Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Echo Us – To Wake A Dream In Moving Water

Echo Us - To Wake a Dream in Moving Water

Ethan Matthews is een Amerikaanse gitarist en toetsenist die graag experimenteert met verschillende soorten instrumenten. In zijn one-man solo project Echo Us wil hij zich dan ook uitleven op meerdere soorten instrumenten al dan niet gevangen in zijn synthesizers. Na het teleurstellende debuut en de intrigerende trilogie “Memoriam” komt Ethan Matthews nu met een Keltisch georiënteerd album waarbij hij zijn synthesizer talent combineert met ancient-celtic – oftewel oude Keltische – instrumenten, zoals de Bodhrán en de fluit.

De basis van dit album is ontstaan in 1996. Ethan Matthews is dan achttien jaar oud en produceert het nummer Satre Dance. Een elektronisch ambient muziekstuk op gitaar. Dit is nog voordat Matthews zijn door collega’s geroemde album van Greyhaven uitbrengt. Voor “To Wake A Dream In Moving Water” heeft Matthews dit nummer opnieuw opgenomen op een Hammered Dulcimer en een nieuwe titel, Aeriel, meegegeven.

Het album start op een indrukwekkende wijze met Awakening Current. Hemelse klanken, afgewisseld met gitaar gedreven klanken die plotsklop naar een up-tempo beat doorpakken. De verschillende elektronische instrumenten versterken de gitaren. De combinatie van elektro, pop, prog en experimentele techno is het herkenbare geluid van Echo Us geworden. In voorgaande recensies komt elke keer de naam van Mike Oldfield naar boven drijven en dat is niet zo vreemd. De muziek van Echo Us is doorspekt van deze soort muziek.

Ook dit album kabbelt een flink stuk door op een ondertussen bekende handelswijze van Matthews. Maar deze keer zijn er ook onderdelen waarbij je als luisteraar verrast wordt. Het ruim 15 minuten durende From The Highlands brengt de reeds aangehaalde Ierse folk en Keltische muziek. Intrigerend en beklemmend voert dit nummer je over de Ierse hooglanden. Op Doina laat Matthews horen dat hij ook voortreffelijk met de gitaar overweg kan.

Het titelnummer is tenslotte het epic eindstuk van dit album. De verschillende elementen uit zijn muzikale kunnen worden hier nogmaals tentoongesteld. Zijn elektronische toetsenvaardigheid wordt aangevuld met zijn gitaarcapaciteiten. Dit nummer herbergt het Keltische karakter, maar borduurt ook voort op het reeds ontwikkelde Echo Us elektro pop geluid. De zang van – naar ik aanneem – Matthews is niet bijzonder, maar maakt het nummer wel meer toegankelijk waardoor ook een groter publiek hiervan zou kunnen genieten. Airplay zal het dan wel weer niet krijgen, want daarvoor is een nummer van vijftien minuten toch te lang.

Multi-instrumentalist Matthews levert met “To Wake A Dream In Moving Water” zijn vijfde album af en heeft een eigen variant gemaakt op Oldfield’s gecompliceerde symfonische muziek. Een album dat meerdere aandachtige luisterbeurten nodig heeft om zijn geheimen te ontdekken of gewoon als rustig ontspannen achtergrondmuziek kan dienen.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies