Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Det Skandalose Orkester- Lokkemann

Det Skandalose Orkester- Lokkemann

Een groot artiest wierp eens de vraag op of humor binnen muziek behoort; menig artiest heeft die vraag instemmend beantwoord. Det Skandaløse Orkester maakt prog met een knipoog. Dat doen ze heel eigenzinnig, getuige deze single.

Lokkemann is een tien minuten lange operette die op “Tenk Om Noen Ser Deg” al bijzonder sterk bleek. Het staat vol met passages die kippenvel opwekken. Zo bevat de compositie onder meer mooie, draaiende blazers die het nummer rond drie minuten laten aanvoelen als een Tim Burton’esque jazzcafé waarin verscheidene groteske figuren de deur plat lopen. De muziek van deze band heeft door de humor iets weg van het jazz-werk van Frank Zappa, of de sardonische pestprog van een band als Half Past Four. Ook een band als Devil Doll komt in het geheugen door de uitbundige praatzang en filmische, lugubere sfeer.

De compositie op deze single beslaat de eerste vier nummers van het reguliere album. De mix verschilt ietwat van de albumversie, zo lijken de blazers iets scherper te klinken, maar de arrangementen lijken verder niet te verschillen. Bovendien bevat deze single nog een radio-edit, waarin deze compositie is teruggebracht tot drie minuten. Hierin wordt vooral gefocust op het jazzy hoofdthema. Deze is inderdaad erg aanstekelijk, maar wel weer tegendraads genoeg dat deze muziek nauwelijks gedraaid zal worden op de radio. Verder zie ik niet wat de single toevoegt aan het reguliere album.

De muziek op “Lokkemann” vormt een goede introductie voor de kwaliteiten van deze band. Het blijft een grandioze compositie! Deze Noren maken dan ook intrigerende muziek die de moeite van het uitproberen waard is. Niettemin voelt deze single nutteloos aan.

Luke Peerdeman

Progwereld | Recensies