Flying Colors

Second Flight: Live at the Z7

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Mascot Label Group
Website: http://flyingcolorsmusic.com/
Tracklist
Overture
Open Up Your Eyes
Bombs Away
Kayla
Shoulda Coulda Woulda
The Fury Of My Love
A Place In Your World
Forever In A Daze
One Love Forever
Colder Months
Peaceful Harbour
The Storm
Cosmic Symphony
Mask Machine
Infinite Fire
Mike Portnoy: drums, zang
Dave LaRue: bas
Neal Morse: toetsen, zang
Casey McPherson: zang, gitaar
Steve Morse: gitaar
Second Flight: Live at the Z7 (2015)
Second Nature (2014)
Live in Europe (2013)
Flying Colors (2012)

Het begon met een simpel idee: virtuoze muzikanten en een zanger verbinden aan nieuwe ouderwetse muziek op de ouderwetse manier. Een band volgde, om uiteindelijk te evolueren naar Flying Colors: Mike Portnoy (drums, zang), Dave LaRue (bas), Neal Morse (toetsen, zang), Casey McPherson (gitaar, zang), en Steve Morse (gitaar). Samen creëren ze een unieke mix van ouderwets vakmanschap, hedendaagse muziek en uitmuntende live optredens.

Al bij de achtste show van hun 2014 herfst tour, op 12 oktober om precies te zijn, werd het optreden van Flying Colors op het podium van Konzertfabrik Z7 in het vlakbij Basel in Zwitserland gelegen Pratelln vastgelegd op film. Met hun veelgeprezen tweede album “Second Nature” net uit, er zat maar één week tussen de start van de tour en het uitbrengen van het album, registreert het concert een uitzonderlijke zeldzaamheid: band en het publiek ontdekken samen het album voor de eerste keer. De frisheid is voelbaar in elk beeld van deze nieuwe release die uitgebracht wordt onder de naam Second Flight: Live at the Z7.

Flying Colors onderzocht ook de technologische innovatie met het album, met unieke mogelijkheden voor de fans om het te ervaren. Kijkers kunnen luisteren in 5.1-surround vanaf de twee beste plaatsen in het huis: achter het soundboard recht in het midden, of naar rechts op de eerste rij. Ook een andere alleen-audio versie van het concert is beschikbaar in zgn. Headphone Surround. Deze technologie herschept naar verluidt de surround voorste-rij mix in zijn geheel voor koptelefoon. Mix/mastering engineer Rich Mouser (Transatlantic, Weezer) is verantwoordelijk voor het eindresultaat. En dat is werkelijk fantastisch. Ik zal u verder niet vermoeien met allerlei technische termen maar geloof me als ik zeg dat het volledige register aan technologische (on-) mogelijkheden is opengetrokken voor de totstandkoming van het live album.

En ja het concert, wat kun je daar nog van zeggen. Hooguit dat het wederom van hoge kwaliteit is, net zoals het concert even daarvoor op 9 oktober in 013 in Tilburg, waar ik aanwezig was. Twee jaar daarvoor was het geluid trouwens ook van geweldige kwaliteit. Ik had het voorrecht daar eveneens aanwezig te zijn en was dus niet alleen getuige van een memorabel concert maar ook van de DVD opname voor Live in Europe de concertregistratie die later zijn weg naar vele consumenten zou vinden. En dat zal vast en zeker ook gelden voor de nieuwe editie die wij hier bespreken.

Flying Colors start overweldigend met het openingsnummer van het laatste album, Open Up Your Eyes. Voorafgaande aan Bombs Away vertelt Portnoy dat het concert wordt opgenomen, wat tot enthousiaste reacties uit het normaal gesproken rustige Zwitserse publiek leidt. Dit nieuwe nummer wordt gevolgd door de ‘oudjes’ Kayla en Shoulda Coulda Woulda die luidkeels meegezongen werden door het uitzinnige publiek. Deze band is een geoliede machine die niet alleen uiterst professioneel optreedt maar ook nog plezier kan maken op het podium.

Vervolgd wordt met een kwartet nummers voor de romantici onder ons. Waar ik mijzelf graag toe reken. Want zowel The Fury of My Love, A Place in Your World, Forever in a Daze en One Love Forever, met prachtig sfeervol akoestisch intro, hebben één ding met elkaar gemeen: liefde is het centrale thema. Let wel: dat betekent overigens geenszins dat er niet gerockt wordt.

De beelden zijn prima, maar dat mag ook wel met maar liefst 14 camera’s. Close-ups worden afgewisseld met overzicht-shots en er wordt natuurlijk ook met de befaamde zwenkende camera over de hoofden van het publiek gewerkt. Lof voor de beeldregistratie en de regie, maar ook voor de geluidskwaliteit. De band speelt zoals ze is, zonder opsmuk, ik betwijfel of er door de muzikanten erg veel aandacht is besteed aan hun uiterlijk. De oude jeans, T-shirts en sneakers zijn troef, gelukkig maar.

Casey McPherson krijgt vervolgens een prachtige introductie van spreekstalmeester Portnoy. die vertelt hoe hij op het spoor van de zanger werd gebracht. Een nummer van Alpha Rev met solo zang van Casey op de Ipod van de drummer bleek wonderen te doen. Een akoestische versie van dat nummer, Colder Months, was het bloedstollend mooie intro tot Peaceful Harbor van de laatste studio CD. Daarbij dient opgemerkt dat de lichtshow eveneens van een zeer hoog niveau was, Casey werd letterlijk en figuurlijk door stralen omgeven. Dan een favoriet van mij, The Storm, en niet alleen van mij aan de reactie van het publiek te zien en te horen. Dit nummer wordt gevolgd door het meest proggy nummer van het laatste album, Cosmic Symphony. Deze song zou wel eens kunnen uitgroeien tot een epic en favoriet van het publiek voor vele jaren. Klokkend op ca. 12 minuten is het een geweldige kapstok voor de capaciteiten van de band en haar individuele leden. Alle facetten van prog zijn aanwezig, van het melodieuze thema tot aan de tempowisselingen, de stuwende rock en de rustige momenten, een klein meesterwerk. Een dankbaar applaus van het trouwe publiek is hun deel. Als laatste nummer van de reguliere set wordt het rockende Mask Machine gespeeld.

Een band als Flying Colors kan natuurlijk nooit lang het podium verlaten en gelukkig deden ze dat in Zwitserland ook niet. Mijn persoonlijke favoriet Infinite Fire van het debuut album was de gelukkige en logische keuze dit keer. Een vlekkeloze en spetterende uitvoering van dit meest proggy nummer van de band tot op heden is het slotakkoord van deze show. Geen Transatlantic-achtige toestanden met 3,5 uur lange optredens dit maal. Een heel kleine teleurstelling want een krappe 2 uur inclusief toegift is toch wel wat aan de magere kant. Desondanks een prima release van de band die op het podium toch het beste tot haar recht komt.

Alex Driessen

CD + DVD
Koop bij bol.com

Blu-Ray + CD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend