Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Peter Gabriel – So (25 anniversary edition, 3 disc)

Peter Gabriel - So

Met het album “So” schreef Peter Gabriel in 1986 wereldgeschiedenis. Het album werd maar liefst dubbel platina en een flink aantal singles bestormde de hitparades in vele landen. Gabriel bleek al een neus te hebben voor sterke songs, maar op “So” valt echt alles op zijn plaats. Op het album staan negen parels die zowel commercieel als artistiek hun mannetje konden staan. Sterker nog, de nummers hebben nu, 25 jaar later, nog helemaal niets aan kracht ingeleverd.

Wat opvalt is dat de nummers ook minder melancholisch zijn dan we van hem gewend zijn. Nummers als Sledgehammer en Big Time zijn ronduit vrolijk. Het zware maar o zo mooie duet met Kate Bush Don’t Give Up vormt een prachtige tegenhanger voor deze vrolijkheid. Het intense Red Rain veroorzaakt nog altijd golven kippenvel bij mij. Zo mooi!

Ook visueel gezien wist Gabriel goed uit te pakken. Een videoclip als voor Sledgehammer was zijn tijd behoorlijk ver vooruit.

Peter Gabriel - So-3-disc

Speciaal voor het 25-jarige jubileum brengt EMI het album opnieuw uit, geremastered uiteraard. Het album klinkt al een klok en alsof het gisteren nog werd opgenomen. Er zijn twee edities. Het hier besproken album is een set bestaande uit drie cd’s: het geremasterde album en de dubbel cd “Live In Athens 1987”. Stukken van dit optreden waren al eerder uitgekomen, maar nog nooit het hele concert. Deze live cd’s zijn echt zeer de moeite waard. Het laat een Gabriel (en band) in topvorm horen! Het bevat bloedstollend mooie versies van nummers als San Jacinto, Here Comes The Flood en In Your Eyes (met Youssou N’Dour)

De boxset wordt compleet gemaakt met een serie kaarten en een boekje met 16 pagina’s. Er is ook nog een limited edition boxset. Deze bevat het geremasterde album, een “So” DNA cd met daarop de audio evolutie van het album, een 24-bit stereo download van het album, het dubbelalbum “Live In Athens 1987” inclusief een dvd van het concert, het originele “So” album op dvd, een 180 grams vinyl 12” lp, een 12” vinyl collectie en een 60 pagina tellend ingebonden boek. Deze laatste box is voor de echte fan natuurlijk niet te versmaden.

Deze jubileumrelease is een uitgelezen mogelijkheid om dit geweldige album opnieuw te ontdekken en je te verbazen over de tijdloze kracht van de muziek van Peter Gabriel.

Maarten Goossensen
3 CD:
Koop bij bol.com
8 CD:
Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies