Hasse Froberg & Musical Companion ijzersterk terug met derde album
Interview en Tekst: Math Lemmen

De immer sympathieke Hasse Froberg, zanger van The Flower Kings, maakte in 2010 een sterk debuutalbum met zijn Musical Company toen The Flower Kings een aantal jaren op sterk water stonden. De opvolger van dit debuut, “Powerplay” maakte helaas minder indruk. Dit jaar kwam HFMC echter ijzersterk terug met het titelloze “HFMC”. Tijd voor een gesprek met deze getalenteerde zanger.

De Zweedse progband Hasse Froberg & Musical Companion 1

Hallo Hasse, hoe tevreden ben je over het nieuwe HFMC-album op een schaal van 1 tot 10?
Voor de songs zou ik een 9 geven en voor de arrangementen en productie zou ik, naar mijn eigen bescheiden mening, minstens een 7,5 geven, ha ha ha.

Is popmuzikant je enige beroep of combineer je dat met een andere baan of activiteiten?
Als ik niet aan het opnemen of toeren ben of andere muziekgerelateerde activiteiten onderneem, werk ik op het grote vliegveld Arlanda, net buiten Stockholm. In mijn vrije tijd lees ik vrij veel en doe ik mijn best om mezelf in een goede conditie te houden. Dat laatste wordt steeds lastiger naarmate je ouder wordt en goed eten en drinken steeds meer gaat waarderen. Mijn remedie om de ‘bierbuik’ tot acceptabele proporties te beperken is veel rennen in de bossen.

Doe je speciale dingen om je geweldige stem in een goede conditie te houden?
Nee niet echt, behalve zingen. Zo’n honderd jaar geleden heb ik een aantal lessen gevolgd en dat heeft me echt geholpen om de stem te vinden die ik sinds de jaren ’90 heb, al klinkt die de laatste tijd iets droger. Ik moet zeggen dat ik een laatbloeier was. Als je naar opnamen van mijn stem uit de jaren ’80 met Spellbound luistert, hoor je een compleet andere stem. Op de eerste albums klinkt het alsof ik twaalf jaar oud ben. Op het Spellbound album “Hidden Treasures”  uit 1997 met opnames uit de late jaren ’80 hoor je een zanger die vocaal op zoek is naar zijn eigen identiteit. Pas op het album “Vol. III” met Solid Blue uit 1994 hoor je me op een comfortabele manier zingen.

Wat of wie zijn je grootste invloeden als musicus en in welke bands heb je gespeeld vóór The Flower Kings en HFMC ?
De grootste invloed is onmiskenbaar rock en prog uit de eerste helft van de jaren ’70 met bands als Queen, Yes, Thin Lizzy, Genesis, Mountain, Camel, Faces en Montrose. Ik wil met de Musical Company echter niet 100% vintage klinken en daarom blijf ik mezelf een beetje op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Ik vind overigens dat de prog releases tot nu toe in dit jaar van een uitzonderlijk goede kwaliteit zijn.
Ik ben als 15-jarige begonnen in de band Rampljud.  We speelden pop op dansavonden op school en in jongerenclubs.  Toen ik 16 was heb ik een single opgenomen met de bluesband  Barrelhouse. Daarna was het hoofdzakelijk metal en hard-rock met Spellbound, een band die internationaal doorbrak in het midden van de jaren ’80 met albums als “Breaking The Spell” (1984) en “Rocking Reckless”  (1985). In 1990 richtte ik de band Solid Blue op waarmee we het al eerder vermelde “Hidden Treasures”  opnamen en  intensief toerden in de landen rondom Zweden en zelfs een 10-daagse toer door Engeland ondernamen. Ik denk dat Solid Blue eigenlijk een reactie op Spellbound was omdat ik in die tijd graag een meer blues-georiënteerde rock à la The Faces wilde spelen. Onze muziek sloeg goed aan in het clubcircuit in Zweden, dus ik denk dat het voor die tijd een goede switch  is geweest. Kort daarna heb ik me bij The Flower Kings aangesloten.

Is HFMC een democratische band of ben jij de leader of the gang? Werkt dit ook door in het schrijfproces?
Een combinatie van beide is waarschijnlijk het juiste antwoord. Ik draag meestal de ideeën aan en zorg er voor dat ze worden gerealiseerd, maar zonder de andere bandleden zou het me niet lukken. We blijken meestal op dezelfde golflengte te zitten. Meestal schrijf ik de songs op mijn gitaar en heb ik al in een vroeg stadium een vrij duidelijk beeld van hoe het nummer zou moeten klinken. Meestal gaat het dan ook die kant op. Als ik er uiteindelijk niet helemaal tevreden mee ben, proberen we gezamenlijk het arrangement aan te passen of wat er ook moet gebeuren om het beter te laten klinken. Meer valt er eigenlijk niet over te vertellen.

Heb je bepaalde thema’s gebruikt op dit album?
Toevallig ontdekte ik net voordat we startten met de opnames dat de meeste nummers gaan over hoe we het gegeven ’tijd’ zien en beleven. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik tijdens het schrijven van de nummers vijftig werd en dat mijn moeder in die periode is overleden. Vooral dat laatste heeft veel losgemaakt in mijn hoofd. Je kunt een groot aantal van deze overdenkingen en observaties terugvinden op het album.

