Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Wheel – Moving Backwards

Wheel - Moving Backwards

Diversiteit in alle facetten.

Ondanks dat deze band vooraf een Amerikaanse indruk wekt, of in elk geval een Angelsaksische, blijkt na bestudering van de band’s site en biografie dit allerminst te zijn. Wheel kent namelijk een Finse oorsprong, maar je wordt tijdens het luisteren wat op het verkeerde been gezet door de zanger, die weliswaar speciaal voor de band geïmmigreerd is van het Verenigd Koninkrijk naar Finland, maar ook door het type muziek wat Wheel produceert.

Het is bijzonder gewaagd om deze band in een bepaalde hoek te drukken en dat zal ik gedurende deze recensie dan ook niet doen. Je gaat behoorlijk wat vergelijkingen lezen, maar als je die parallel over een andere track op de cd kopieert zal je hoofdschuddend denken waar de vorige vergelijking op gebaseerd is. En terecht. Want diversiteit is wat de klok slaat op “Moving Backwards’. Dat uit zich in de muziekstijl, maar ook doordat zanger James Lascelles een breed en divers bereik binnen zijn stemgeluid heeft.

Vultures, de single en opener van het album, begint lekker vet met stevige gitaren en vervolgt snel met een catchy geluid. De refreinen doen gelijk al denken aan Tool, niet in het minst door zanger Lascelle, die regelmatig doet denken aan zijn collega Maynard James Keenan van de befaamde band. Ook de slottrack van het album Lacking heeft een duidelijke Tool (en rip-off band Soen) invloed gekregen.

In de ruim tien minuten durende track Wheel krijgt drummer Santeri Saksala de hoofdrol toebedeeld en die brengt zijn ritmesectie met lekker veel smaak. Pas na een paar minuten olijk tromgeroffel komt er meer variatie in de track en mengen de gitaar en basgitaar zich nadrukkelijker in de song. Hoewel de gelijkenis niet altijd eenduidig is, doet dit mij vooral denken aan een band als Riverside.

Liefhebbers van verslavende basritmes moeten Skeletons checken, een instrumentaal nummer waarin je heerlijk kan verzanden in de mooie groves van de basgitaar. Hoewel er een wat dromerige sfeer gehanteerd wordt blijf je toch alert om wat er in de muziek speelt. En de percussie van de djembé in het nummer doet wederom sterk denken aan de Zweedse band Soen. Maar ondanks de genoemde namen hoor je ook verschillende inventieve injecties binnen de muziek. Als koopfactor kan ik noemen dat met name de basgitaar een belangrijke rol speelt op dit album. Mikko Määttä is een begaafde snarenplukker, dat bewijst hij gedurende de vijftig minuten speelduur van deze cd.

De diversiteit en inventiviteit wordt vooral bewezen in Tyrant, dat mooie progrock trekjes bevat. Er gebeurt veel in de track, van dromerige stukken tot een mooi opbouwend karakter, bijzondere baslijnen en verschillende gitaarpartijen. Hier doet de band mij weer wat denken aan Boil, voor een groot gedeelte ook door de zang, die in dit geval weer is te vergelijken met die van Boil zanger Jacob Lobner. En om toch een kritische noot toe te voegen; de band zoekt over het hele album gezien iets teveel naar originaliteit, waardoor de songs wat minder beklijven dan waarschijnlijk de bedoeling is.

Hoe dan ook; hulde aan de band. De muzikanten beschikken over een groot portie talent en Wheel kan uitgroeien tot een bijzonder sterke act, hoewel een duidelijke eigen visie in de toekomst gewenst is. De cohesie waait nu nog iets teveel de verschillende kanten uit, waardoor er nog geen herkenbare eigen identiteit overblijft en de genoemde voorbeelden iets teveel worden genoemd. Aan de andere kant geeft dat wel een positief luisteradvies aan fans van bands als  A Perfect Circle, Karnivool en Tool.

Hoe dan ook: er bestaat een kans dat je in 2029 blij bent dat je tien jaar daarvoor het debuut van deze band bewust meegemaakt hebt. Immers, ook Soen werd tijdens het debuut “Cognitive” nog beschuldigt van kopieergedrag, maar heeft met het eveneens dit jaar verschenen “Lotus” bewezen dat een band ondanks de voorbeelden een eigen stijl kan ontwikkelen. We blijven Wheel daarom voor u in de gaten houden.

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies