Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Monomyth – Further

monomyth-further-6581

Bij het geluid van sommige bands ontploffen bij de eerste tonen van de muziek gelijk al je zintuigen. Je ruikt de ervaring, je proeft de verschillende invloeden, je visualiseert de verschillende kleuren en je hoort de zeldzaamheid.

Monomyth is een Haagse band die in 2011 is ontstaan door een uit de hand gelopen jam sessie. Het gezelschap bestaat uit vijf ervaren muzikanten van verschillende pluimage en hebben een carrière opgebouwd in verschillende bands voor ze definitief in Monomyth bij elkaar kwamen. De band kreeg het voor elkaar om het (weliswaar gelimiteerde) debuutalbum volledig uit te verkopen. Reden voor de heren om over te stappen naar Suburban Records, die het gezelschap met open armen ontving, aangezien de band in korte tijd een indrukwekkende live-reputatie had opgebouwd, en besloot het debuutalbum opnieuw uit te brengen.

De Hagenezen zijn ambitieus ingesteld en willen eerst Europa en wellicht daarna zelfs de wereld veroveren met hun ingenieuze prog-rock.  De band heeft afgelopen zomer intensief op een aantal shows en festivals in het buitenland gespeeld om een groter publiek te bereiken. Het artwork van het album is ook dit keer van Maarten Donders, die wat mij betreft met zijn werk het psychedelische karakter van de muziek treffend overbrengt.

Waar Govert Krul nog redelijk kort van stof was in zijn recensie van het gelijknamige debuut, is het nu toch wel tijd wat uitvoeriger te zijn. Exact een jaar na het gelijknamige debuut komt de band al met een vervolg, wat aangeeft dat de band dus echt serieuze plannen heeft voor de toekomst. Monomyth haalt inspiratie uit verschillende hoeken, en de band zelf omschrijft zijn muziek als instrumentale space kraut stonerrock Ik zou zelf de term post-rock ook nog inlassen, maar het bouwt zich minder op tot een overdonderend hoogtepunt, bevat meer dynamiek en rockt meer dan post-rock. Monomyth neemt je mee op reis naar zijn eigen muzikale universum. Een wereld vol instrumentale soundscapes waar je je heerlijk in kunt verliezen. De muziek doet soms denken aan de jaren zeventig rock (vooral door de toetsen), maar het gebruik van elektronica, aanhoudende, bezwerende ritmes en vooral drones en samples maakt deze muziek baanbrekend funky in mijn optiek. De muziek klinkt vooral gruiziger dan op het debuut en is vooral meer georganiseerd, hoewel de band driftig strooit met verschillend maatsoorten. Eén vergelijking die veel bij mij opkomt, is toch Motorpsycho, ik kan mij niet ontrekken aan de gedachte dat toch minimaal de helft van de band veel heeft geluisterd naar deze Noorse band.

Het fijne en pakkende aan de muziek van Monomyth is eigenlijk heel makkelijk te omschrijven. De riffs van de band zijn meeslepend en brengen je in een trance wanneer je daar ook echt de tijd voor neemt. Lekker in een makkelijke stoel, liggend op bank of bed, laat je meevoeren en je komt in een heerlijke ontspannen modus, hoe energiek de muziek ook is en er genoeg gebeurt in de muziek van “Further”. De muziek nodigt je uit om binnen je eigen geest je eigen beelden te visualiseren. Ik kan elk nummer apart gaan bespreken, maar zou daarmee verzanden in eindeloos gezever over melodieën, ritmes en drones. Ook vergelijkingen zijn bijna niet te maken, want die zijn nergens treffend met een andere band. Hooguit zou je zeggen dat wanneer je het eerste stuk van Ark-M hoort, je naar een nieuw nummer van Riverside luistert. Even verderop in het nummer gaat die vergelijking al niet meer op en zet de band de muziek volledig naar eigen hand. En zoals gezegd, de kenners van Motorpsycho horen ongetwijfeld gelijkende passages in de muziek. Een vergelijking met een andere jonge Nederlandse band zou die met The Good Hand kunnen zijn. Als deze twee Nederlandse bands eens bij elkaar in één programma staan, ben ik van de partij.

Nederland heeft er een nieuwe supergroep bij. Monomyth is een instrumentale meester in het schrijven van onderhoudende en hypnotiserende spacerock. Kippenvel gegarandeerd. Een mooie toekomst ligt in het verschiet, laat de wereld maar komen!

Ruard Veltmaat

Progwereld | Recensies