Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Vital Element – Our Modern Age

Vital Element - Our Modern Age

De titel van dit album zegt eigenlijk al genoeg over de teksten en het concept van het album. Die gaan over de hedendaagse wereld van verval, veranderingen, de voor- en vooral de nadelen. Geen opzienbarend thema en deze vijf jonge mannen zijn daar zeker niet uniek in, de vraag blijft daarna over of ze met hun muziek uitzonderlijk kunnen zijn in de Progwereld.

Vijf studerende en werkende jongens uit de Zaanstreek richten in 2010 deze band op om progressieve rock te maken en ruim drie jaar later hun debuutalbum op de markt te brengen. Dat noemt men nog eens voortvarend te werk gaan! Ondanks dat het album niet veel speelminuten heeft, maar wel een paar verbeterpunten, is het debuut zeker niet onverdienstelijk.

De muziek die Vital Element maakt is eigenlijk eenvoudig te omschrijven. Sfeervolle gitaarrock met knipoogjes naar post-rock. De vergelijking met een andere band die vaak bij mij opkomt is Enochian Theory. Dit komt gedeeltelijk door de gitaar georiënteerde benadering van de muziek, maar ook vanwege de akoestische elementen, de met regelmaat vergelijkende zang tussen die van Vital Element’s Patrick Siffels en die van Ben Harris-Hayes, de soms wat donker aandoende programmering, de sferische aanpak en ga nog maar even door. Ook wisselt Vital Element net als Enochian Theory regelmatig een rustige benadering van de muziek af met ruige momenten, hoewel die stevige momenten bij Vital Element nooit echt naar een ‘metal’ benadering gaan, wat Enochian Theory juist wel doet. Gezapigheid ligt daardoor ook wat op de loer in de muziek van Vital Element, want echte power of agressiviteit ontbreekt zo hier en daar. Een mooi voorbeeld kan je vinden in de titelsong, waar ik de climax van het nummer na de vierde minuut wel wat pittiger had willen horen.

De stem van Patrick Siffels is zeker niet verkeerd maar moet je wel liggen. Hij zingt met gevoel en zuiver, maar er ontbreekt wat variatie. Ik heb het idee dat met de nodige zanglessen meer van hem te verwachten is, want hij heeft wel een uniek stemgeluid. De cd is door de band zelf geproduceerd en daar hoeven de heren zich niet voor te schamen, want die is prima in orde.

Als Nederlander kan ik niet anders dan trots zijn op een band als Vital Element. Dit is een band met toekomst. Ik zou graag wat verbetering zien op het gebied van zang en wat meer uitdaging in de composities. Het geheel blijft nu vaak wat oppervlakkig en creëert  in de eerste cruciale luisterbeurten geen volledige overgave van mijn kant. Wellicht zou hier en daar wat toegepaste toetsen of programmering de band goed doen. Daarnaast een goede promotie en wie weet kan deze band  dan zo maar in mijn rijtje van favoriete Nederlandse bands terechtkomen.

Ruard Veltmaat

Progwereld | Recensies