Like ons ook op Facebook of meld je aan voor onze mailinglist

Sun Domingo – Songs For End Times

Sun Domingo - Songs For End Times

Het uit Atlanta afkomstige kwartet Sun Domingo behoort momenteel tot de vooraanstaande progbands van Amerikaanse bodem. Vorig jaar toerde de groep door Europa met Pineapple Thief en verwelkomde aansluitend Kyle Corbett als nieuwe frontman. Samen met Bruce Soord (Pineapple Thief) als co-producer doken zij de studio in voor het eerste, echte album dat onlangs werd gepresenteerd tijdens het Marillion Weekend in Ouddorp en tijdens Rock Ittervoort, waar de groep veel indruk maakte. De plaat is verschenen op Glassville Records, het nieuwe label van de Nederlander Rob Palmen, bekend als tourmanager van o.a. Pineapple Tief, Riverside en Paatos.

“Songs For End Times” is een album dat veel hout snijdt. Sun Domingo, met oprichter Edgel Groves aan het roer, speelt nu in een bezetting die een hechte eenheid laat horen en die met verschillende vormen van (alternatieve) progrock om kan gaan, maar die ook op het gebied van arrangementen verder gaat dan een uitgebreid toetsenarsenaal. Corbett vervult daarin een sleutelrol, zoals goed te horen valt in het tweeluik Meditation en Love Is all Around You. Dat vormt een breekbaar en interessant rustpunt op een verder redelijk stevige plaat. De sfeer is nog wat aftastend in het begin, maar de diepgang arriveert bij For Only You, dat een aparte solo van Adrian Belew bevat en doet bij vlagen denken aan een trage versie van Porcupine Tree’s Anethesize. Opvallend is de gelijkenis van de zang van Corbett met Jeff Buckley: een melancholiek stemgeluid, dat opeens volledig de hoogte in kan gaan, maar ook heel zacht en een tikkeltje oppervlakkig kan klinken.

Anymore gaat een versnelling hoger en heeft wat grunge-invloeden in zich in de stijl van (de oude) Soundgarden. Dit stuk werkt ook op het podium erg goed en dat geldt ook voor It’s Happening Now, doet denken aan de progressieve pop van Kino en Frost*, inclusief de fijne koortjes. De ”˜oorworm’ van de plaat, want zo’n melodie blijft in je hoofd zitten. Corbett levert hiermee het bewijs dat hij compositorisch van alle markten thuis is. Niet slechts makelaar van doordachte ideeën, maar ook toegankelijke liedjes. Een sterk gedeelte van het album dat wordt doorgezet met het Rush-achtige Mad Maze, waarin John Wesley met zijn ritmepartijen een aandeel levert. Een prog-instrumental met alle clichés die er zijn, maar wat klinkt het toch ongelofelijk lekker en wordt het stuk prachtig opgebouwd en uitgewerkt.

Marillion-zanger Steve Hogarth is in duet met Corbett te horen in Till Then We Wait, dat weer de melancholieke kant opgaat en muzikaal uit vele lagen is opgebouwd. Hogarth’s stem leent zich uitstekend voor dit soort pakkende stukken; het had zo op z’n “Ice Cream Genius”-plaat kunnen staan. Find A Way Out is met It’s Happening Now (dat aan het eind van de cd nog terugkeert in akoestische vorm) het meest pop-achtige stuk van het album, kent een prachtig strijkersarrangement en toont de bewondering van de groep voor The Beatles, XTC en Crowded House.

Met “Songs For End Times” heeft Sun Domingo een cd afgeleverd met veel avontuurlijke uitstapjes, die een sterke samenhang kennen. De composities zijn inhoudelijk sterk en nodigen uit voor meerdere luisterbeurten. Daarbij komt dat de productie van de plaat op een eigentijdse en open manier is gedaan en de bekende 1 + 1 = 3 stelregel volledig vervult, omdat vorm en inhoud aanvullend zeer goed werken. Dit is een plaat die eind dit jaar hoog op de eindlijst van veel progliefhebbers gaat eindigen. De grote vraag is hoe de groep zich na dit sterke album verder gaat ontwikkelen. Gelukkig zijn de ingrediënten voor een zonnige toekomst ruimschoots aanwezig. Sun Domingo is de frisse bries in de progrock van dit moment!

Wouter Bessels

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies