Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Erik Norlander – Live In St. Petersburg

Erik Norlander - Live In St. Petersburg dvd

De beeldopnames op deze dvd zijn de eerste van Erik Norlander en zijn band (”˜And Friends’). Voor een eerste dvd verwacht je dan een optreden in eigen land in een zaal vol vrienden en enthousiaste fans. Maar Norlander bewandelt niet altijd de verwachte weg. De opnames van deze dvd zijn gemaakt op 16 oktober 2004 in het Manezh Theater, St. Petersburg, Rusland. In de documentaire op deze dvd vertelt Norlander hoe de eerste plannen van dit optreden al in 2003 werden gesmeed rondom een optreden in The Spirit Of 66 in Verviers, België. Het was een intensieve periode van toeren en live optreden in de periode 2003 tot en met 2005. Van Californie (de thuisbasis van Norlander) via Europa naar Japan en uiteindelijk weer terug. Het optreden in St. Petersburg vastgelegd op deze dvd is het tastbare bewijs van de omvangrijke toer.

De dvd start met een drietal instrumentale nummers die later ook deel zijn gaan uitmaken van “The Galactic Collective”. We horen en zien vooral een goed ingespeelde band met ook de twee Nederlanders Peer Verschuren op gitaar en Ernst van Ee op drums. Aangevuld met zanger en basgitarist Kelly Keeling en uiteraard Lana Lane als zangeres. Het is Keeling die met zijn rauwe rockstem opzien baart in het Rocket Scientists nummer Mariner en een fraaie vertolking van A Salty Dog, een tot de verbeelding sprekende klassieker van Procol Harum.

Naast een aantal vaste camera’s neemt een mobiele camera Norlander in uiteenlopende posities op de korrel. Gedoseerd gemonteerde zwart-wit beelden en andere visuele effecten zorgen ervoor dat het geen statisch geheel wordt. Verder zijn videobeelden en andere animaties toegevoegd die voor verdere afwisseling zorgen. Het optreden valt uiteen in blokken met nummers van Norlander zelf (met voor mij het hoogtepunt A Sky Full Of Stars), van Rocket Scientists en van Lana Lane. Uiteraard mag Lane de nummers uit haar eigen oeuvre zelf van vocalen voorzien. En dat is aan haar wel toevertrouwd, zo laten beeld en geluid blijken. Een slepende en met veel gevoel gespeelde gitaarsolo van Peer Verschuren ontbreekt niet voor het enthousiaste Russische publiek.

De vijftig minuten durende documentaire The Road To Russia is er een om meerdere keren te bekijken. Met een inleiding van Norlander en zijn tussentijds commentaar wordt de kijker en luisteraar meegenomen in de weg die voerde naar het podium in St. Petersburg. Norlander doet onder meer uit de doeken hoe men in St.Petersburg terecht is gekomen. Interviews voor de Russische radio en een heuse persconferentie voor de plaatselijke media met alle bandleden, worden afgewisseld met een cover van In the Court Of The Crimson King gespeeld op het Calprog Festival in de Verenigde Staten in 2004 en een live-uitvoering van Mariner in Europa. Vernuftig en bovenal boeiend is de opname van Sky Full Of Stars dat naadloos is samengesteld uit verschillende opnames in Europa, waaronder die in Nederland. We zien Norlander in vol ornaat als ware het Rick Wakeman uit zijn dak gaan met achter zich zijn modulaire Moog synthesizer ”˜The Wall Of Doom’, die hij gedurende deze toer in de Verenigde Staten met zich meesleepte. Als slotstuk tref je een videoclip aan van de James Bond klassieker From Russia With Love, gezongen door Lana Lane.

Bij de dvd is een audio-cd gevoegd met daarop het integrale live-optreden, aangevuld met een studio-opname van From Russia With Love. Uiteraard ontbreken in het dvd-boekje niet de ”˜notes from the producer’s desk’. Norlander beloont het wachten van de fans na tal van cd’s met een fraaie en professioneel geproduceerde dvd.

Hans Ravensbergen

Progwereld | Recensies