Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

Progwereld Koper – Uitslag Wereldse Progreis

In de Wereldse Progreis hebben we zeven weken lang een reis gemaakt door de Progwereld van progressieve rockmuziek. In totaal zijn veertien vragen gesteld die te maken hadden met onze website en onze geliefde muziek. Geen gewone prijsvraag, maar een prijsvraag waarbij de antwoorden uitsluitend op de website van Progwereld terug te vinden waren. En dat dit nog moeilijker blijkt te zijn dan je denkt, blijkt wel uit de vele verschillende antwoorden die we elke week mochten binnen krijgen.

Iedere week mochten we, met dank aan onze sponsoren, mooie prijzen weggeven. Deze weekprijzen zijn reeds verdeeld en de prijswinnaars hebben bericht gehad.

En uiteindelijk is er natuurlijk maar één prijswinnaar die dankzij een goede (wellicht slimme) gok onze benaderingsvraag het dichtst wist te benaderen. Met slechts één kleine misser (1 gemiste foto bij onze fotovraag 12) en slechts 55 mailadressen verwijderd van het juiste aantal mailadressen op onze mailingslijst, behoort onze winnaar tot de absolute top van Progwereld kenners. Met hem een select groepje anderen, die uiteindelijk de gehele reis hebben weten af te maken en daarbij ook slechts 1 of 2 vragen misten.

Onze hoofdprijs winnaar van de Wereldse Progreis in het kader van ons Koperen Jubileum is geworden:

Ronald Nijmeijer


Ronald wordt uitgenodigd om tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Sympho Shop op 22 december 2013 het prijzenpakket in ontvangst te nemen en deel te nemen aan deze happening. Daarbij zal hij met een meet en greet hebben met diverse bands en artiesten en krijgt hij een ferme handdruk van de Progwereld medewerkers Hans Ravensbergen en Mario van Os.
Tevens ontvangt Ronald een 5cd pakket, waaronder het Dutch Exposure album (lp's+cd) en de Speciale ProgNL cd, een set gesigneerde drumstokken van Pieter van Hoorn en mag hij een playlist maken voor een uur ProgNonStop.
Ronald: Van Harte Gefeliciteerd met deze prijs!

Ik wil bij deze alle deelnemers bedanken voor de leuke en gezellige weken en vooral de leuke opmerkingen en verrassende originele antwoorden. En dat geldt voor iedereen. Ook al heb je niet alle vragen goed, slechts een paar weken meegedaan of zelfs maar een paar goede antwoorden!
Ik hoop dat iedereen heeft genoten en tot een volgende reis ... De volgende keer kun jij ook in de prijzen vallen.


En dan nu de antwoorden op alle vragen:

 1. Progwereld werd opgericht door Maarten Goossensen, wie was destijds zijn compagnon?
  Antwoord: Christian Bekhuis.
  zie hiervoor onze progvizier bij het eerste jubileum: http://www.progwereld.org/cms/progwereld-5-jaar-een-terug-en-vooruitblik/

 2. Met hoeveel albums staat Supersister in de Wereldse Toen ”“ Oranje Editie?
  Antwoord: 3
  Zie hiervoor de uitslag van de Wereldse Tien - Oranje Editie: http://www.progwereld.org/cms/wereldse-tien-oranje-editie/

 3. Noem de fotografen van Progwereld
  Antwoord:
  Eric de Bruijn, Ard van den Heuvel en Ron Kraaijkamp
  Zie hiervoor onze teampagina: http://www.progwereld.org/cms/contact/het-team/
  Gelukkig hebben enkele onze gast fotografen niet vergeten, waarvan we er natuurlijk veel meer van hebben gehad. Genoemd zijn in ieder geval Ton Dekkers en Wouter Bessels.

 4. Wie hoort in het volgende rijtje niet thuis en waarom:
  - The Aurora Project
  - Harvest
  - Silhouette
  - Flamborough Head
  - Knight Area
  Antwoord: Dit bleek een vraag te zijn waarbij meerdere mogelijkheden goed zijn. De meeste inzenders gaven als antwoord "Harvest", omdat Harvest een Spaanse band is met weliswaar een Nederlandse zangeres en de overige band geheel Nederlands.
  Het antwoord dat wij bedacht hadden was "Silhoutte". Zij s
  taan namelijk niet op het album “ProgNL”. Het verzamelalbum met Nederlandstalige progmuziek. Zie ook http://www.progwereld.org/cms/prog-nl-de-bands-aan-het-woord/
  Het meest originele antwoord kwam echter van onze hoofdprijswinnaar Ronald Nijmeijer: Knight Area past niet in het genoemde rijtje thuis omdat hier Joop Klazinga lid van is. Bovendien is Joop teamlid van Progwereld. Bij de andere bands spelen geen teamleden van Progwereld. Dit antwoord hebben we natuurlijk beloond met een originaliteitsprijs :-)
  Bovenstaande antwoorden hebben we allemaal goed bevonden, natuurlijk alleen als de juiste argumentatie is gebruikt.

 5. Wie heeft de meeste columns geschreven op onze website? En hoeveel zijn er dat?
  Monique met 36 columns
  Dick van der Heijde met 32 columns is dan een goede tweede. Zie hiervoor onze columns pagina: http://www.progwereld.org/cms/column/

 6. Wie was de eerste band die zich bij Progwereld aanmeldde voor het in 2012 gehouden Dutch Exposure Project?
  Antwoord: Sylvium
  Zie hiervoor (onder andere) de recensie van hun eerste album "Purified": http://www.progwereld.org/cms/recensies/album/sylvium-%E2%80%93-purified/
  Vele werden op het verkeerde been gezet door het overzicht van de Dutch Exposure bands op http://www.progwereld.org/cms/dutch-exposure-%E2%80%93-the-bands/. Sylvium behoorde echter tot de bands die was geselecteerd voor het Dutch Exposure Album.


