Marco Minnemann (The Aristocrats, Steven Wilson) kondigt aan samen te gaan werken met gitarist Alex Lifeson (Rush). De samenwerking komt niet helemaal uit de lucht vallen, want Lifeson was al te horen op Minnemanns album Borrego uit 2017.

De Poolse band Riverside komt in het kader van de Wasteland tour voor extra optredens naar Nederland. Op 26 maart 2019 staat de band in Hedon in Zwolle en op 25 juli 2019 in De Boerderij, Zoetermeer.

In januari verschijnt het nieuwe studioalbum van Focus. Het laatste album was getiteld X (tien), dus je raadt het al, deze gaat '11'  heten. Focus toert momenteel door het VK. Het is niet duidelijk of de band ook de rest van Europa aandoet.

Focus - 11

Ter gelegenheid van de 100e gedenkdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog biedt de Engelse neoprogband Pallas een gratis album aan via Bandcamp. Het is getiteld Courage – And Other Songs Of War And Peace en het bevat onder meer het nummer XXV als één geheel, in plaats van in twee delen, zoals op het gelijknamige album. Je vindt de download hier.

Johan Brand van de Zweedse band Änglagård komt deze week met het debuutalbum van zijn nieuwe project, All Traps On Earth. Deze band bestaat uit twee andere leden van Änglagård, toetsenist Thomas Johnson en drummer Erik Hammerström, aangevuld door Brands dochter Miranda op zang.

Toetsenis en violist Eddie Jobson heeft in veel bekende bands gezeten. Bijvoorbeeld in Frank Zappa & The Mothers, Roxy Music, Curved Air, en natuurlijk UK. Van zijn werk in en voor deze bands verschijnt 16 november een compilatie onder de titel 1971-1979 The Band Years. Het grootste deel is overigens afkomstig van de twee studioalbums die UK maakte.

Eddie Jobson - compilatie