Snell, Adrian

3 april 2015, Beerkerk, Rotterdam

Info
Locatie
Breekerk, Rotterdam
Adrian Snell: piano, akoestische gitaar, zang
Carla Jae Snell: zang, percussie, dwarsfluit
Dave Bainbridge: toetsen
Marcel Zimmer: slagwerk
Elisa Krijgsman: elektrische gitaar
Peter van Essen: viool, blokfluit
Jonny Boston: klarinet, zang
Mark Dekkers: bas
The Choir Company: zang
Voor de pauze, akoestische set:
The Firefly And the Dazzling Moon
Night and Day
Sometimes The Broken Hearted
Breath
Fierce Love

Na de pauze: The Passion
Long Live The King
The Last Supper
Gethsemane
Betrayel
Son Of The World
The Trial
Judas'Song
Simon Carry My Cross
Golgotha
Song For John
Jesus Alive
Peace Be With You

Rock opera’s waren in de jaren zeventig een bekend fenomeen. De afgelopen week toerde een bijzondere rock opera door Nederland. Adrian Snell bracht met band en projectkoor in uitverkochte en uitpuilende zalen zijn meesterwerk The Passion. Ruim 35 jaar geleden ontstaan en al tien jaar niet meer live uitgevoerd in Nederland. Bij The Passion zullen velen denken aan het muziek spektakel zoals we de laatste jaren op televisie te zien krijgen. The Passion van Adrian Snell is meer een rockuitvoering in de lijn van de Mattheus Passion.

De organisatie was grootser opgezet dan de laatste uitvoering tien jaar geleden: een grotere band, grotere zalen en een 60 man tellend projectkoor. “En dan te bedenken”, vertelde Adrian Snell in Rotterdam, “dat ik de voorloper van The Passion veertig jaar geleden helemaal alleen uitvoerde achter mijn piano”.

Ik bezocht de uitvoering van The Passion in Rotterdam. Ik mocht in de Breekerk gaan zitten in een oude kerkbank waar normaliter 15 mensen op een rij passen, maar voor deze gelegenheid moesten er 17 in. Eigenlijk is dit het enige echt minpunt van deze avond: de gekozen locatie. Een oude kerk is niet geschikt voor deze stijl muziek. Nederland kent betere zalen met een betere akoestiek en betere voorzieningen voor een rock opera.

02_Voorprogramma_AdrianSnell

Het voorprogramma bestond uit een akoestisch set van Adrian Snell samen met zijn dochter Carla Jae. Een aantal nummers van zijn recente album “Fierce Love” werd uitgevoerd. Dit album kenmerkt zich door het gebruik van een groot aantal bijzondere instrumenten. Helaas kregen wij deze instrumenten niet te zien, maar moesten we het doen met een achtergrondtape. Carla Jae daarentegen was regelmatig sterker in haar stem dan haar vader. Zij is duidelijk meer volwassen geworden in haar stemgeluid. De expressie in haar stem vond ik veel beter dan wat ik in het verleden van haar heb gehoord. Ze heeft duidelijk de genen van haar vader. In het tweede deel van het programma, The Passion zelf, hoorde ik weer de goede expressie in de stem van Adrian Snell en vond ik Carla Jae wat zwakker.

03_passion_totaaloverzicht

04_passion_DaveBainbridge

Aan het einde van de pauze begint het 60 man tellende projectkoor van de The Choir Company positie in te nemen. Aan de andere kant van het podium zit Dave Bainbridge (Iona) achter de toetsen. In de oorspronkelijke uitvoering van The Passion worden Adrian Snell en zangers ondersteund door band en The Royal Philharmonic Orchestra. Dave Bainbridge mag met zijn toetsen dit hele orkest vervangen. Dat heeft veel voorbereiding gevraagd. Door Peter van Essen (viool) en Jonny Boston (klarinet) aan de band toe te voegen, ontstond een grandioze herinterpretatie van het orkest. Geen moment heb ik het orkest gemist. Daarentegen was de muziek juist door de viool vol emotie. De andere leden van de band zorgden voor de dynamiek. Hoe Mark Dekkers op de basgitaar de basis legde en de band en Adrian ondersteunde, vond ik ronduit goed. Marcel Zimmer (drums) ken ik uit een ander muziekgenre. Tijdens dit concert mocht ik een andere dimensie van zijn muzikaliteit ervaren. Van Elisa Krijgsman wist ik dat hij jaren geleden in een Europese tour van Neal Morse als gitarist meeging. Zijn gitaarspel klinkt als op het album, maar tegelijkertijd legt hij ook heel duidelijk zijn persoonlijke gevoel erin.

05_passion_PeterVanEssen

06_passion_JonnyBoston

The Passion is een rock opera waarin verschillende zangers verschillende rollen vertolken. De zang werd ondersteund door het grote projectkoor, evenals bijvoorbeeld de komende “Theater Equation” van Ayreon met een gelegenheidskoor werkt, zo is The Choir Company ook zo’n gelegenheidskoor. Ruim zestig mensen hebben weken geoefend om vier avonden achter elkaar op verschillende locaties in Nederland The Passion te kunnen begeleiden. Het was een geweldige keuze om dit koor toe te voegen. Het vocale gedeelte van The Passion werd er ijzersterk door. Maar ook de solozangers waren uitmuntend. Een rock opera staat of valt met de vertolking van de verschillende personages door de solisten. De vertolking van Judas in Betrayel en Judas’ Song was opvallend sterk. Adrian Snell zelf was ook goed bij stem. Het meest bijzondere aan Adrian Snell vind ik de manier hoe hij emoties tot uiting weet te brengen op de piano. Het meebeleven van het geheel instrumentale Golgotha blijft een aangrijpende ervaring. De indringende herhalingen op de piano, die paar zware slagen op de drums, de huilende viool en de klagende achtergrondzang vormen een expressie van de diepste duisternis. Tijdens de hele uitvoering van The Passion was het publiek muisstil, zo geboeid en geraakt door de muziek en zang. Toen uiteindelijk de laatste noten van Jesus Alive voltooid waren, stond de hele zaal op om een lange staande ovatie te geven. Zo geraakt was iedereen door deze uitvoering van The Passion. Het concert werd afgesloten met Peace Be With You, waarin de zaal uitgenodigd werd mee te zingen.

07_passion_ElisaKrijgsman 08_passion_CarlaJae

Ik ging naar huis, wetend een heel bijzondere en mooie uitvoering van The Passion te hebben meegemaakt.

09_AdrianSnell_ChoirCompany

Verslag: Peter van der Schelde
Fotografie: Eelco Noortman

Send this to a friend