Like ons ook op Facebook of meld je aan voor onze mailinglist

Pythagoras – The Correlated ABC

Pythagoras

Tijdreizen biedt ultiem plezier aan de echte liefhebber van progressieve muziek. Doorgaans voert deze reis terug naar de hoogtijdagen, eind jaren ‘60 en de jaren ‘70. Het kan echter geen kwaad een tussenstop te maken in de door velen muzikaal gezien verguisde – jaren ‘80. In deze periode is namelijk naast rommel ook heel veel moois tot stand gebracht. ‘Pythagoras’ is een band die eind jaren ‘70 zijn oorsprong vindt en met “Journey To The Vast Unknown” in 1981 zijn eerste wapenfeit in een oplage van 500 stuks presenteert. De melodieuze synthesizermuziek vindt zijn weg naar de radio en uiteindelijk weet men er, hoewel experimenteel van karakter, zo’n 5000 stuks van weg te zetten. In 1983 schept men  met enige hulp van Arjen Lucassen en Michel van Wassem (Plackband) – een flinke lepel symfonische rock bij het geluid en wordt de sound van bands als Pink Floyd en Eloy geraakt. Als men in de periode 1983 – 1985 wil doorpakken met het derde album gaat het echter mis en door een opeenstapeling van tegenslagen gaan de bandleden  waaronder op dat moment de in het jaar 2000 overleden Pieter Courtens – ieder zijns weegs. Hoewel het merendeel van de muziek en opnamen op wat nu heet “The Correlated ABC” daadwerkelijk uit de periode 1983 – 1985 stamt, wordt het album nooit afgemaakt, laat staat uitgebracht. Tot het jaar 2011, wanneer “The Correlated ABC” via Musea Records dan eindelijk het levenslicht ziet, overigens juist voordat drummer Bob de Jong op 7 december van dat jaar overlijdt. Uiteraard verschijnt het album op het anno nu vertrouwde medium cd, maar tot mijn genoegen ook in een prachtige vinylverzamelbox in een oplage van slechts 500 stuks, waarvan ondergetekende nu de trotse eigenaar van nummer 389 is.

De met recht progressieve muziek op “The Correlated ABC” (7” = ‘A’, 10” = ‘B’ en 12” vinyl = ‘C’) laat zich niet slechts onder één noemer vangen. Elektronische klanken met een experimentele inslag a la Klaus Schulze, David Sylvian en Kraftwerk tegen een jaren ‘80 decor staan centraal. Hierdoor doet de muziek aanvankelijk wat kil aan. Dit gevoel wordt nog versterkt door de behoorlijk kale ‘TEAC four-track productie’, die kwalitatief overigens trefzeker is opgehaald door mastering van Nico Brandsen. De wat galmende sound en het meestal vrij dienstbare gitaargeluid wandelt in een Cocteau Twins jasje, terwijl The Main Event – de enige song met vocalen (van Gerrit Eijkelboom) – sterk aan tijdgenoot This Mortal Coil refereert. Laten we stellen dat platenbaas en producer Ivo Watts-Russell hier plezier aan kan beleven.

Aanvankelijk lijkt een – al dan niet gepercipieerd – spontane improvisatie, soms ontaardend in een ware kakofonie van geluid, de rode draad in dit imposante werkstuk. Niets is echter minder waar, aangezien een flinke collectie prachtige, schilderachtige melodielijnen, soms uitgevoerd op piano, soms op gitaar, dan weer op sax of slechts met behulp van soundscapes uiteindelijk de overhand in beleving krijgt en na verloop van tijd het geheugen grift. En daarmee is dit voorheen latente werkstuk met een vet jaren ‘80 stempel eigenlijk toch opvallend tijdloos en is deze uitgave in 2011 voor de geïnteresseerde en bovengemiddeld geduldige luisteraar dus meer dan gerechtvaardigd. Mocht je bereid zijn te investeren in “The Correlated ABC” dan adviseer ik je met klem haast te maken en de zeer smaakvolle en strikt gelimiteerde vinylbox inclusief de cd’s aan te schaffen!

Govert Krul

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies