Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Ayreon vs. Avantasia – Elected EP

 

Ayreon vs. Avantasia ”“ Elected EP

Twee geduchte aartsvijanden, dat zijn Arjen Lucassen en Tobias Sammet van elkaar. Tenminste, dit wil de hoes van de nieuwe ep, “Ayreon vs. Avantasia – Elected” ons doen geloven. Gezien het feit dat ze toch samen een coverversie van Elected – origineel van Alice Cooper – op plaat gezet hebben, kan men er wel van uitgaan dat dit vooral overdrijving en show is. Het is niet de eerste keer dat de heer Lucassen een Alice Cooper-nummer onder handen neemt. Zo kwam op de cd-single van “Loser” al een versie van How you Gonna See Me Now voorbij.

Hoewel het origineel redelijk gevolgd wordt, is toch al bij de eerste noten duidelijk dat we hier met werk van Lucassen te maken hebben. Sinds zijn dagen bij Vengeance heeft hij toch een typisch eigen geluid, wat eigenlijk in al zijn projecten min of meer terug te horen valt. Dat is echter niet het enige verschil met de oorspronkelijke versie. Zo kan ik me niet herinneren dat de volgende dialoog in het origineel voorbij kwam. “Goed, jij mag Alice Cooper dan gehad hebben, ik heb Bruce Dickinson gehad! Ha!” “Dus je nieuwe album heet 01011001… Een referentie naar mijn verkoopcijfers?” (Vrij vertaald) Tja, daar komt die zogenaamde haat tussen Lucassen en Sammet weer boven. Als cover is dit nummer niet verkeerd, ook al omdat het zichzelf niet al te serieus neemt.

Maar Arjen Lucassen zou Arjen Lucassen niet zijn als er op deze ep niet ook een paar alternatieve versies van andere Ayreon-nummers op zou staan. In dit geval zijn dat akoestische versies van E=MC² en Day Six – Childhood, alsook de albumversie van Ride The Comet. Hoewel niet wereldschokkend zijn dit zeker wel plezierige nummertjes, die dit al met al toch een redelijke ep maken. Verwacht echter niks wereldschokkend vernieuwends, daar is het allemaal toch net te veel volgens het Ayreon-recept voor.

Sebas Cusack

Progwereld | Recensies