Like ons ook op Facebook of meld je aan voor onze mailinglist

Pallas – Courage And Other Songs Of War and Peace

Pallas - Courage And Other Songs Of War and Peace

Na ‘The Dreams Of Men’ uit 2005 heeft Pallas geen groot label meer kunnen contracteren om hun muziek aan de man te brengen. Dat lijkt te liggen aan hun onregelmatige uitgave en niet aan het geboden materiaal. Na het frisse “Wearewhoweare” uit 2014 lag het groepsproces weer op een laag pitje waardoor met “Eclectic Electric Volume 1” het gitarist Niall Mathewson was die de toon zette om onder de bandnaam wat nieuw materiaal op internet te zetten. Wat er met volume 2 is gebeurd, blijft een vraagteken.

Omdat het honderd jaar geleden is dat The Great War, zoals de Britten de eerste wereldoorlog noemen, is beëindigd heeft bassist Graeme Murray bandlid Niall Mathewson bijgestaan op “Courage And Other Songs Of War And Peace”. Met een bandnaam die afgeleid is van de Griekse godin van zowel oorlog als wijsheid, past de titel van dit album als een warme jas.

Hoe goed bedoeld ook, componist Graeme Murray heeft als initiator van dit project met de enige twee nieuwe nummers, Courage en Bring Him Home, aardige maar weinig verheffende stukken afgeleverd. Beide kunnen als soundtracknummers zo gebruikt worden in elke willekeurige oorlogsfilm tijdens de aftiteling.
Ascension en In This Broken World zijn solonummers van Niall Mathewson die ook al op het logischerwijs meer gitaar georiënteerde album “Eclectic Electric Volume 1” staan.

Bij het ditmaal instrumentale In This Broken World krijg ik flashbacks van soundtracks van een James Bond film die met zijn Aston Martin door Schotland scheurt op zoek naar zware jongens in en rond Aberdeen.  The XXV Suite betreft part 1 en 2 van “XXV” die ditmaal in deze speciale bewerking samengesteld zijn. Het geheel komt organisch over en zie ik als meerwaarde op dit album. Beat The Drum Demo komt uit het bandarchief en is duidelijk een variatie op het origineel. De zang is minder expliciet, de muziek zweeft meer en er wordt een hip arpeggio loopje in gemixt. De toegevoegde vuurpijlen en ontploffingen hadden voor mij niet gehoeven. L’Ultimo Angelo ten slotte, stamt uit het laatste deel van The Last Angel van het “The Dreams Of Men” album met hemels gezang in gevecht tegen de ronkende Rickenbacker van Murray.

Ook al is dit sec genomen geen echt nieuw groepsalbum, toch mag het de naam Pallas dragen. Het valt voor mij in de categorie leuk, maar dan vooral leuk omdat Pallas dit album aanbiedt als een gratis download via hun bandcamp site. Het staat je vrij een bedrag daaraan te verbinden of niet. Gaat allen dit horen en zien, wellicht is een andere invalshoek van oude nummers voor je een eyeopener. Pallas staat voor Bombast met een hele grote B, maar juist die vlieger gaat op dit album juist vaak niet op.

Jos Driessen

Progwereld | Recensies