Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Solden
SKY ARCHITECT - NOMAD

De Nederlandse progressieve rock band Sky Architect heeft in juni jongstleden zijn vierde studioalbum, getiteld "Nomad", uitgebracht via het platenlabel Freia music.

Sky Architect - Nomad

Hier volgt het commertaar van de band zelf over hun nieuwe product: "Na het album "A Billion Years Of Solitude" besloten we ons te focussen voor dit nieuwe album op minder complexe en vooral 'song-based' materiaal. Bovendien was het voor ons bijzonder van belang het album samen als band te componeren, zoals we dat ook deden op onze eerste cd, "Excavations Of The Mind". Tijdens de opnamen van dit eerste album waren we allen nog studenten aan het conservatorium, waar we over de mogelijkheid beschikten gebruik te maken van een grote studioruimte".

Creativiteit
"Tegenwoordig is het voor ons lastig bij elkaar te komen voor opnamen, omdat een ieder is uitgevlogen en werk heeft in verschillende woonplaatsen et cetera. Toen we uiteindelijk er in slaagden de groep in een ruimte te krijgen, bleek de creativiteit alle kanten op te vliegen, zodat het plan van afgebakende songs al snel werd losgelaten... en we toch weer naar de meer uitgebreide nummers dreven. Geen probleem, dit past ons blijkbaar het beste...", aldus de band.

Website Sky Architect
WERELDSE PROGFLITSEN

Toetsenist en mede-oprichter Simon Åkesson verlaat Moon Safari vanwege “omstandigheden in zijn leven in de afgelopen jaren en de problemen die hij heeft met alcohol die hem ongeïnspireerd maken”. Åkesson werkt nu hard om van zijn alcoholprobleem af te komen. Simon is een persoon die altijd de volle 100% wil geven en is daar nu niet toe in staat. De band laat hem niet vallen en zal hem met open armen opwachten als hij er weer klaar voor is. De overige vijf leden zullen zich nu gaan richten op het voltooien van "Himlabacken Vol. 2". Voor de komende concerten is nog geen oplossing bedacht.

Simon Åkesson

Er komt een reünie van de Dixie Dregs (Steve Morse, Rod Morgenstein, Allen Sloan, Steve Davidowski en Andy West). In februari en maart van 2018 gaan de heren een aantal concerten verzorgen in de Verenigde Staten.

Andy West en Steve Morse van de Dixie Dregs

We kennen de Brit Pye Hastings vooral van de Canterbury formatie Caravan. Maar nu heeft de goede man voor het eerst een soloalbum uitgebracht, "From The Half House". Het album is gecomponeerd en opgenomen in Hastings eigen studio in de hooglanden van Schotland. Het album is hier te bestellen.

Pye Hastings From The Half House

Waarschijnlijk is de nieuwe cd van de Britse formatie Comedy of Errors, "House Of The Mind" aan onze aandacht ontglipt. De schijf zag reeds 19 juni het licht. Nummers: 1. Tachyon (6:16) / 2. House Of The Mind (14:51) / 3. A Moment's Peace (4:08) / 4. One Fine Day (2:51) / Song Of Wandering Jacomus (13:40) / Bonus track: Ever Be The Prize (8:57). Je kunt de plaat hier bestellen en hier vind je een teasertje.

Comedy of Errors - House Of The Mind

Midsummer-Prog-Festival 2018 bevestigt eerste band: Riverside

De prog-gerelateerde website The Prog Report kondigde gisteren de release komende winter van het boek: “Essential Modern Progressive Rock Albums” van Roie Avin aan. Het boek belicht meer dan vijftig prog-albums uit de periode 1990 t/m 2016. Het betreft hier o.a. albums van Dream Theater, Porcupine Tree, Opeth, Spock’s Beard, Marillion, The Flower Kings, Enchant, Fates Warning, Queensryche, Big Big Train, Haken, Karnivool, Riverside enz… Aan de hand van interviews met leden van bovenvermelde bands zoals Mike Portnoy, Neal Morse, Steven Wilson, John Petrucci, Mikael Åkerfeldt, Roine Stolt en Pete Trewavas, worden de verhalen achter deze albums opgetekend. Het boek zal meer dan 250 pagina’s aan informatie, kleurenfoto’s en originele persfoto’s bevatten. De teaser kan men hier bekijken.
NIEUW ALBUM KAIPA

Op 22 september van dit jaar vindt de release van het nieuwe Kaipa-album “Children Of The Sounds” plaats. Het nieuwe album komt uit bij InsideOut Music en is ingespeeld met de inmiddels vertrouwde bezetting: Hans Lundin (toetsen/zang), Per Nilsson (gitaren), Morgan Ågren (drums), Jonas Reingold (basgitaar), Patrick Lundström (zang) en Aleena Gibson (zang). Ook dit keer is er weer een gastrol voor Elin Rubinsztein (viool). Het album verschijn op cd, digitaal en vinyl (gatefold 2lp + cd).

Kaipa - Children Of The Sounds

Tracklist "Children Of The Sounds"

1. Children of the Sounds (11:31)
2. On the Edge of New Horizons (17:10)
3. Like a Serpentine (12:52)
4. The Shadowy Sunlight (6:57)
5. What's Behind the Fields (9:31)


Daarmee klokt de totale speeltijd van het album op ruim 58 minuten.

