Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Muziek algemeen
FREQUENCY DRIFT - LETTERS TO MARO

Op 3 april 2018 komt de Duitse formatie Frequency Drift met het nieuwe album, "Letters To Maro", op de progressieve rock markt. Deze plaat is de opvolger van het album "Last" uit 2016. De band komt uit de stad Bayreuth en is opgericht in 2006. Het gezelschap staat onder contract bij het label van de Duitse formatie RPWL, Gentle Art of Music.

Frequency Drift - Letters To Maro

Frequency Drift staat erom bekend dat zij met hun muziek behoorlijk geïnspireerd zijn door filmmuziek, waarbij de mziek van film als Blade Runner, Lost en Ghost In The Shell als voorbeeld kunnen dienen. Toetsenist Andreas Hack is voornamelijk verantwoordelijk voor het componeren van de nummers. Het debuutalbum "Personal Effects (part One)" uit 2008 is uitgebracht door het Franse MUSEA Records-label.

De teksten zijn in het Engels en de band heeft ze niet bewust in het boekje opgenomen om een ​​speciale concentratie op de visuele component af te dwingen. Ze werkten daarvoor samen met een grafisch ontwerper en het cd-boekje staat vol met zwart-witfoto's die een donkerdere atmosferische sfeer vertegenwoordigen, afhankelijk van het verhaal.

Vertrouwend op de indrukwekkende stem van Katja Huebner - inmiddels vervangen door Irini Alexia - is de muziek eigenlijk dromerig melancholisch - filmische prog zoals de band aangeeft. De instrumentale delen mengen lastige effecten met symfonische en zwaardere rock elementen, ondersteund door gevarieerd toetsen- en gitaarwerk. De band zelf noemt zijn muziek 'Cinematic Music'.

Tracks "Letters To Maro"

01. Dear Maro
02. Underground
03. Electricity
04. Neon
05. Deprivation
06. Izanami
07. Nine
08. Escalator
09. Sleep Paralysis
10. Who’s Master
11. Ghosts When It Rains


Line-up
- Irini Alexia: vocals
- Andreas Hack: toetsen, gitaar, basgitaar, mandoline
- Nerissa Schwarz: electrischec harp, Mellotron, toetsen
- Wolfgang Ostermann: drums
Gastmuzikant
Michael Bauer: gitaar (1, 10)

Website Frequency Drift
GOD IS AN ASTRONAUT - EPITAPH

De Ierse postrock formatie God Is An Astronaut komt op 27 april 2018 met zijn nieuwe album "Epitaph". Het album verschijnt via Napalm Records. Het trio God Is An Astronaut mengt ambient, spacerock en elektronica tot een hypnotiserende vorm van post-rock. Aan het hoofd staan de tweelingbroers Torsten (gitaar) en Niels Kinsella (basgitaar), die de band in 2002 oprichtten. Op plaat is God Is An Astronaut al overdonderend, maar live is het helemaal een onontkoombare ervaring, mede dankzij de per song op maat gemaakte visuals en de inbreng van extra gitarist / toetsenist Robert Murphy. We zijn nog steeds niet bekomen van het donkere Helios / Erebus (2015), maar op 27 april verschijnt alweer hun achtste album Epitaph. En op dinsdag 15 mei staan de heren in Tivoli-Vredenburg. Klik hier voor een kennismaking met God Is An Astronaut.

God Is An Astronaut - Epitaph
Tracklist "Epitaph"

1. Epitaph
2. Mortal Coil
3. Winter Dusk/Awakening
4. Seance Room
5. Komorebi
6. Medea
7. Oisín


Line-up

- Torsten Kinsella: gitaar, piano, toetsen en zang
- Niels Kinsella: basgitaar
- Lloyd Hanney: drums
Gastmusici
- Jimmy Scanlon: gitaar
- Jamie Dean: piano en toetsen
- Brian Harris: gitaar

Website God Is An Astronaut
TIME COLLIDER, NIEUWE BAND JOWITT

Fudge Smith (Pendragon/Steve Hackett/Henry Fool), John Jowitt (IQ/Arena/Jadis/Frost*), Stephen James Bennett (Tim Bowness) en de nieuwelingen Tommy Fox en Dave ‘H' vormen samen de nieuwe formatie Time Collider. En ja, direct ook maar een spiksplinternieuw album "Travel Conspiracy". Dit debuut gaat op 1 mei van dit jaar het levenslicht zien. Pete Maher (onder andere U2) verzorgd de productie van de cd. Als gastmuzikant zien we Nick Harper acteren (de zoon van Roy Harper). Wil je alvast wat muziek beluisteren van dit illustere gezelschap, dan moet je even hier klikken.

Time Collider - Travel Conspiracy

Website Time Collider

____________________________________________________________


BOERDERIJ KRIJGT OPNIEUW INTERNATIONALE ERKENNING


Na het behalen van de tweede plaats in de jaarlijst van Bluesmagazine ontvangt Cultuurpodium Boerderij nu ook internationale erkenning. De Zoetermeerse popzaal is door lezers van het gerenommeerde Britse PROG / Classic Rock magazine opnieuw verkozen tot tweede beste popzaal van Europa.

PROG magazin is internationaal gezien hét muziektijdschrift op gebied van progressieve rockmuziek. Elk jaar vraagt PROG zijn lezers om in verschillende categorieën hun stem uit te brengen, waaronder ‘artiest van het jaar’, ‘beste album’ en ‘favoriete concertzaal’. De beroemde Royal Albert Hall in Londen schittert al jaren op de eerste plaats. Cultuurpodium Boerderij was de afgelopen jaren al in de top 10 terug te vinden, maar sinds enkele jaren staat het poppodium zelfs op de tweede plek. Jaarlijkse komen ruim 50.000 muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland naar Cultuurpodium Boerderij om in een intieme setting te genieten van wereldberoemde muzikanten.

Directeur/programmeur Arie Verstegen is trots dat het gelukt is om deze prachtige positie te behouden. “De internationale erkenning is mede te danken aan de vele Britse muzikanten en bezoekers die elk jaar naar Zoetermeer afreizen. Het aantal buitenlandse bezoekers neemt nog steeds toe”. Door zijn betrokkenheid en uitgebreide netwerk lukt het Verstegen keer op keer unieke muzikanten naar Nederland te halen. Zo stond in 2017 onder andere de Britse gitarist Steve Hackett (Genesis) voor twee exclusieve Nederlandse concerten in een uitverkochte Boerderij. Het bijzondere aan Cultuurpodium Boerderij is dat het vaak na afloop van een concert mogelijk is om bandleden persoonlijk te ontmoeten. Dit geeft een extra dimensie aan een concert.

Ook het jaarlijkse festival “Progdreams” heeft ervoor gezorgd dat liefhebbers van progressieve rock de Boerderij weten te vinden. Progdreams is het toonaangevende indoor festival op het gebied van progressieve/symfonische rock. Muziekliefhebbers kunnen tijdens het festival genieten van de cremé de la crème de la crème van de hedendaagse internationale progressieve rock scene. Gevestigde namen en opkomende bands wisselen elkaar af. De zevende editie van het festival vindt dit jaar plaats op 2, 3 & 4 maart en trekt veel bezoekers van over de grens. De line-up omvat interessante namen als Steve Rothery (bekend van Marillion), Tim Bowness Magenta, Lifesigns, de Nederlandse band Golden Caves en vele anderen. Er zijn zowel dagkaarten als passe-partouts verkrijgbaar.

Website Boerderij Zoetermeer
TESSERACT - SONDER

Op 20 april 2018 verschijnt het album "Sonder" van TesseracT. Tesseract (meestal geschreven als TesseracT) is een Britse progressieve metal formatie uit Milton Keynes, Engeland. De band, opgericht in 2003, bestaat uit Daniel Tompkins (zang), Alec "Acle" Kahney (gitaar en producer), James Monteith (slaggitaar), Amos Williams (basgitaar en achtergrondzang en Jay Postones (drums en percussie). TesseracT staat momenteel onder contract bij het label Kscope. De formatie wordt gekend als een van de pioniers van de zogenaamde djent beweging binnen de progressieve metal. Tot nu toe heeft Tesseract drie studioalbums uitgebracht, te weten "One", "Altered State" en "Polaris". Daarnaast is er een live album, "Odyssey/Scala" en enkele verder uitgewerkte stukken.