 7. Noem drie voormalige teamleden van Progwereld
  Dat is natuurlijk eenvoudig en staat onderaan op onze teampagina: http://www.progwereld.org/cms/contact/het-team/
  Onze OUDGEDIENDEN: Joost Boley, Corné Brouwers, Erwin Blatter, Piet Michem, Ton Veldhuis, Rob van Oosten, Ewout Boonen, Erik Klop, Sander Kok, Christian Bekhuis, Manuel Huijboom, Frans Schmidt, Shireen Bekker, Casper Middelkamp willen we hierbij bedanken voor hun bijdrage is de afgelopen 12½ jaar!

 8. In een recensie van Opeth vergelijkt de recensent Mikael Åkerfeldt met een wereldberoemde gitarist. Met welke gitarist? En in welke recensie?
  Antwoord: Eric Clapton in de recensie van Opeth ”“ Ghost Reveries: http://www.progwereld.org/cms/recensies/album/opeth-ghost-reveries/
  Overigens merkte onze recensent Christopher Cusack terecht op "In mijn recensie van Heritage vergelijk ik het gitaarwerk met Ritchie Blackmore en Tony Iommi, dus dat zou ook goedgerekend moeten worden..." En dat hebben we dus ook goedgekeurd.

 9. Wie schreven het verslag van Symforce II?
  Hans Ravensbergen en Shireen Bekker.
  Zie hiervoor:
  http://www.progwereld.org/cms/recensies/concert/symforce-ii/

 10. Welke groep uit Rusland stond in de jaarlijst van Dick van der Heijde in 2007?
  Little Tragedies
  zie hiervoor:
  http://www.progwereld.org/cms/56-het-werelds-jaar-2007/

 11. Progwereld bespreekt ook boeken. Schrijver Ronald van der Pol is betrokken bij twee recensies op Progwereld. Welke zijn dat?
  Antwoord: Het Groene Huis en 1000Wishes van PBII
  zie hiervoor: http://www.progwereld.org/cms/recensies/boek/ronald-van-der-pol-het-groene-huis/ respectievelijk http://www.progwereld.org/cms/recensies/album/pbii-%E2%80%93-1000wishes/

 12. Hieronder staan vier foto's van een bekende artiest/band met een Progwereld Medewerker. Welk Progwereld teamlid staat hier met welke artiest/band op de foto?
  Antwoord: Dat dit een echt moeilijke vraag was hebben we geweten. Het geheugen van onze lezers blijkt niet zo goed te zijn. Natuurlijk zijn onze medewerkers allemaal wat ouder geworden.
  Niemand wist alle 8 antwoorden (4 medewerkers én 4 bands/artiesten) goed in te zenden. We hebben de vraag daarom iets gemakkelijker gemaakt: "Raad het teamlid of de band/artiest". Hierdoor hebben we toch nog een aantal goede antwoorden gekregen.
  Wie waren het dan:
  Foto 1: Hans Ravensbergen & Jeavestone
  Hans interviewde deze band tijdens Slottsskogen 2009, zie http://www.progwereld.org/cms/recensies/concert/slottsskogen-goes-progressive-22-augustus-2009-villa-belparc-gothenburg-zweden/
  Foto 2: Dick van der Heijde & Olivia Sparnenn (Mostly Autumn)
  Dick kon weer eens naar een concert en kreeg natuurlijk alle aandacht (zie http://www.progwereld.org/cms/recensies/concert/mostly-autumn-29-juni-2013-de-boerderij-zoetermeer/)
  Foto 3: Mario van Os & Vincent Cavanagh (Anathema)
  Mario mocht een interview doen met Vincent en werd meteen goede vrienden (zie http://www.progwereld.org/cms/interview-anathema-vincent-cavanagh-over-de-storm-voor-de-stilte/)
  Foto 4: Maarten Goossensen & Moongarden
  Maarten mocht eindelijk deze band in Nederland ontmoeten, na zijn uitgebreid interview (http://www.progwereld.org/cms/9-moongarden-perfect-in-harmonie-3/)

 13. Welke Nederlandse band stond het hoogst in onze jaarlijst “het Wereldse Jaar 2012”?
  Antwoord:
  Silhouette met “Across The Rubicon”. Zij stonden op 4 als hoogste Nederlandse band.
  Zie hiervoor: http://www.progwereld.org/cms/het-wereldse-jaar-2012-2/

 14. Wat is het meest succesvolle Marillion-album uit de Progwereld geschiedenis en waar blijkt dat uit?
  Antwoord: Marbles
  Dit album staat #1 in het Progwereldse Decennium en op #1 in de Wereldse Tien Honderd Edities.
  En dit wordt nogmaals bevestigd doordat dit album ook op #1 is gekozen in onze Wereldse Toen - Koperen Editie.
  Zie onder andere: http://www.progwereld.org/cms/het-wereldse-decennium-2001-2010-3/


Prijsvraag1 Prijsvraag2
Prijsvraag3 Prijsvraag4

En dan onze benaderingsvraag:
 1. Hoeveel e-mailadressen staan er nu op de mailinglist van Progwereld?
  Antwoord: Bij de aanvang van onze Progreis stonden er 1186 personen in ons mailingbestand.
  Daarnaast bereiken we via facebook nog eens 1246 likers en hebben we 1190 volgers op Twitter. Daarmee bereiken we wekelijks dus minimaal 3.000 progliefhebbers in binnen en buitenland.
  Overigens hebben we dagelijks 1.750 unieke bezoekers op onze website, voor meer statistieken kijk hier: http://www.progwereld.org/cms/progwereld-koperen-speciale-editie/