Mijn kennismaking met John Wesley start ergens begin negentiger jaren als hij in het voorprogramma van Marillion alleen op het podium een aantal nummers akoestisch ten gehore brengt. Je moet maar durven, alleen op het podium met alleen je gitaar voor een publiek dat je nog niet kent. Iedereen was toen zeker onder de indruk van zijn kunnen en dat is in zijn verdere carrière ook gebleven. Zijn banden met Marillion zijn er nog steeds, hetgeen vorig jaar nog resulteerde in een optreden bij het Marillion Weekend in Montreal met Sound Of Contact. Daarnaast heeft Wesley regelmatig met Fish samengewerkt. Wellicht is Wesley het meest bekend als vijfde lid van Porcupine Tree. Sinds 2002 is hij gitarist tijdens de liveoptredens en heeft hij meegewerkt aan het album “Fear Of A Blank Planet“.
Wesley is dus zeker geen onbekende in de progressieve scene en ik verbaas me er dan ook over – of eigenlijk schaam ik me er voor – dat we nog geen enkele recensie van deze gitarist op onze site hebben staan. Het nieuwste album “Disconnect” geeft zeker aanleiding om daar verandering in aan te brengen. Het album is een aaneenschakeling van invloeden die Wesley heeft opgedaan bij de hierboven genoemde grootheden. Zijn gitaarspel is gegroeid door de bands waarin hij heeft mogen spelen en dat komt goed tot uiting op “Disconnect”. Zo heeft het openingsnummer Disconnect duidelijke invloeden van Porcupine Tree meegekregen.
John Wesley is vanuit zijn oudere solowerk vooral bekend als singer-songwriter. Zijn solocarrière is dus begonnen op het podium van Marillion, met alleen een akoestische gitaar en een microfoon. Op zijn eerdere albums, waaronder “Under The Red And White Sky” en “The Closing Of The Pale Blue Eyes”, zijn het uitsluitend akoestische nummers die ten gehore worden gebracht. Op “Disconnect” is de focus verschoven naar de elektrische gitaar. Het is daarmee dan ook het eerste echte volledige (prog) rock album van Wesley. Het album ligt in het verlengde van het 23 minuten durende “The Lilypad Suite”. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat dit vorige album is ontstaan uit nummers die niet bij het thema van het nu verschenen album pasten.
Op het album wordt hij op gitaar ondersteund door Dean Tidey, die een mooie aanvulling is op het gitaarwerk van Wesley. Een verschillende speelstijl, waarbij ze elkaar uitdagen en naar grotere hoogten brengen. De eerste solo op Disconnect is voor Tidey, waarna Wesley in de daaropvolgende solo niet achter kan blijven. Een andere uitschieter is de medewerking van Alex Lifeson van Rush op het nummer Once A Warrior. Lifeson – die ook een gitaarsolo leverde op Anesthetize – laat horen dat hij niet voor niets bij grootste gitaristen ter wereld behoort.
Hoewel “Disconnect” vooral een gitaargeoriënteerd album is, wil ik de overige leden van de band niet ongenoemd laten. Patrick Bettison (op basgitaar) en Mark Prator (op drums) zetten een gedegen muzikale basis neer, die de muzikale inspanningen van de gitaristen zeker ondersteunt en soms overstijgt. Vocaal gezien neemt Wesley ook de meeste zangpartijen voor zijn rekening, hierbij op de achtergrond ondersteund door Geri X. Wellicht had hij beter een echte zanger kunnen toevoegen aan de band. Voor mij is het in elk geval duidelijk waarom Wesley slechts de achtergrondzang bij de liveoptredens van Porcupine Tree mag doen. Wesley is een geweldig gitarist, maar zingen kan hij beter aan een ander overlaten.
Het thema van het album is deels autobiografisch en behandelt het loslaten (disconnect) van het oude vertrouwde leven en de veranderingen die je soms als mens moet ondergaan. In Wesleys eigen leven is de laatste tijd veel veranderd, allerlei veranderingen waarmee hij geconfronteerd wordt zonder daar direct invloed op te hebben. In ieders leven komen dit soort veranderingen voor en daarover handelen alle nummers op dit album.
John Wesley heeft door de diverse gewijzigde omstandigheden in zijn leven de tijd gekregen om weer eens een soloalbum op te leveren. En daar kunnen we blij mee zijn. Een album dat voor de liefhebbers van de bands waar hij regelmatig zijn medewerking aan verleend zeker het beluisteren waard is.
Voor degenen die het solowerk van Wesley nog niet kennen is er overigens goed nieuws. Zijn volledige back-catalog van al zijn studio albums t/m 2007 “Shiver” zijn gratis te downloaden van zijn website. Let op, zijn oudere werk is echter geen echte graadmeter voor de muziek van “Disconnect”, zoals hierboven al vermeld zou ik daarvoor toch liever verwijzen naar zijn werk als gastmuzikant bij diverse bands.
Mario van Os