Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Status Minor – Dialog

Status Minor - Dialog

Van mijn moeder heb ik geleerd nooit iets voor me uit te schuiven. Maar soms is dat erg verleidelijk, zeker als je niet geprikkeld wordt met iets wat je nieuwsgierig maakt, of je interesse wekt. Zo werkt dat natuurlijk ook met muziek. Dit album kan je wat mij betreft scharen onder de cd’s die leuk klinken, maar verder totaal inspiratieloos op je gehoor inwerken.

In het begin van het jaar 2003 komen de twee Finnen Sami Saarinen en Timo Hanhijoki bij elkaar om samen wat te jammen. De eerstgenoemde als gitarist, de tweede als drummer. Gedurende dat jaar worden nog een bassist (Marko Kolehmainen) en toetsenist (Jukka Karinen) toegevoegd aan de band. Het enige probleem lijkt de zanger te zijn, maar die wordt in 2005 gevonden. Intussentijd is er verscheidene keren gewisseld van drummer, totdat Rolf Pilve definitief een plaatsje krijgt toegewezen in de band. Ook de bassist wordt vervangen, dat is Eero Pakkanen geworden.

Deze band brengt onvervalste prog-metal met knipoogjes naar bands als Mind’s Eye, Seventh Wonder en Evergrey. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik ook de albums van die bands uit Scandinavië niet frequent opzet, maar toch is er een wezenlijk verschil met Status Minor. De genoemde namen zijn mijns inziens namelijk wel in staat om je in spanning te houden door mooie composities en de daarbij horende spannende riffs te brengen. In de meeste gevallen komen de genoemde voorbeelden ook wat origineler voor de dag. Jammer is dat originaliteit op dit album moeilijk is te vinden. Niet dat er geen riffs te vinden zijn, integendeel, ook hier worden ze driftig tentoongesteld, alleen klinkt het allemaal minder spannend en bijzonder.

Ondanks dit gegeven zijn er nog wel leuke momenten te vinden op dit album, al moet je even door de zure appel heen bijten voor je bij de aangename kern komt. De enige song die mij nog enigszins doet ontdooien is het zestien minuten durende nummer Dialog, waarmee de band gelijk ook het album afsluit. Hoewel het vervelend begint, als een virtuoze track waarin de muzikanten eerst opzichtig tekeer gaan, begint het pas mooie vormen aan te nemen als zanger Kuikka inhaakt. Iedere muzikant maakt pas op de plaats, waardoor er toch nog een melodieus epos ontstaat. Had dat wat eerder gedaan, want dan was de kans wat groter dat ik de rest ook meer kon waarderen.

Iets wat dan wel weer bijzonder aantrekkelijk is in de muziek van Status Minor, is zanger Markku Kuikka. Deze beschikt over een behoorlijke strot en kan de muziek daarmee redelijk upgraden. Hij presteert het om een moderne twist aan zijn typische AOR stem te geven. Zanger Kuikka geeft je dus wel een gegronde reden om deze cd toch eens te beluisteren.

Begrijp mij niet verkeerd. Voor een debuutalbum is dit zeker niet verkeerd. Deze Finse heren beschikken over potentie en kunnen een mooie toekomst tegemoet zien in de progmetal branche. Alleen zal er wat meer creativiteit en originaliteit in de songs gebracht moeten worden dan je op dit album kan horen. Het materiaal op dit album is voor een daverend succes niet origineel genoeg. Er zal in de toekomst uit een ander vaatje getapt moeten worden, wil deze band doorbreken en succes hebben. Ik hou het voor u in de gaten!

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies