Interview, tekst en eindredactie: Govert Krul

Onlangs leverde The Aurora Project zijn tweede album “Shadow Border” af. Een album met compacte, pakkende progressieve rock tracks voorzien van een vette sound. Progwereld is behoorlijk nieuwsgierig naar het verhaal achter de ontwikkeling die de band op deze schijf laat horen. Genoeg reden dus om gitarist Remco van den Berg te vragen naar het reilen en zeilen van The Aurora Project.

The Aurora Project

Hallo Remco, gefeliciteerd met het feit dat jullie cd vandaag positie # 147 heeft ingenomen in de Nederlandse albumlijst! De eerste exemplaren zijn dus inmiddels over de toonbank gegaan.

Ja, dat klopt en we zijn niet voor niets behoorlijk trots op deze prestatie. Bedenk dat wij onze cd’s vooral bij optredens en via onze website verkopen. Wij lanceren binnenkort ook onze webshop trouwens. Deze notering geeft natuurlijk wel een lekker gevoel zo kort na de releasedatum en zet een kroon op ons 10-jarig jubileum!

Hoe komen de songs bij jullie tot stand?

Zonder uitzondering via jamsessies. We gaan spelen en kunnen vanaf dat moment alle kanten op, laten ons volledig sturen door het gevoel van dat moment. Neem bijvoorbeeld een song als ‘Shadow Border’, die duurt ruim zestien minuten maar is ook gewoon uit jammen ontstaan en vervolgens met knippen en plakken tot een geheel gesmeed. We zijn echt trots op deze compositie.
Zodra de muziek staat wordt de tekst geschreven door Marc Vooys die daar een meester in is.

Kun je iets vertellen over het concept op “Shadow Border“?

Jawel, hoewel je voor de specifieke details eigenlijk bij Marc moet zijn aangezien de verhaallijn uit zijn koker komt. Maar kort en goed gaat het over de dood en wederopstanding. In ‘Human Gateway’ sterft de hoofdpersoon die op ‘The Trial’ wordt berecht. ‘Photonic Reunion’ richt zich op de desintegratie tot atomen en licht, et cetera en als we dan de sprong maken naar afsluiter ‘Shadow Border’ wordt de wederopstanding belicht. De inspiratie krijgt Marc onder andere van mensen als Stephen Hawking en het einde van de wereld volgens de ‘2012 theorie’.

The Aurora Project - Remco van den Berg

Gesproken over Photonic Reunion; ben je van mening dat deze song representatief is voor het album?

Nou ja, het is de kortste track en hoewel we zeker geen single gaan uitbrengen zou dit de aangewezen song zijn hadden we dat wel gedaan. Verder is het een sterk nummer met een pakkend refrein. Zoals je in je review voor Progwereld al zegt, heeft het een wat poppy karakter maar door een typische maatsoort als bijvoorbeeld 7/8 krijgt een song zijn progressieve karakter.

The Confession is een stuk zwaarder en heeft een onmiskenbare black metal invloed.

Ik vond het geweldig dat je dat schreef want het klopt helemaal. Het is een overweldigende, donkere track geworden en het onderstreept dat we als band een breed referentiekader hebben waar het onze muzikale invloeden betreft. Daardoor is het album ook lekker divers in zijn stemmingen.

Sowieso is het een stevig album geworden. Is dat altijd de bedoeling geweest?

Eigenlijk wel. We hebben veel geleerd van de positieve en negatieve reacties op ons eerste album ‘Unspoken Words’. Veel gehoorde, positief bedoelde opmerking na optredens was dat men ons live veel steviger vond dan op de plaat en dat zette ons aan het denken. Daarbij was ons debuut ook echt aftasten; je wilt daar instoppen wat je goed vindt aan albums die je graag hoort en dat verklaart bijvoorbeeld de koren en de storyteller. Dit tweede album zegt veel meer over wie we zijn en waar we voor staan. We waren ook best verrast dat we in de categorie progressieve rock terecht kwamen want daar is helemaal niet zo bewust voor gekozen. Dat we werden vergeleken met TOOL en Porcupine Tree zei mij ook niet zoveel, want laatstgenoemde band kende ik toen niet eens. Sowieso ben ik een luie muzikant en eigenlijk alleen goed bekend met de echt grote namen van het kaliber Marillion, Rush en Dream Theater. Maar goed, het heeft ons een geweldige serie optredens bezorgd op toonaangevende festivals als Progpower, Symforce en in het voorprogramma van bands als Pain of Salvation, Riverside en Vanden Plas. Dat waren toch heel bijzondere momenten.

Hoe verliep de samenwerking met Joost van den Broek en waarom hebben jullie voor hem gekozen?

We hebben Joost benaderd toen de songs klaar waren. Als band zijn we enthousiast over zijn werk in verschillende bands en projecten. Hij is een echte metalhead en in combinatie met zijn kennis van techniek was hij de aangewezen producer voor dit album. Daar waar ‘Unspoken Words’ bewust heel ruimtelijk klonk wilden we nu een echt vette metalmix hebben.

Als jullie dat maar niet gaan overdrijven in de toekomst.

Haha, maak je geen zorgen. Toen Joost klaar was, had hij echt alles voluit gezet en hebben wij hem verzocht het iets minder vet te laten klinken om te voorkomen dat het geluid vermoeiend zou worden. We zijn echt heel tevreden met de sound van dit album want het laat de songs volledig tot zijn recht komen.

The Aurora Project - Dennis Binnekade

Hoe verliepen de opnamen?

Prima. We hebben alle gitaren en toetsen in onze eigen oefenruimte in 24 bits opgenomen en vervolgens aangeleverd bij Joost. Dat geeft veel rust want er tikken immers geen te betalen uurtjes door. Alleen drums en zang zijn in respectievelijk de ‘Excess Studio’ te Rotterdam en ‘The Juicy Studio’ in Tilburg opgenomen. We hebben veel geleerd van deze manier van werken waardoor we in de toekomst sneller kunnen werken.

Je zei hierboven dat de keuze voor progressieve rock niet zo bewust gemaakt is. Wil je daarmee tevens zeggen dat een volgend album best eens heel anders zou kunnen klinken?

Och, dat weet ik niet. Onze huidige sound staat voor wie we nu zijn, los van genres. In elk geval verloopt het schrijfproces bij ons heel traag, dus het gaat wel weer even duren alvorens we met nieuw werk komen. Als we het in twee jaar doen zou dat mooi zijn, maar zelfs dat durf ik niet te beloven. Helaas kunnen wij niet leven van onze muziek dus iedereen heeft er een normale baan naast. Verder verzorgen wij zelf al het artwork, T-shirts, website, et cetera dus er gaat een hoop tijd inzitten. Als we dan ook nog één a twee keer per week repeteren is de tijd eenvoudigweg op.

Op 22 mei is het moment daar om Shadow Border te presenteren aan het publiek. Tripodia is een grote zaal, wat verwachten jullie ervan?

Dit wordt echt ons feest, samen met onze fans. Hier hebben we lang naartoe gewerkt en we gaan het goed aanpakken met een fraaie show. Ook zullen we de show filmen met HD camera’s dus een dvd van dit optreden zit er ook in. We hebben ook bewust gekozen voor Tripodia omdat die zaal meer mogelijkheden biedt voor visuele ondersteuning nog los van het aantal bezoekers. Het wordt een mooie avond als het aan ons ligt!

Zoals jullie weten steunen wij deze avond in samenwerking met NLStore. Iedereen die de cd koopt via de link op onze site krijgt gratis toegang voor twee personen.

Daar zijn we erg blij mee, hopelijk komen er veel mensen op het optreden af, het zal zeer de moeite waard zijn, reken daar maar op!

Bedankt voor je tijd, heel veel succes de 22e en veel plezier namens Progwereld!

aurora-project.jpg