Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Muziek algemeen


WERELDSE PROGFLITSEN 1

Als Progwereld een unieke invitatie krijgt, slaan we die natuurlijk niet af. Recensent Ruard Veltmaat kreeg een hartelijke uitnodiging van de Riders Of The Universe om aanwezig te zijn bij de opnames van enkele zangpartijen van leadzanger Arjan Hoekstra . Ook kreeg hij de meeste songs van het nieuwe album in een vergevorderd stadium te horen. Zelfs de ruwe mix was al een genot voor het oor. Daarin hoorde hij vooral veel atmosferische stukken, langgerekte songs met een mooie opbouw en een brede diversiteit aan toetsen. Maar ook sterke zang, prachtige gitaarsolo’s, strakke drums en imponerende basgitaarpartijen. Natuurlijk ontbreken ook op dit album de blaasinstrumenten van Hoekstra niet en nieuw voor de Riders, de elektrische gitaar die bespeeld wordt door een cellostok, die voor een bijzondere dimensie zorgt in de muziek. Het nieuwe album zal waarschijnlijk in het najaar verschijnen, maar tot die tijd kunt u nog eens de recensie van "Amen Road" doorlezen. De band heeft nog enkele cd's en lp's van dit debuut op voorraad, dus sla uw slag. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Riders Of The Universe

Monique van der Kolk zal zingen op het nieuwe album van Karibow. De Nederlandse frontvrouw de Spaanse formatie Harvest (en sinds kort onze eigen Progwereld columniste) gaat deel uit maken van de 2017 release "From Here To The Impossible" van dit Duitse project.

Einar Vilberg is een muzikaal talent uit Reykjavík, IJsland. De goede man heeft een single gelanceerd behorende tot zijn binnenkort verschijnende solo-album. Bewonder het hier.

Hier een berichtje van The Fields, een progressieve rockband uit Tilburg, opgericht in 2016: "Het creëren van nieuwe muziek is voor ons altijd al een belangrijke passie en uitlaatklep geweest. Via verschillende bands en genres ontstond de drang om iets totaal anders te doen dan dat we voorheen hebben gedaan, meer volwassen. Met gedrevenheid door het spectrum tussen het 'zelf'en de huidige situatie in de wereld, begeleidt door mooie en technische muziek, willen we de luisteraar raken. Dat is onze drijfveer. Ervaar onze eerste ep "Conspiring Truth" via deze soundcloud link. De ep is door onszelf uitgebracht op 17 januari 2017 en bevat drie tracks die zijn opgenomen tussen juni en augustus 2016.

Rikard Sjöblom gebruikte zijn solo-project Gungfly als uitlaatklep toen hij nog in Beardfish zat. Die uitlaatklep werd vooral gebruikt voor het pop-georiënteerde materiaal. Nu Beardfish niet meer bestaat was het voor Sjöblom een logische stap om Gungfly naar een nieuw level te tillen, met als resultaat het nieuwe album “On Her Journey To The Sun” dat op 19 mei uitkomt bij InsideOut Music. Op dit nieuwe album kon Sjöblom ook weer zijn prog-inspiratie kwijt, waardoor het een minder poppy album is geworden dan zijn twee voorgangers. Beluister hier de korte teaser.

Gungfly - On Her Journey To The Sun

"Is This The Life We Really Want?", het nieuwe album van Roger Waters, komt op 19 mei uit. Meer informatie vind je op de webstek van Waters.

Het nummer Behind The Smoke van het nieuwe Steve Hackett album “The Night Siren” staat nu op video, klik hier. Het album verschijnt op 24 maart aanstaande bij Inside Out Music.

Bij Boerderij Cultuurpodium kun je komende weken en later in het jaar weer lekker genieten van enkele metal prog acts. Komen ze: 24 maart: DGM + Trick or treat + Secret Sphere | 29 april: Wolverine + Until Rain + Oddland | 9 december: Threshold

Op 20 november 2015 trad de legendarische formatie King Crimson op in Toronto, Canada. Op 14 april 2017 verschijnt hiervan een 4lp / audio dvd boxset: King Krimson - "Live In Toronto".

Allan Holdsworth heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het gitaarspel binnen de progressieve rock. "The Man Who Changed Guitar Forever" is een uitgebreide verzameling van de werken waarbij Holdsworth een rol heeft gespeeld (Eidolon, 12cd box set): UK, Bruford, Gong en Soft Machine, inclusief de solo-albums plus een live-registratie. De set verschijnt op 7 april aanstaande. Tevens is een 2cd compilatie set te koop. De datum van het optreden van Jobson / Bonilla in De Boerderij is inmiddels bekend: 26 april 2017.

