Eerste druk: 14-09-2008
Eindredactie: Dick van der Heijde
Interview met Tom Janssen van Bittertown


1. Je bracht pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?

“Scenes from the Box” is een concept cd. Het verhaal gaat over een man die een klein doosje vindt. In dat doosje zit alles waar hij bang voor is. Ondanks een waarschuwing opent hij het doosje en dan verliest hij eigenlijk alles wat hij heeft. Daarna maakt hij een lange reis om weer met zichzelf in het reine te komen. Er zijn drie personages die vertolkt worden door twee geweldige zangeressen en een even geweldige zanger. De cd is in twee jaar tijd in mijn eigen Studio737 geschreven en opgenomen. Ik doe bijna alles zelf, maar wilde wel met een echte drummer werken en er zijn nog enkele saxofoon solo’s ingespeeld door een vriend, die ik nog ken van mijn conservatoriumtijd, lang geleden. Toen kwam David Robinson van Festival Music uit Engeland om de hoek kijken en die wilde de cd heel graag uitbrengen.

2. Misschien kennen sommige lezers je nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Ik zit al een tijdje in de muziek. Ik verdien mijn brood als bassist en door les te geven op een muziekschool. Ik heb in veel pop- en jazzbands gespeeld. Ik speel momenteel in de popband ‘Elles Springs’ en werk al jaren samen met singersongwriter Bernard Brogue, maar de laatste vijf of zes jaar ben ik ook weer terug bij mijn oude liefde, de symfonische rockmuziek. Ik had al een album onder mijn eigen naam gemaakt (“The Element Of Surprise”), maar dat zwabberde nog een beetje tussen pop en symfo in. En toen begon langzaam het concept van Bittertown en “Scenes From The Box” door mijn hoofd te spoken. De muzikanten die meedoen ken ik allemaal uit andere bands en projecten waarin ik gespeeld heb.

Tom Janssen

3. Wat zou je zeggen dat jouw invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?

Iedereen hoort altijd wat anders in muziek, omdat het zo persoonlijk is. Ik zal een lijstje opsommen met wat ik te gek vind, maar dat wil niet zeggen dat mijn muziek daar op lijkt. Peter Gabriel, Genesis, Neal Morse, Spock’s Beard, Flower Kings, Weather Report, Joe Zawinul, Joni Mitchell, Seal,

Beatles, Crowded House, Nick Drake, Kansas, Francis Dunnery, Kevin Gilbert, Mindy Smith, Rush, Yes, Pat Metheny, Pink Floyd, Steely Dan, Thin Lizzy, UK, Roger Waters, Lori McKenna, John Mayer, Marillion, Coldplay, Daniel Lanois en nog heel veel meer…


4. Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Ik ben nu alweer druk bezig met het schrijven en opnemen voor een tweede Bittertown album. Er spoken nog heel veel verhalen en songs in mijn hoofd. Ik zou op de volgende ook wel weer met een paar gastsolisten willen werken. Als de tweede cd klaar is, wat nog wel effe gaat duren, dan wil ik wel eens gaan nadenken over hoe we Bittertown live kunnen gaan doen. Het zou natuurlijk wel heel erg gaaf zijn om deze muziek met een band live uit te gaan voeren. Dat moet in de toekomst wel een keer gaan gebeuren.

5. Heb je nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks dat je wilt delen?

Iedereen moet natuurlijk de cd gaan kopen en iedereen moet vooral doorgaan met muziek blijven ontdekken. Er is niets leuker dan een nieuw bandje ontdekken, wat helemaal te gek is en daar dan weer alles van op te zoeken. En er komen altijd wel weer leuke nieuwe bandjes. Laatst Unifaun gekocht, natuurlijk uit Zweden, en die blijken dan een behoorlijk potje Genesis te kunnen genereren op hun eigen manier. Dat zijn leuke dingen voor de progliefhebber.