Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Steve Hackett – Genesis Revisited: Live At Hammersmith

Steve Hackett Live At Hammersmith

In 2012 bracht Steve Hackett het verzamelalbum “Genesis Revisited II” uit, gevolgd door een serie uitverkochte concerten in Europa waarbij hij ook Paradiso aandeed. Een dvd mag van dit alles dan natuurlijk niet ontbreken. Bij sommige mensen roept dit de vraag op of hij van zijn Genesisperiode geen melkkoe maakt. Nu was ik ook niet echt heel blij met het “Revisited II’ album, maar het feit blijft wel dat hij de enige van de band is die het verleden nog echt levend weet (en wil) te houden. Na het zien van deze dvd zullen de kritieken waarschijnlijk snel verstommen, want dit is ruim twee en een half uur muziek van het hoogste niveau.

Voor deze optredens wist Hackett een topband om zich heen te formeren. De professionaliteit druipt er van af. Gary Otoole’is een geweldige drummer die ook nog eens over een prettige stem beschikt. Zijn versie van Blood On The Rooftops is er eentje die voor kippenvel zorgt. Nad Sylvan (Unifaun, Agents Of Mercy) klinkt als twee druppels water als Peter Gabriel en zijn performance op het podium is ook prima. Ook Rob Townsend is met zijn saxofoon- en fluitpartijen een aanwinst. Zijn solo’s in I Know What I Like en Firth Of Fifth zijn bijzonder fraai.

De kwaliteit van deze dvd is om door een ringetje te halen. Het camerawerk is rustig en overzichtelijk. Op de juiste momenten wordt er geschakeld en de belangrijkste delen zijn steeds op het juiste moment te zien. Ook het licht is erg mooi in beeld gebracht. Het enthousiaste publiek (3300 man) geeft je het gevoel dat je er tussen zit en zorgt voor veel sfeer.

Voor deze dvd nodigde Hackett een aantal fraaie gasten uit. Zo zingt John Wetton het nummer Afterglow met allure. Oké, in de hoge delen is het kielekiele, maar hij flikt het wel. Daarbij staat er wel echt iemand. Amanda Lehmann werkt al heel lang met Hackett samen en neemt hier het slepende Shadow Of The Hierophant voor haar vocale rekening. Dit nummer schreef Hackett ooit voor Genesis, maar het werd nooit gebruikt. Hij gebruikte het later voor zijn soloalbum “Voyage Of The Acolyte”. Jakko Jaksyk (King Crimson) neemt Entangled voor zijn rekening. Hij zingt het prachtig, de achtergrondzang van Amanda Lehmann en Nad Sylvan geeft het een mooi randje.

Maar de echte prijspakker is deze versie van The Lamia gezongen door Nik Kershaw. Wat een fantastische stem heeft deze man toch en wat een charisma! In het tweede deel van het nummer bestijgt Steven Rothery (Marillion) het podium om beurten met Hackett een heerlijke solo neer te zetten. Een nummer om nog vaak terug te beluisteren.

Hackett zelf geniet zichtbaar. Hij speelt zelf de sterren van de hemel met zijn voortreffelijke solo’s. Gaaf om te zien hoe hij er van geniet om deze muziek met deze mensen te mogen spelen. Een ook dat werkt aanstekelijk. Dus laat je onderdompelen in ruim 160 minuten Genesis van het hoogste niveau.

Naast deze dvd is er ook een beeldplaat met ”˜Behind The Scenes’ waarin een interessant interview met Hackett de rode draad vormt en waarin hij ook uitlegt waarom hij hier überhaupt mee begonnen is. Daarnaast is het concert ook terug te horen op drie cd’s. Een mooi pakket om jezelf cadeau te geven.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Progwereld | Recensies