TesseracT - Sonder

Tracks "Epitaph"

1. Luminary
2. King
3. Orbital
4. Juno
5. Beneath My Skin / Mirror Image
6. Smile
7. The Arrow


Line-up

- Acle Kahney: gitaar
- Dan Tompkins: zang
- Jay Postones: drums
- James Monteith: gitaar
- Amos Williams: basgitaar

Facebook TesseracT
WERELDSE PROGFLITSEN

De symfonische metal band Dream Ocean is een Duits gezelschap met mezzo-sopraan Basak Ylva en gitarist Oz Khan. Hun nieuwe album "Lost Love Symphony" komt uit op 22 februari aanstaande via Painted Bass Records.

Dream Ocean - Lost Love Symphony

Marcela Bovio nu vaste zangeres bij de formatie Mayan. Mayan is momenteel aan het werken aan zijn derde album, dat op 22 september 2018 zal worden gepresenteerd in de special release show in Tivoli De Helling te Utrecht.

Marcela Bovio

Op vrijdag 6 april 2018 brengt de Amerikaanse power formatie Kamelot het nieuwe album "The Shadow Theory" uit via Napalm Records. Gastmuzikant op dit album is niemand minder dan Sascha Paeth. De cd bestaat uit dertien nummers en hier kun je een voorproefje bewonderen.

Kamelot - The Shadow Theory

Jean-Pierre Louveton (Nemo, Wolfspring) en Jean Baptiste Itier (Nemo) komen op 31 maart 2018 met het project JPL - "Retrospections Volume III" via het platen label Quadrifonic. Klik hier voor een teasertje.

JPL -Retrospections-vol-3

JtR 1888 is het nieuwe project van gitarist Mark Bogert. Het betreft hier een rockopera over de seriemoordenaar Jack the Ripper. Klik hier voor een kennismaking. Bogert heeft voor dit project een heuse band samengesteld: Mark Bogert op gitaar, Koen Stam op toetsen, Harmen Kieboom op drums en Peter Vink op basgitaar.

JtR 1888

Op 1 en 2 juni 2018 vindt in Nijmegen het jaarlijkse Fortarock Festival plaats. Naast de knetterharde bands (onder andere Kreator en Meshuggah) kun je ook genieten van de Scandinavische formaties Nightwish en Opeth. De kaarten gaan echter als warme broodjes over de toonband. Kijk hier of er voor jou nog een ticket ligt.

Fortarock 2018

Eind januari van dit jaar kwam het album "When Age Has Done Its Duty (2018 Remix Edition)" van de Britse formatie Cosmograf uit. Het betreft een remaster van het originele album uit 2011. Cosmograf is een progressief rock project geleid door Robin Armstrong.

Cosmograf - When Age Has Done Its Duty (2018 Remix Edition)
NIEUWE CD DAVID CROSS & DAVID JACKSON

Op 16 maart aanstaande zal het album van David Cross & David Jackson, getiteld “Another Day”, verschijnen. Nadat beide heren de afgelopen jaren gezamenlijk in de David Cross Band hebben getoerd, werd besloten gezamenlijk een nieuw album op te nemen. Het illustere duo (voorheen respectievelijk violist in King Crimson en saxofonist in Van der Graaf Gernerator) wordt ondersteund door Mick Paul op basgitaar en Craig Blundell op drums. Het album is geproduceerd door Jake Jackson. Je kunt het album onder ander hier bestellen.

David Cross & David Jackson - Another Day

Tracklist “Another Day”

1. Predator
2. Bushido
3. Last Ride
4. Going Nowhere
5. Trane to Kiev
6. Millenn! ium Toll
7. Arrival
8. Come Again
9. Breaking Bad
10. Mr. Morose
11. Anthem For Another Day
12. Time Gentlemen, Please


Bron: Burning Shed

——————————————————————————————————————