Like ons ook op Facebook of meld je aan voor onze mailinglist

Female Metal Event (FemME) – Zaterdag en Zondag 24+25 september 2016, De Effenaar, Eindhoven

Op vrijdag 23 t/m zondag 25 september 2016 werd voor de derde maal het Female Metal Event (FemME) georganiseerd in de Effenaar te Eindhoven. In drie jaar tijd is dit festival uitgegroeid van acht bands op één dag naar 26 bands in drie dagen. Daarmee is het in Nederland het grootste indoor festival met een vrouwelijke touch. Een keur aan nationale en internationale bands komt voorbij, waarbij minimaal één vrouw als bandlid aanwezig is. Na de (semi-)akoestische vrijdagavond is de rest van het weekend de stekkers weer aangesloten en dat vrouwen ook stevige metal kunnen maken, wordt maar weer eens bewezen.

FemME_2016-banner

Het festival is ontstaan omdat oprichter en organisator Ton Dekkers zijn 60-jarige verjaardag op een originele wijze wou vieren met een optreden van Stream Of Passion. Een band die overigens nog steeds een speciale band heeft met dit festival, ook al treden ze er dit jaar niet op als band. Na een eerste festival in 2014 is het festival vorig jaar uitgegroeid tot een groots evenement met 23 bands verdeeld over twee dagen, meerdere internationale hoofdacts, een fashion event en een exclusieve filmpremière op de dag voorafgaand aan het festival (lees hier het verslag van de 2015 editie). Vorig jaar had het festival geen tot weinig concurrentie van vergelijkbare events en wist wellicht mede daardoor het publiek te vergroten. Dit jaar zijn er toch in een korte periode twee andere festivals die eenzelfde doelgroep aanspreken – het Metal Female Voices Fest in Wieze (België) en het Epic Metal Fest een week later in Tilburg – en toch is het bezoekersaantal niet gedaald. Het festival heeft zich dus sterk gevestigd in de symfonische prog/metal scene.

Bij een festival als dit waar 27 bands zijn geprogrammeerd is het ondoenlijk om alle acts afzonderlijk te beschrijven. Voor de vrijdagavond heb ik daartoe een poging gedaan, maar voor de zaterdag en zondag wil ik jullie een sfeerimpressie geven van het festival, waarbij ik een aantal bands zeker zal uitlichten.

160924-05 Sleeping Romance 001 160924-08 Sirenia 001 160924-10 The Birthday Massacre 003

Na de semi-akoestische vrijdagavond wordt de zaterdag meteen steviger ingezet, of om met de woorden van presentatrice Femke Fatale te spreken: “Yesterday was acoustic, today we go full force!” De zaterdagmiddag begint met de publieksfavoriet uit de Female Battles Circle Unbroken. FemME is namelijk meer dan een jaarlijks festival. De organisatie wil kleinere beginnende bands een podium geven en organiseerde al eerder de zogenaamde Metal Matinees en de FemME club tours. De FemME Battles zijn in april 2016 van start gegaan met 4×5 bands. Deze twintig bands zijn geselecteerd uit een groot aantal inschrijvingen uit binnen- en buitenland. En deze Belgische band is zeker een speciale verschijning op het podium met frontvrouw Marieke Bresseleers, gekleed in een schooluniform en het haar in twee staartjes: makkelijk in het gehoor liggende nummers verpakt in krachtige metal muziek, een ballad en hier en daar wat heftigere solo’s.

De jurywinnaar van de FemME Battles, Shadowrise, staat zondagmiddag op het Aardschok podium. Deze band heeft eerder dit jaar zijn ep “Escape From Shadow Island” uitgebracht en die wordt hier in zijn geheel uitgevoerd, inclusief het eerder uitgebracht nummer Cursed. Laura Guldemonde – die onder andere in The Epic Rock Choir van het Theater Equation project meezong – is de bezielende frontvrouw van Shadowrise. Haar excentrieke verschijning – gestyled door Ingeborg Steenhorst – doet het goed op het podium en haar zangstem weet ook het publiek duidelijk te vermaken. Opvallend is ook het virtuoze gitaarspel van Daniel Boomsma, die eigenlijk ziek is, maar dit optreden niet wou missen.

