Draconian

The Burning Halo

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Zweden
Label: http://label.napalmrecords.com/
Website: https://www.draconianofficial.com/
Luisteren kan je hier: https://www.draconianofficial.com/
Tracklist
She Dies (7:28)
Through Infections Waters (A Sickness Elegy) (8:04)
The Dying (9:48)
Serenade of Sorow (5:00)
The Morningstar (8:01)
The Gothic Embrace (8:34)
On Sunday They Will Kill the World (4:12)
Forever My Queen (2:49)
Daniel Arvidsson: gitaar
Johan Ericson: gitaar
Anders Jacobson: grunts
Frederik Johansson: basgitaar
Lisa Johansson: zang
Andreas Karlsson: toetsen
Jerry Torstensson: drums
Sovran (2015)
A Rose For The Apocalypse (2011)
Turning Season Within (2008)
The Burning Halo (2006)
Arcane Rain Fell (2005)
Where Lovers Mourn (2003)
Dark Oceans We Cry (ep) (2002)
Frozen Features (ep)(2000)
The Closed Eyes Of Paradise (ep) (1999)
Shades Of A Lost Moon (demo) (1995)

Het klinkt natuurlijk vreemd als commentaar bij een doom metal band, zeker bij deze band, maar muziek kan op sommige platen nóg somberder klinken dan het op andere albums al doet. En deprimerend klinkt het derde album van Draconian tot in het merg van je beenderen, laat dat duidelijk zijn! En dan vooral in de eerste drie songs. De muziek is nog steeds melodieus gefundeerd, maar wel van een totaal andere orde dan de rest van het het Draconian materiaal.

“The Burning Halo” is eigenlijk een tussendoortje voorafgaand het album “Turning Season Within”. De eerste drie songs op dit album zijn nieuw geschreven en er zijn drie nummers afkomstig van een demo uit 1999, die in die tijd maar mondjesmaat en nooit officieel is verschenen. Die drie nummers zijn overigens wel opnieuw opgenomen, waardoor de productie aanzienlijk is verbeterd. Daarnaast zijn er twee covers opgenomen, waarvan één het origineel is van de Nederlandse band Ekseption. In eerste instantie bestond het plan om “The Burning Halo” als ep uit te brengen, maar het grote Napalm Records besluit de collectie songs als full-length uit te brengen. De band heeft een behoorlijke tijd nodig gehad om de cd samen te stellen, maar daarna nog langer om de tracks te laten mixen. Er wordt een vriend van de band ingeschakeld om de cd te mixen en te masteren, maar het eindresultaat is volgens het gezelschap niet feilloos, iets wat de band een paar jaar later beschaamd zal bekennen.

She Dies is vooral een trage start van de cd. Dit nummer kan je optimistische, opgewekte en vrolijke humeur volledig transformeren tot een depressie, triester kan het bijna niet. Through Infections Waters (A Sickness Elegy) is daarna niet veel vrolijker maar ook nog eens loodzwaar. Dit neigt echt naar black metal en is moeilijker verteerbaar, ook doordat de gitaren in het geheel niet melodieus klinken. De melodie die nog te horen is komt van toetsenist Andreas Karlsson, die verantwoordelijk is voor de toetsen op de cd. Ook The Dying; de titel suggereert natuurlijk genoeg, is wederom een motivatie om je buffer antidepressiva pillen in één keer door te slikken. Mijn hemel wat een treurnis!

Speciale aandacht gaat er uit naar zanger Anders Jacobson. De grunts komen ten opzichte van de andere albums van Draconian hier wel heel diep uit zijn tenen. Hij gromt zwaar en diep en je moet ten opzichte van de andere cd’s meer moeite doen om zijn teksten te verstaan. En zelfs Lisa Johansson klinkt met haar mooie zuivere klanken alsof ze met moeite uit haar bed is gekomen.

Enig commentaar op dit album? Ja: de covers zijn niet in de lijn van de band en hadden wellicht beter weggelaten kunnen worden. Het origineel van Ekseption uit 1970 was in mijn ogen al niet mijn ding, laat staan deze doom/death metal bewerking. De unieke pianopassage in het origineel komt ook in de cover van Draconian tot uiting, maar voelt als een vreemde eend in de bijt. Hetzelfde geldt voor de cover van Pentagram uit 1973, dat is ook absoluut niet op het lijf van de Zweden geschreven. Wellicht een mooie uitdaging voor zanger Jacobsen, maar muzikaal gezien een miskleun.

Als je kunt spreken van een zwak moment in een discografie van een band, dan is “The Burning Halo” daar het voorbeeld van. Verkeerde keuzes, verkeerde productie en waarschijnlijk teveel druk van platenmaatschappij Napalm. Desondanks voor de fan een verplichte aanschaf, alleen al vanwege de drie nieuwe songs, maar daarna wordt het kwalitatief gezien een povere motivatie de cd regelmatig op te zetten.

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend