Maak 2x kans op twee vrijkaarten voor het optreden van Cirrha Niva op 1 september in Willem Twee te 's Hertogenbosch.
Klik hier voor deelname.

contact

NLvlag UKvlag

Welkom bij Progwereld. Dit is dé Nederlandse webpagina op het gebied van progressieve en symfonische rock. Omdat zelfs de meest deskundige deskundigen het nog altijd niet eens kunnen worden over een nauwgezette, eenduidige omschrijving van deze muziektermen, zullen wij hier ook geen uitvoerige uitleg geven over welke (sub)genres volgens ons onder deze termen kunnen worden geschaard. Bovendien zijn er genoeg websites die wel een definitie geven en proberen om zoveel mogelijke vertakkingen van progressieve en symfonische rock in beeld te brengen.

Wat doen we hier dan wel? Welnu… de twee meest belangrijke beweegredenen van onze website zijn het verschaffen van informatie over bands en labels en het leveren van besprekingen van hun producten en concerten. We richten ons hierbij heel duidelijk op kwaliteit en grondigheid in plaats van op kwantiteit en plaatsingsnelheid. We zijn immers van mening dat de eerste twee aandachtspunten nooit ondergeschikt aan de laatste twee gemaakt mogen worden.

Sinds onze start in april 2001 heeft het wekelijks actualiseren van onze webpagina geresulteerd in een toegewijd, nog steeds groeiend lezerspubliek. Maandelijks mogen we meer dan 100.000 bezoekers uit Nederland, België en daarbuiten ontvangen en daarmee zijn we vanzelfsprekend zeer ingenomen. We weten dat we in ons streven naar het propageren van deze muzieksoort niet de enige zijn, maar we zijn echter wel de enige website die zich enkel concentreert op een Nederlandstalig publiek.

Omdat Progwereld zich niet louter en alleen wil richten op de ervaren progliefhebber, organiseren wij, naast het recenseren van pas verschenen albums, ook regelmatig een recensiespecial, die in het teken van een groep, label, jaar of land kan staan. Zo hebben we in het verleden specials geïnitieerd van onder meer Camel, Genesis, Gentle Giant, King Crimson, Kraftwerk, Marillion, Pink Floyd, Porcupine Tree, Rush en Yes. Om de beginneling nog meer tegemoet te komen, besteden wij bovendien ook aandacht aan oude, vaak minder bekende bands en dito albums uit de ongeveer veertig jaar lange, rijke historie van de progressieve rock. Voor de wat ruimdenkend ingestelde progliefhebber zullen we tenslotte proberen een zo breed mogelijk spectrum aan muziek aan bod te laten komen, waarbij we het niet kunnen nalaten om af en toe de grenzen van de progressieve rock op te zoeken.

Vanwege de Nederlandse komaf, wil Progwereld zich vooral inzetten voor progressieve of symfonische rock van eigen bodem. We zien immers helaas maar al te vaak dat goede bands of artiesten uit ons land door de eigen media wordt doodgezwegen en we willen ons dan ook, zonder onze objectiviteit (voor zover dat met muziek mogelijk is) en kwaliteitsnormen uit het oog te verliezen, met name hard maken voor producten van binnen onze landsgrenzen.

Omdat Progwereld onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan, kunnen we altijd een zelfstandig en kritisch oordeel vellen. Dit betekent dat we immer, soms onbeschaamd, onze weloverwogen mening kunnen ventileren over elke band of album, ongeacht herkomst en leeftijd. Uiteraard is dit slechts de mening van de betreffende recensent en we roepen andersdenkenden (maar ook gelijkgezinden) dan ook op om via ons forum te reageren op bepaalde recensies of uitspraken van (één van) onze recensenten of om direct contact op te nemen met de recensent in kwestie. Recensenten zijn immers net mensen en die kunnen het ook weleens bij het verkeerde eind hebben. Bovendien houdt deze feedback ons scherp, wat de kwaliteit van onze site alleen maar ten goede zal komen.

Om het een en ander in perspectief te kunnen plaatsen heeft Progwereld ook een column in het leven geroepen. Lees de bekende columns van progfanaat Dick van der Heijde of hoe het Monique vergaat op haar ontdekkingstocht door de progwereld. Tevens is dit ook de plek waar zo af en toe één van de andere medewerkers zijn hart kan luchten. Tenslotte heeft onze website ook een eigen hitlijst. De Wereldse Tien is een maandelijkse albumlijst, samengesteld door bezoekers en het recensententeam, met een overzicht van de meest gewaardeerde, recentelijk verschenen albums.

Wil je op de hoogte blijven van onze update’s? Meld je dan aan op onze mailinglist. Wij sturen je dan een mail na elke update (maximaal twee per week).

Het spreekt voor zich dat we de lezers van onze website veel leesplezier toewensen en we hopen dat het niet bij dit ene bezoek aan Progwereld zal blijven.

Het Progwereld team