Website Kaipa
LAATSTE NIEUWS

Klik hier voor een full track (A Hard Road) van het komende album van het project Philhelmon van Henk Bol. De video is opgenomen in HareBrain Media Studio in de VS, The Aurora Project Studio en in de Soundart Workshop. Bovendien is er gefilmd op locaties in Nederland door Arie Noordzij. Eindredactie: Henk Bol. We verwachten (en hopen) dat het album dit jaar nog verschijnt.

Hieronder in het Nieuws staat een item over onze nationale trots Kayak. Nu kunnen we aansluitend melden dat het nieuwe album, "Seventeen", wereldwijd wordt uitgebracht door InsideOut Music.

Op 8 september komt het Threshold dubbelalbum "Legends Of The Shires" uit. De eerste single Lost In Translation van dik 10 minuten is nu al te horen. Klik hier.

Op You Tube is een eerste trailer verschenen van het nieuwe Kaipa album, “Children Of The Sounds”, dat op 22 september van dit jaar uitkomt. Je kunt de trailer hier genieten.

Bericht van Medea: Nogmaals bedankt voor het ondersteunen van het Medea - "t" project. De master is door voorman Henry Meeuws goedgekeurd en ligt bij de cd perserij. Officieel wordt het album 1 september gereleased maar jullie als crowdfunders krijgen hem eerder in huis (samen met de andere producten als je deze besteld hebt).

Medea - Northen Light

Tweede helft augustus zal het nieuwe Lifesigns album “Cardington” uitkomen. De line-up van Lifesigns op dit album is : John Young (zang en toetsen), Frosty Beedle (drums), Jon Poole (bas) Steve Rispin (sound) met gastoptredens op gitaar van Dave Bainbridge (Iona, Celestial Fire), Menno Gootjes (Focus), Niko Tsonev (Lifesigns, Steven Wilson) en Sir Robin Boult (Fish).

Tom MacLean, een voormalige muzikant van de Britse formatie Haken, is de nieuwe band Psion gestart. Dit doet hij samen met drummer Jasper Barendregt, gitarist Nik Wolf en zanger Bryan Ramage. Op 1 september verschijnt hun eersteling, een ep met vier tracks.

Huntenpop 2017 mag de Poolse helden van Riverside verwelkomen. Dit festival vindt plaats op 12 augustus in het DRU Park in Ulft. Ook Delain is van de partij.

In het najaar verschijnt een nieuw studioalbum van de Britse legendarische band Strawbs, "The Ferryman's Curse". Er gaan geruchten dat ene Rick Wakeman op dit album zal meespelen...
____________________________________________________

DVD HASSE FROHBERG MUSICAL COMPANION

Het zat er al een hele tijd aan te komen, en afgelopen week verscheen dan eindelijk het bericht op Facebook dat de dvd “No Place Like Home – The Concert” van Hasse Frohberg Musical Companion op 1 september van dit jaar uitkomt.

Hasse Frohberg Musical Companion - No Place Like HomefzSQIKk

Op de beeldplaat staan nummers van alle drie HFMC-albums, nummers van The Flower Kings en twee onuitgebrachte songs. Daarnaast vind je interviews en 'behind the scenes'-materiaal terug op de schijf. De release bestaat uit 1 dvd, 2 cd's en een boekje van twaalf pagina’s. De show op de dvd is opgenomen tijdens een optreden in het Reginateatern in Uppsala (Zweden). Men kan de dvd pre-orderen vanaf 28 juli aanstaande. De eerste honderd bestellingen krijgen een exemplaar dat is ondertekend door de volledige band. De video teaser is hier te bekijken.

Tracklist  “No Place Like Home – The Concert”

1. Seconds - Intro 01:53
2. Can't Stop the Clock 07:05
3. Everything Can Change 05:08
4. Godsong 04:53
5. Pages 15:27
6. Valleys and Fields 02:28 (Previously unreleased)
7. Song for July 04:49
8. Chasing a Dream 07:47 (Previously unreleased)
9. Genius 06:50
10. Something Worth Dying For 05:10
11. In the Warmth of the Evening 10:33
12. Life Will Kill You 04:06
13. Fallen Empire 10:33
14. Venice CA 04:48
15. Stardust We Are 04:25
16. Someone Else's Fault 01:41


Website Frohberg Musical Companion
LINE-UP KAYAK

De line-up van het vernieuwde Kayak is bekend. De bezetting waarin de groep zal gaan optreden bestaat behalve uit toetsenist Ton Scherpenzeel, gitarist Marcel Singor en zanger Bart Schwertmann, nu definitief ook uit bassist Kristoffer Gildenlöw (reeds te horen op het nieuwe album "Seventeen") en drummer Collin Leijenaar, die onlangs de gelederen is komen versterken.

Collin Leijenaar

Leijenaar's cv is indrukwekkend (website) Hij speelde onder meer in de band van Neal Morse waar hij Mike Portnoy verving, is drummer bij de band van de Britse gitarist/toetsenman Dave Brainbridge en hij maakt momenteel ook nog deel uit van drie andere prog rock/metal bands te weten Affector, Dilemma en Dusk.

Leijenaar is tevens oprichter/eigenaar van zijn eigen muziekschool: Novae Popschool met meerdere vestigingen in Nederland.

Binnenkort hoopt voorman Ton Scherpenzeel te komen met meer nieuws over de live plannen van Kayak.

Website Kayak