De Zweedse progband Hasse Froberg & Musical Companion 2

Kun je de verschillen tussen de drie HFMC-albums tot nu toe beschrijven?
“Future Past” (2010) is naar mijn bescheiden mening een sterk debuutalbum. De backing tracks zijn zo goed als live opgenomen om het geluid en het gevoel van het album zo warm en organisch mogelijk te houden. Als ik er nu naar luister, hoor ik veel goed materiaal, maar misschien hadden we wat zorgvuldiger moeten zijn met de tempo’s van de songs. Al met al ben ik er echter dik tevreden over. “Powerplay” (2012) is misschien wel het typische tweede album. Het is onder tijdsdruk gemaakt vanwege geboekte optredens tijdens onder meer The Night of the Prog op de Loreley in Duitsland en RoSfest in Gettysburgh in de Verenigde Staten. En daarnaast herrezen The Flower Kings zomaar ineens vanuit het niets uit de as met als resultaat dat ik ineens twee albums tegelijkertijd aan het opnemen was. Begrijp me niet verkeerd, er staan enkele prachtige nummers op, maar als we meer tijd hadden gehad was het resultaat veel beter geweest. “HFMC” (2015) is voor mij de kers op de taart. In mijn oren zijn de nummers, het spel, de zang, de arrangementen beter dan op de voorgaande albums. Maar dit is mijn mening en ik respecteer iedereen die er anders over denkt.

Hebben jullie toerplannen en komt er nog een nieuwe HFMC-album in de toekomst?
We gaan in oktober samen met de Amerikaanse band Enchant op tournee, dus houdt het nieuws hierover in de gaten. Een nieuw HFMC-album zal er zeer waarschijnlijk wel komen, ik heb alleen geen idee wanneer.

Hoe ben je een lid van The Flower Kings geworden?
Roine heeft me overtuigd ha ha ha… maar zo is het wel ongeveer gegaan. Ik zag mezelf nog geen gitaar spelen in TFK en ik wilde ook geen ‘hands free’ zanger in de band worden vanwege de grote hoeveelheid aan instrumentaal materiaal. Uiteindelijk heb ik ja gezegd en ben ik op mijn gitaar gaan oefenen om mijn techniek op niveau te krijgen.

Kun je ons meer vertellen over het schrijfproces binnen TFK? Is dat in de loop van de tijd veranderd?
Ik kan wel zeggen dat alles is veranderd in de loop der jaren. Toen ik bij de band kwam, nam de band op in de repetitiestudio Vimus (waar HFMC overigens ook repeteert) met Roine’s eigen apparatuur. Hij stuurde vervolgens opnamebestanden naar de bandleden, zodat iedereen zijn eigen partijen kon opnemen. Meestal ging daar een aantal schrijfsessies van Roine en Tomas Bodin aan vooraf. Tegenwoordig is er volgens mij meer samenwerking. We nemen gezamenlijk op in een studio en we presenteren onze ideeën en werken gezamenlijk aan de muziek voordat we die opnemen. De meeste nummers worden natuurlijk geschreven door Roine, maar we proberen ook ons steentje bij te dragen. Sinds de opnames van “Paradox Hotel” wordt deze werkwijze gehanteerd.

Kunnen we nieuwe opnames en een nieuwe tour van TFK verwachten en hoe worden deze nieuwe plannen binnen TFK besproken?
Ik denk het wel. Een tijdje geleden hebben we dit inderdaad besproken, maar sinds Roine is toegetreden tot de begeleidingsband van Steve Hackett voor een tour die almaar langer wordt, weet ik niet precies wanneer we weer beginnen. Het zou me echter verbazen als we niet ergens in de loop van 2016 aan nieuw materiaal beginnen. Deze plannen worden altijd door middel van Skype-meetings besproken.

Hoe slaag je erin om de twee bands te combineren?
Het is een kwestie van plannen. Tot nu toe zijn er geen problemen geweest met uitzondering van de onverwachte comeback van TFK in 2012. Het was een tijdje hectisch, maar uiteindelijk is het wel goed gekomen al moest HFMC tijdelijk op een laag pitje door de uitgebreide tour van TFK. Daardoor kreeg “Powerplay” niet de promotie die het had moeten hebben. Daar tegenover probeer ik dat deze keer recht te zetten door ons nieuwe HFMC album uitgebreid te promoten.

Ben je bekend met de Nederlandse website www.progwereld.org en wil je nog iets kwijt aan de lezers van deze site?
Dat ben ik zeker. Eén van je vroegere collega’s, Hans Ravensbergen, organiseerde een wedstrijd voordat we in 2011 de Boerderij in Zoetermeer speelden. We spelen met de Musical Company op zaterdag 10 oktober van dit jaar in de Boerderij en we hopen jullie daar weer allemaal te zien.

Hartstikke bedankt voor dit interview en geef mijn complimenten aan de andere muzikanten van HFMC.
Jij ook bedankt Math en ik hoop je zeker te zien in oktober. Cheers!

De Zweedse zanger Hasse Froberg