Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

Zoltan Csörsz – The Red Flower

Zoltan Csörsz - The Red Flower

Eind 2015 dook er een bericht op Facebook op dat Zoltan Czörsz, voormalig drummer van The Flower Kings, een film uit zou brengen met zelf geschoten materiaal tijdens de periode rond de release van het album  “Unfold The Future”, 2002-2003.
De film, “The Red Flower” getiteld, bevat een aantal live-opnamen uit die periode.  De beeld- en geluidskwaliteit is verre van optimaal, maar acceptabel. Ik betrapte mezelf er tijdens het bekijken op dat je op den duur went aan het mindere beeld en geluid. Dat komt ook wel door het gebodene op de opnames.  Er staat een aantal geweldige uitvoeringen op van epics als Garden Of Dreams, Stardust We Are, Last Minute On Earth en Silent Inferno. Daarnaast komen we enkele leuke jams en improvisaties tegen, waarvan sommige fantastisch qua opbouw zijn en ongemerkt, maar onvermijdelijk uitmonden in een sublieme gitaarsolo van Roine Stolt.

Maar door alles heen hoor je die geweldig groovende ritmesectie die speelt alsof ze het uit hun mouw schudden. Het kenmerkt ook die bewuste stijlperiode van The Flower Kings met dat frivole uitbundige spel. Er komen bijvoorbeeld een paar onnavolgbare baspassages van Reingold voor, waarvan één de voorbode van het eerste Karmakanic-album is.

Een aantal opnamen is in de zes-mans bezetting met Daniël Gildenlow, een aantal in de standaard vijf-mans bezetting. De opname van Nearfest (prog-festival in de Verenigde Staten) is in de zeven-mans bezetting met Gildenlow en Hasse Bruniusson, wat een clown is die man.
Aardig om te zien is een ‘unplugged’ repetitie van het nummer Serious Dreamers op een hotelkamer in San Francisco.
De meeste opnamen zijn in de V.S. gemaakt, één in Canada, één in Polen, één in Duitsland en een korte op de Fanclub Conventie in Nederland. Die laatste is een stukje ongein dat van mij niet had gehoeven.

Erg uniek en hilarisch is wel The Banana Song die op geen enkele Flower Kings-release is verschenen en waarvan ik de uitvoering niet zal verklappen in de hoop dat nog een aantal fans, met nostalgische gevoelens over die tijd, de film zal kopen. Reken je jezelf niét tot die categorie, dan zou ik deze film gewoon links laten liggen.

Math Lemmen

Progwereld | Recensies