Allan Holdsworth - The Man Who Changed Guitar Forever

Op 21 april verschijnt het Steve Jansen album "Slope" in een dubbel lp versie. Dit album viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Op dit album werd Jansen vergezeld door onder anderen David Sylvian, Tim Elsenburg (Sweet Billy Pilgrim), Joan Wasser (Joan As Police Woman), Thomas Feiner en Anja Garbarek. De dubbelaar is gemasterd door Tony Cousins van de Metropolis Studios. Wees er snel bij, want er zijn slechts 300 exemplaren beschikbaar.

Steve Jansen - SlopeWERELDSE PROGFLITSEN 2

Billy Sherwood zal de komende tijd de onlangs overleden John Wetton in Asia vervangen. Omdat Yes en Asia hetzelfde management delen was dit een te verwachten ontwikkeling. Sherwood was al aangekondigd als Wetton’s vervanger voor de tour met Journey in de Verenigde Staten. Inmiddels is er een “AOR giants 40th Anniversary” UK tour aangekondigd in november met Asia als support voor Foreigner. Op de Facebook pagina van Asia wordt gemeld dat het hierbij gaat om een geplande tribute voor Wetton van vier concerten, waarvan één in de Royal Albert Hall. Merkwaardig is de terugkeer van Steve Howe in de band voor deze concerten en de afwezigheid van Carl Palmer en Sam Coulson. Palmer, die dan door Groot Brittannië tourt met zijn ELP Legacy, wordt nota bene vervangen door de zoon van Howe, Dylan Howe. Deze tribute is met goedkeuring van de familie Wetton en alle leden van Asia.

Billy Sherwood

Zoals reeds eerder aangekondigd, zal het nieuwe album van Magenta “We Are Legend” uitkomen in april 2017. Het is het eerste album sinds “The 27 Club” uit 2013. Door de ziekte van zangeres Christina Booth stond de band enige tijd op non-actief. Volgens oprichter en toetsenist Rob Reed heeft de band daarom het gevoel iets te moeten bewijzen met dit nieuwe album. Het zal dan ook behoorlijk afwijken van de vorige albums. Het zal slechts drie tracks bevatten, twee tracks van elf minuten en een epic van 26 minuten. Precieze details volgen later.

Steven Wilson heeft het 1992 album van No-Man, "Heaven Taste", bewerkt. En nu kun je dit stukje 140 grams vinyl bemachtigen bij onder andere Burning Shed. Op dit album werkte No-Man met onder anderen: Steve Jansen, Richard Barbieri, Mick Karn en Jimi Tenor.

Ongeveer twintig jaar geleden kwam Arjen Anthony Lucassen (anoniem) uit met het album "Strange Hobby". Dit album was in zijn geheel opgenomen in de Abbey Road studio en bevat achttien covers... Nu opnieuw verkrijgbaar.

Strange Hobby

Na het succes van de single Blackened en het album "Liquid", lanceert de Duitse formatie Blind Ego zijn tweede single, Tears And Laughter. RPWL gitarist Kalle Wallner nam deze op samen met zanger Arno Menses (Subsignal), basgitarist Sebastian Harnack (Sylvan) en Michael Schwager op drums. Klik hier. Tevens kun  je het concert van Blind Ego in Hamburg, begin dit jaar, in zijn geheel via You Tube bewonderen.

Eddie Jobson laat via zijn Zealots Lounge weten dat hij dit jaar een aantal optredens zal verzorgen in samenwerking met Marc Bonilla. Het worden semi-akoestische optredens op toetsen en akoestische gitaar, waarin het duo een hommage wil brengen aan hun muzikale partners die de afgelopen twee jaar zijn overleden: John Wetton en Keith Emerson. De setlist zal nummers van UK, King Crimson en ELP bevatten. Tot nu toe zijn optredens gepland in London, Zoetermeer, Québec, Chicago, New York en Philadelphia. Er zullen nog meer concerten volgen. De exacte datums zijn niet bekend, ook die van het concert in Zoetermeer nog niet.

Drummer Mike Portnoy is op dit moment bezig met opnamen in Los Angeles voor een nieuw album met een nieuwe prog metal supergroup. Namen wil hij vooralsnog niet vrijgeven.