Anima Mundi

Septentrion

Info
Uitgekomen in: 2012 (oorspronkelijk uitgave in 2002)
Land van herkomst: Cuba
Label: Anima Mundi Music
Website: http://www.animamundimusic.com/
Tracklist
Horizonte (2:02)
Por Siempre (3:47)
Centinela (5:18)
Caleidoscopio (2:25)
Peregrino Del Tiempo (11:34)
I La Partida
II En Faena De Hombre
III Cabalgando El Reino
Más Allá (5:15)
La Montaña Del Vigía (4:27)
Las Praderas Del Corazón (6:36)
Tierra Invisible (3:53)
El Hallazgo (5:47)
El Umbral (8:43)
I Vuelo De Libertad
II Encuentro
Septentrión (11:16)
I Visión Y Anhelo
II Recuerdos Del Aliento
III Sin Regreso
IV Oculto Firmamento
V Océano De Abismos
Ariel Angel: basgitaar
Roberto Diaz: gitaar, zang
Anaisy Gomez: Galicicische doedelzak, recorder, klarinet
Andremil Oropeza: zang
Virginia Peraza: toetsen, zang
Regis Rodrigues: Galicische doedelzak, recorder, fluit
Ariel Valdes: drums en percussie
The Lamplighter (2013)
Live In Europe
dvd (2012)
Septentrion (2012/2002)
The Way (2010)
Jagannath Orbit (2009)
Mas Allá demo (1999)
Tierra Invisible live (1998)
Eterno Cauce demo (1997)
Anima Mundi - Septentrion 10th Anniversary Edition

“Septentrión” is het eerste studioalbum van Anima Mundi dat oorspronkelijk in 2002 is uitgebracht. Omdat de cd niet meer verkrijgbaar was, is hij tien jaar na verschijnen opnieuw in eigen beheer uitgebracht. Voor veel mensen is dit album niet de eerste kennismaking met de muziek van de Cubanen. De doorbraak kwam met het succesvolle derde album “The Way”, waarna ook de aandacht voor “Jagannath Orbit” uit 2009 aanwakkerde. Met “Septentrión” zijn we nu weer terug bij het begin van de enige Cubaanse progband.

Septentrión staat voor het ijkpunt dat de richting naar de Noordpool op een meridiaan aangeeft. Het komt overeen met het punt van de horizon waar de Poolster loodrecht passeert. Het symboliseert de wijze waarop Roberto Diaz en zijn kompanen in het leven en de natuur staan. De groepsnaam is dan ook bewust gekozen. Op deze cd maak je kennis met het geluid in de beginperiode van Anima Mundi. Ten tijde van de heruitgave van dit album maken alleen nog de oprichters Roberto Diaz en Virginia Peraza deel uit van de groep. Sindsdien is er meer veranderd. In 2002 bestond de groep uit zeven leden en werd er in het Spaans gezongen. Daarnaast zijn Keltische invloeden en folk(rock) aanwezig in de muziek. Verantwoordelijk daarvoor zijn de Galicische doedelzak (die eigenlijk gaita gelega genoemd wordt en niet moet worden verward met de Schotse variant), klarinet en fluit. Op “Jagannath Orbit” en “The Way” zijn alleen nog het fluitspel overgebleven. Die gewijzigde koers had mede te maken met de verhuizing van groepslid Anaisy Gomez naar Spanje.

De eerste twee nummers Horizonte en Por Siempre vloeien naadloos in elkaar over. De muziek is instrumentaal en de invloed van Vangelis is gedurende de eerste minuten vanwege het volle en orkestraal klinkende toetsenspel duidelijk aanwezig. In het bombastische Por Siempre maken we gelijk al kennis met de doedelzak die een groot stempel op dit zeventig minuten durende album drukt.

Op het poppy klinkende Centinela, wat voor Anima Mundio-begrippen een vreemde eend in de bijt is, horen we voor het eerst de Spaanstalige zang van Andremil Oropeza. Wanneer je de zang van Carlos Sosa gewend bent, zal je moeten wennen aan de wat lagere zang van Oropeza. Op het lange Peregrino Del Tiempo valt te horen dat Oropeza wat minder zangkwaliteiten en talent heeft dan Sosa. Het neemt niet weg dat de man een flink bereik heeft. Vanwege het gebruik van Hammond orgel doet de muziek hier soms denken aan Nexus. Tierra Invisible is een vrolijk en optimistisch deuntje dat bestaat uit melodieus synthesizer- en gitaarspel. El Hallazgo is rustig met Keltisch aandoend fluitspel, waarbij later doedelzak aanhaakt. De zang van de rustig en met emotie zingende Oropeza komt hier beter tot zijn recht.

La Montaña Del Vigía en El Umbral zijn de enige nummers van deze schijf die nog live worden gespeeld. En dan hoofdzakelijk wanneer Anaisy Gomez als gastgroepslid beschikbaar is. Beide nummers komen overigens voor op de setlist van de dvd “Live In Europe”. Ze zijn instrumentaal en kennen tal van sfeer- en tempowisselingen waarbij invloeden van folk aan de oppervlakte komen. Vooral El Umbral kent bombastisch aandoende en majestueuze stukken. Het nummer vloeit over in het uit vijf delen opgebouwde titelnummer Septentrión. De typisch Zuid-Amerikaanse muziek en zang zijn verweven met folkrock-elementen (fluit en doedelzak). De Spaanse taal klinkt hier mooi en het is hier te horen dat de teksten op dit album in het Spaans zijn geschreven (teksten op “Jagannath Orbit” zijn in het Engels vertaald Spaans en “The Way” is in Engels geschreven).

Met deze heruitgave wordt recht gedaan aan de (geluids)kwaliteit die Anima Mundi en in het bijzonder Roberto Diaz zich voorstaat. Je moet het album beluisteren met in gedachte de tijd waarin hij gecomponeerd en opgenomen is. Je hoort een groep die zoekende is naar een eigen geluid. Mocht je de oorspronkelijke versie in je bezit hebben, koester deze dan als een verzamelobject. Schaf wel deze heruitgave aan om zo te genieten van een opgepoetst geluid. Ook het cd-boekje, met een nieuwe hoes dat de albumtitel beter symboliseert, is voorzien van nieuw artwork met daarin een belangrijk aandeel van Virginia Peraza.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend