Win concertkaarten voor Franck Carducci op 22 september in Willem Twee te Den Bosch. Klik hier voor deelname.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Marcel Debets.
Muziek algemeen
BLACK MARKET ENLIGHTENMENT: ZEVENDE ALBUM VAN ANTIMATTER

Mick Moss heeft het artwork voor het nieuwe album van Antimatter, Black Market Enlightenment, vrijgegeven. Het is ontworpen door Mario Nevado, die ook de hoes van het album The Judas Table ontwierp. Het geeft het concept van de plaat weer, een geestverruimende substantie die snel uit de hand loopt.

Antimatter - Black Market Enlightenment

Tracklist:
1. The Third Arm
2. Sanctification
3. Partners In Crime
4. Liquid Light
5. Wish I Was Here
6. This Is Not Utopia
7. What Do You Want Me To Do?
8. Between The Atoms
9. Existential

Black Market Enlightenment verschijnt 9 november. Dezelfde datum speelt Antimatter in de Boerderij in Zoetermeer.
NEAL MORSE ONTHULT PROGROCK MUSICAL OVER HET LEVEN VAN JEZUS

Dat Neal Morse zijn christelijke geloof niet onder stoelen of banken steekt, ook niet muzikaal, is bekend. Deze week kondigde hij een musical aan – in progrock-stijl uiteraard – over Jezus: Jesus Christ - The Exorcist die medio 2019 op plaat zal verschijnen. De gelukkigen die aanstaande zaterdag 15 september aanwezig zijn op Morsefest 2018 in Cross Plains, Tennessee, kunnen genieten van de wereldpremière van de musical die integraal wordt uitgevoerd. Onder de bezetting vinden we de ‘usual suspects’ uit de kringen van Morse, met onder meer Ted Leonard als Jezus, Nick D’Virgilio als Judas, en Morse zelf als Pilatus. De band bestaat uit Neal Morse op gitaar en toetsen, Paul Bielatowicz (leadgitaar), Bill Hubauer (toetsen), Randy George (bas), en Eric Gillette (drums). Verder wordt het geheel omlijst door strijkers, blazers, orkestpercussie, zangers/zangeressen en een koor. (Klein) voorproefje hier.
NIEUW ALBUM JET BLACK SEA

Op het tweede album hebben we vier jaar moeten wachten, maar nu is er dan plotseling The Overview Effect (20 september), het derde album van Jet Black Sea. Op de plaat staan niet meer dan drie nummers, maar een ervan klokt ruim 35 minuten, zodat het toch om een volwaardig album gaat. Of tenminste een EP, zoals Erik Groeneweg zou zeggen. Jet Black Sea is een side project van gitarist Adrian Jones (Nine Stones Close) en studio-engineer Michel Simons. Op het album zijn gastbijdragen te vinden van Christiaan Bruin (Sky Architect) en Adrian O’Shaughnessy (Nine Stones Close).

Jet Black Sea - The Overview Effect

Tracklist
1. Escape Velocity
2. The Overview Effect
3. Home (E.D.L.)
WOUTER VAN VEEN VERLAAT ARMED CLOUD

Gitarist Wouter van Veen heeft de Nijmeegse symfonische metalband Armed Cloud verlaten, schrijft de band op zijn Facebookpagina. Volgens de band kon Van Veen niet langer het enthousiasme opbrengen voor de muziek en de richting. De band en de gitarist gaan op goede voet uit elkaar. Armed Cloud werd in 2012 opgericht door Van Veen en bassist Boris Suvee. De band noemt invloeden van Dream Theater, Queensrÿche, Rainbow, Iron Maiden en Sonata Arctica en heeft een EP en twee albums op zijn naam staan. Het bericht laat weten dat de resterende vier leden in elk geval van plan zijn om door te gaan.
RIVERSIDE: TWEEDE SINGLE VAN ALBUM WASTELAND

De Poolse band Riverside heeft het nummer River Down Below gelanceerd, de tweede single van het aanstaande album Wasteland. Mariusz Duda zegt over het nummer: “De rivier staat symbool voor de herinnering en het nummer vertelt het verhaal van een zwervende man die het graf vindt van een slachtoffer van de Apocalyps. Hij hoort een stem die vraagt om meegenomen te worden naar de rivier. Een vriend van me dacht dat het overlijden van Piotr (Grudzinski, de in 2016 overleden gitarist van Riverside – MD) het einde was van Riverside, dus ik wilde per se een nummer met een verwijzing naar hem, al is het niet letterlijk.” Wasteland verschijnt 28 september. Bekijk de video hier.

Riverside - Wasteland
WERELDSE PROGFLITSEN

Tijdens de tour ter promotie van het laatste album Boundless zal de Duitse formatie Long Distance Calling ook Nederland aandoen. Op 8 december staat de band in de Cacaofabriek in Helmond en op 9 december in de Melkweg in Amsterdam.

Op 27 oktober verschijnt de single Beyond The Matrix – The Battle van Epica, opgenomen met het Metropole Orkest. Het is het resultaat van een wedstrijd waarbij de fans van diverse bands konden stemmen op hun favoriet voor ‘Big Band meets Symphonic Metal’. De nummer twee, Aryeon, speelt als gast een solo op het nummer.

Epica - Metropole Orkest