160925-03 Ancient Bards 003 160925-05 Nightmare 003 160924-06 Kobra and the Lotus 001

Dat FemME een springplank kan zijn voor een beginnende band, bewijst End Of The Dream. Vorig jaar via een FemME Club tour en de reservelijst speelden ze op het kleine podium van FemME 2015. Over hun optreden van vorig jaar schreef ik al: “Een zeer sterke vervanger die volgend jaar gewoon op het hoofdpodium hoort te staan”. En misschien heeft Ton Dekkers wel naar mij geluisterd en deze band dit jaar dus op het hoofdpodium geprogrammeerd. De dame en heren van End Of The Dream zette een goede show neer, waarbij het enthousiasme vooral opvalt. De band heeft in een jaar tijd al menig optreden gedaan en is qua professionaliteit zeker gegroeid. De spontaniteit is zeker in het begin van de show wel wat verdwenen, maar later lijkt de band toch los te komen. Het vooruitstekende stuk van het podium ook wordt steeds meer gevonden en het is voor het publiek erg prettig om Mickey Huijsmans van dichtbij te aanschouwen of een gitaarsolo midden in de zaal mee te maken. De band is overigens bezig met een nieuw album en presenteert alvast het nieuwe nummer Wakeless, een prettige opvolger van het debuut All I Am.

FemME 2016 - End Of The Dream_2932 FemME 2016 - End Of The Dream_2948 FemME 2016 - End Of The Dream_2952

Nederlandse acts en internationale acts wisselen elkaar af op de twee podia, soms stevige heavy en trash-achtige metal, dan weer zeer gevoelige emotionele symfonische rock, gothic muziek en hier en daar een lekkere prog metal band en daarnaast ook bands die moeilijk van een labeltje te voorzien zijn. De headliner van zondag – Arch Enemy – is een Zweedse melodieuze death metal band en de headliner van zaterdag – The Birthday Massacre – is een gothic rock en metalband (uit Canada), die daarnaast ook dark underground en industriële metal brengt. Symfonische powermetal krijgen we onder andere van Xandria, Ancient Bards en Sleeping Romance. Kobra & The Lotus brengt alternatieve progmetal, dan is er de metal core band The Charm The Fury en een electro metal band Elyose. FemMe is dus van alle markten tussen en voor ieder wat wils.

160924-03 Ex Libris 001 160924-03 Ex Libris 002

Dianne van Giersbergen – het gezicht van de FemMe poster 2015 – is dit jaar zowel op de zaterdag als op de zondag aanwezig op het festival. Na een lange pauze en een bijna volledige line-up change was het voor Ex Libris weer de eerste keer in meer dan twee jaar dat ze op een podium optraden. Jammer genoeg duurde de show maar veertig minuten, zodat we slechts vier nummers van hun album “Medea” konden aanschouwen. Dat is natuurlijk ook het nadeel van een band met enkel langere nummers in het repertoire. Maar het klonk fantastisch en een daverend applaus was dan ook het resultaat. Een toegift was door de strakke programmering niet mogelijk, maar deze band verdient het wel om een volgend keer wat meer tijd – en dan ook meteen op het hoofdpodium – te krijgen. Xandria, de andere band met Dianne van Giersbergen, had op de zondagavond wel een plekje gekregen op het hoofdpodium. Deze Duitse band prijkte vorig jaar ook op de affiche, maar kon toen vanwege een rugblessure van drummer Gerit Lamm niet optreden. Lamm is genezen en weer terug achter zijn drumstel waar hij vooral niet stil blijft zitten. Met van Gierbergen als zangeres is de band een andere, meer symfonische, richting in geslagen en beweegt zich steeds meer in de richting van Nightwish en Epica.

160925-07 Xandria 001 160925-07 Xandria 002 160925-07 Xandria 003

Dat bands erg graag spelen op FemME blijkt wel bij de Spaanse Diabulus In Musica. De bassist en originele drummer moeten verstek laten gaan, maar dit kan de band er niet van weerhouden zich te presenteren aan het Nederlandse publiek. Voor de drummer hebben ze tijdig een vervanger kunnen vinden in Miguel Angel Sicilia (Allowance), maar de basgitaar komt vandaag vanaf een tape. Ook diverse achtergrondzang komt vanaf eenzelfde tape wat soms redelijk irritant is, omdat het live-gebeuren soms asynchroon loopt. Nummers van het nieuwe album, dat medio november uitkomt, kunnen waarschijnlijk hierdoor ook niet gespeeld worden, gewoonweg omdat de baspartijen nog niet op tape staan. Je kunt het enthousiasme natuurlijk waarderen waarmee ze op het podium komen, maar wellicht hadden ze beter kunnen wachten tot de FemME Club Tour waarmee ze in november 2016 langs drie podia gaan om hun nieuwe album te presenteren.

160924-04 Diabulus in Musica 001 160924-04 Diabulus in Musica 002

Een ander opvallend en steeds terugkerend element van het FemME festival is de modeshow van Ingeborg Steenhorst. Het is niet een standaard modeshow, maar zeker passend bij het gehele festival. De styling van Steenhorst is wereldwijd bekend in deze muziekwereld en zij kleedt de dames en heren van vele bands, waaronder Floor Jansen (Nightwish), Epica (incl. Simone Simons), Lacuna Coil en Dianne van Giersbergen. Op de catwalk staan dan ook twee zangeressen die we tijdens het festival met hun band mogen, namelijk Micky Huismans van End Of The Dream en Laura Guldemonde van Shadowrise, maar daarnaast onder andere ook de zangeressen Zora Cock (Blackbriar) en Lisette van den Berg (Scarlet Stories). Ook de muzikale ondersteuning is special en wordt dit jaar verzorgd door Cirrha Niva. De heren zijn ook in de kleren gestoken door Steenhorst en brengen een speciale mix van nummers van hun album “Out Of The Freakshow”.

160925-01 Freak Chique 001

De publiekstrekker en headliner van het festival is het Zweedse Arch Enemy. FemME heeft kosten noch moeite gespaard om deze band naar Eindhoven te halen. Alissa White-Gluz is sinds 2014 de zangeres van deze band en omdat het laatste album “War Eternal” haar eerste album was bij deze band wordt een flink aantal nummers van dit album gespeeld. Arch Enemy brengt een mix van stevige death metal en melodieuze progressieve muziek. De band brengt letterlijk en figuurlijk vuurwerk op het podium, de show is een spektakel met schitterend vuurwerk en de band is geweldig in vorm. Een goede afsluiter van dit driedaagse event.

160925-09 Arch Enemy 001 160925-09 Arch Enemy 002 160925-09 Arch Enemy 003

Maar de headliner op FemME is niet de echte afsluiter. Elke avond treedt in de kleine zaal nog een band op als after party, geen hoogvliegers, maar vooral bedoeld voor degenen die nog niet naar huis willen en nog even willen nagenieten. Zo hebben we op de zaterdagavond de Franse band Eloyse en op de zondag mag Hell City te avond afsluiten.

FemME 2016 was voor de derde keer een succes, geweldige bands en een gezellige sfeer. Ton Dekkers is er samen met JBM Events in geslaagd er weer een fijn feestje van te maken. Genoeg reden om het volgend jaar opnieuw te organiseren. Zet het weekend van 22, 23 en 24 september 2017 dus maar alvast in je agenda. Ton bedankt en tot de volgende keer!

160925-09 Arch Enemy 004

Verslag: Mario van Os
Foto’s: Ton Dekkers (Interdependent Photo)
Foto’s End Of The Dream: Mario van Os

Progwereld | Recensies