Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Sanguine Hum – Diving Bell

Sanguine Hum - Diving Bell

Het kersverse label Esoteric Antenna grijpt zijn kans om een album dat in 2010 via de website van de band alleen als download verkrijgbaar was, (opnieuw) uit te brengen. We hebben het over “Diving Bell” van het Britse Sanguine Hum.

De groep zal bij veel lezers en bezoekers van deze website geen duikersklok doen luiden. Diezelfde klok zal bij de meeste lezers vast ook niet klinken bij de welluidende namen Joff Winks Band en Antique Seeking Nuns, twee andere groepen waarmee dit kwartet in dezelfde bezetting muziek maakte. De heren Jof Winks (zang, gitaar), Matt Baber (toetsen), Brad Waissman (basgitaar) en Paul Mallyon (drums) vormden Sanguine Hum uit de as van deze twee groepen. Ze speelden er hoofdzakelijk instrumentale muziek hetgeen een mix was van Frank Zappa en zogenaamde Canterbury muziek. Daar speel je anno 21ste eeuw natuurlijk geen volksstammen mee plat.

Ik waag het te betwijfelen of er ook een volksoploop zal plaatsvinden na het beluisteren van “Diving Bell”. De mannen verkondigen beïnvloed te zijn door Frank Zappa, Mahavishnu Orchestra, Tortoise, Radiohead, Porcupine Tree en Flaming Lips. Ze etiketteren hun muziek als avant-garde-post-prog. Voor zover ik kan beoordelen hoor ik verspreid over dit bijna een uur durende album flarden Porcupine Tree, Radiohead, maar ook Muse, King Crimson en National Health komen voorbij. Voor het overige zijn het jazz, fusion en licht psychedelische invloeden die her en der aan de oppervlakte komen drijven. Dat er goed gemusiceerd wordt staat buiten kijf. Of de muziek boeiend genoeg is voor de liefhebber van gemakkelijk in het gehoor liggende muziek is een vraag die ik negatief moet beantwoorden.

Het oorspronkelijke album kende acht nummers. Aan deze fysieke (her)uitgave zijn drie extra nummers toegevoegd. De liefhebbers van genoemde groepen en genres en de fijnproevers die op zoek zijn naar een nieuwe ontdekking zullen ongetwijfeld plezier beleven aan een diepzeeduik met “Diving Bell”.

Hans Ravensbergen

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies