Op vrijdag 30 maart 2018 treedt de Italiaanse formatie Barock Project op in Willem Twee te ’s Hertogenbosch en wij mogen daarvoor twee kaarten verloten! Klik HIER voor info

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Muziek algemeen
NIEUW ALBUM LUNATIC SOUL

Op 25 mei 2018 komt Lunatic Soul met het nieuwe, zesde album, "Under The Fragmented Sky" op de markt. Zoals je wellicht weet is Lunatic Soul het project van de Poolse muzikant Mariusz Duda (Riverside). Duda bespeelt alle instrumenten en zorgt voor de zang, terwijl Wawrzyniec Dramowicz is ingehuurd voor de drums. Het album wordt uitgebracht door het label Kscope en verschijnt op cd, digitaal en op vinyl. Duda geeft op zijn website aan dat het nieuwe album een aanvulling is op het album "Fractures", dat in oktober van het vorige jaar verscheen. De meeste tracks op "Under The Fragmented Sky" zijn instrumentaal. Klik hier voor de teaser. Het album is hier te pre-ordenen.

Lunatic Soul - Under the Fragmented Sky

Tracks "Under The Fragmented Sky"
1. He av en (4:05)
2. Trials (5:44)
3. Sorrow (1:30)
4. Under The Fragmented Sky (5:03)
5. Shadows (4:31)
6. Rinsing The Night (3:56)
7. The Art Of Repairing (7:54)
8. Untamed (3:24)


Website Lunatic Soul
WERELDSE PROGFLITSEN

In het voorjaar van 2018 komt Progwereld met een zogenaamde krautrock special. Krautrock is een algemene naam voor de experimentele muziekgroepen die in Duitsland op de voorgrond traden aan het eind van de jaren zestig en aan het begin van de jaren zeventig. Enkele bands die typisch voor de krautrock in het begin van de jaren zeventig genoemd worden zijn Tangerine Dream, Faust, Can en ook diverse groepen rond de geroemde Keulse producer Conny Planck, zoals Neu!, Kraftwerk en Cluster.

De Britse formatie Arena brengt op 25 mei zijn nieuwe album "Double Vision" uit. Tracks: 1. Zhivago Wolf 2. The Mirror Lies 3. Scars 4. Paradise of Thieves 5. Red Eyes 6. Poisoned 7. The Legend of Elijah Shade.

Arena - Double Vision

De Britse neo-prog band Mostly Autumn komt op zondag 8 april aanstaande voor een eenmalig concert naar Nederland. Plaats van handeling: Cacaofabriek Helmond. Kaarten: 17,50 Euro in de voorverkoop en 20 Euro aan de kassa op 8 april. Drummer Alex Cromarty heeft inmiddels de band verlaten en wordt opgevolgd door Henry Rogers.

De Singer is een club in Rijkevorsel, België, met een boeiend aanbod van rock, jazz, klassiek en stand-up comedy. Op zaterdag 15 september 2018 organiseert de club een avond met de bands Leap Day (NL) en Suitcase (B).

Album releaseparty Kingfisher Sky (NL): album "Technicoloured Eyes" op vrijdag 23 maart in Paard Den Haag. Overige shows: 7 april: 't Ukien Kampen, 13 april: Willem Twee Den Bosch, 15 april: The Box Hilvarenbeek, 18 april: Hedon Zwolle.

Op 23 maart staat Pink Floyd Project in Q-Factory, inclusief Bert Heerink (ex Kayak) en Pink Floyds vocaliste Durga McBroom.

Brian Eno brengt in mei een speciale box set uit met 6 cd's en 9 lp's. Het geheel gaat "Music For Installations" heten en bevat nieuw, zeldzaam en niet eerder uitgebracht materiaal.

De formatie Tesseract heeft een video gelanceerd van het nummer King, afkomstig van het nieuwe album "Sonder". Klik hier.

Tony Banks (Genesis) heeft onlangs zijn derde 'klassieke' album uitgebracht. Na de albums "Seven: A Suite For Orchestra" (2004) en "Six Pieces For Orchestra" (2012) is er nu het album "Five". De muziek is samen met het Tsjechisch Nationale Symfonie Orkest en Koor opgenomen. Ook speelt saxofonist Martin Robertson een aardig robbertje mee.

De Duitse formatie met de Nederlandse zanger Arno Mensis, Subsignal, lanceert op 25 mei 2018 het album "La Muerta". Op het nummer Some Kind Of Drowning hoor je Menses samen de Russische zangeres Marjana Semkina.

Colin Blunstone scoorde op z’n 18e al zijn eerste nummer één hit met The Zombies. Nu meer dan vijftig jaar later is hij nog steeds actief in de muziekwereld. Met verschillende muzikale projecten en een solocarrière heeft deze man een ongekend repertoire. Op 12 april aanstaande brengt Colin Blunstone nummers zoals Time Of The Season, Say You Don’t Mind en She’s Not There weer naar P60 in Amstelveen.

Vorig jaar verscheen de box "A Kingdom Of Colours" van The Flower Kings. Deze box bevat de studio-albums van 1995 t/m 2002 inclusief een remix door Roine Stolt van het laatste album in deze box, "Unfold The Future". De samenstelling van deze release deed al vermoeden dat er een follow-up zou komen. Geheel in de lijn der verwachting verscheen er zeer onlangs op de website van InsideOut Music de aankondiging dat er “A Kingdom Of Colours 2” aankomt, die de studio-albums van 2004 t/m 2013 bevat. Tevens zijn er drie schijfjes toegevoegd met bonusmateriaal uit 1995 en een interview van Dom Lawson (The Guardian, Prog Magazine) met bandleider Stolt over deze periode.

De formatie Marillion brengt wederom een live-registratie uit: "Live At The Royal Albert Hall" - Behind The Scenes". De beelden zijn opgenomen in oktober 2017. Klik hier voor een video.
MANGROVE EN SILHOUETTE

Op zondag 1 juli van 15.00 tot 18.00 uur concerteren twee van Neerlands beste neo-prog bands bij Progfrog in Nieuwerkerk aan den IJssel, ’t Blok, IJsermanpad 1 - Nieuwerkerk a/d IJssel. Het zijn de formaties Mangrove en Silhouette. Mis dit dubbelconcert niet, want we denken dat er behoorlijk wat progvolk op af komt.

Mangrove en Silhouette bij Progfrog

Mangrove
Mangrove is een Nederlandse muziekgroep uit de omgeving van Apeldoorn. De muziekgroep speelt progressieve rock, maar grijpt daarbij voornamelijk terug op de toen nog symfonische rock geheten muziek van de jaren '70. De band ontstond toen Roland van der Horst en Joost Hagemeijer in 1998 bij elkaar kwamen en onder de naam Brainstorm een demo maakten. In 2001 werd de eerste mini/demo cd in eigen beheer uitgegeven onder de bandnaam Mangrove en titel "Massive Hollowness". Op deze cd is nog zanger Eric Holdtman te horen die na de opnamen van dit album de band verlaat. Vanaf dat moment neemt gitarist Roland van der Horst ook de zang voor zijn rekening. De in eigen beheer opgenomen en geproduceerde cd "Touch Wood" is het eerste album waar hij als zanger is te horen. Met de opvolger "Facing The Sunset" drong Mangrove door bij het symfo publiek. Voor deze cd ontving de band de door iO Pages uitgereikte eerste prog award. De jury prees de cd vanwege de goede composities en gedreven spel. Een grote stap voorwaarts zette de band met zijn vierde studioalbum, "Beyond Reality". Dit is het eerste in een studio opgenomen album van het gezelschap. Productie, mix en mastering heeft de band zelf verzorgd. De band treedt regelmatig op in het circuit van de progressieve rock in binnen- en buitenland. Zo is Mangrove in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Polen en België geweest.

- Pieter Drost: basgitaar
- Lex Bekkernens: slagwerk
- Roland van der Horst: zang, gitaar
- Chris Jonker: toetsen

Silhouette
Silhouette is een semi-professionele band uit Utrecht. Zij spelen progressieve rock of volgens sommigen symfonische rock gebaseerd op muziek van Marillion, Genesis, Pink Floyd, IQ en soortgelijke bands. Silhouette levert eind 2006 in eigen beheer zijn debuutalbum af, "A-maze". In de periode 2007-2009 werkte Silhouette aan een conceptalbum, getiteld "Moods" (briljant album, red.) De release van dit album vond plaats eind 2009. In 2012 bracht Silhouette het derde album uit: "Across The Rubicon". Dit album verkoopt snel en de eerste persing is al in drie maanden uitverkocht.

In november 2014 brengt Silhouette zijn vierde cd op de markt, getiteld "Beyond The Seventh Wave". Dit is opnieuw een conceptalbum met als centraal thema vrijheid en is geïnspireerd op ontsnappingsverhalen zoals dat van Papillon. Tijdens het schrijven en opnemen van dit album wijzigt de samenstelling van de Silhouette als bandleden van het eerste uur, Jos Uffing (drummer/zanger) en Gerrit-Jan (GJ) Bloemink (basgitarist) worden vervangen door respectievelijk Rob van Nieuwenhuizen (tevens drummer van de progmetal band Incidense) en Jurjen Bergsma. Daarnaast is ook Daniel van der Weijde (gitarist) de band komen versterken, waarmee Brian de Graeve zich meer op de lead vocals kan concentreren. Daniel werd gerekruteerd tijdens het Marillion weekend in Port Zelande in 2012, waar hij gitarist Steve Rothery verving tijdens een zogenaamd "swap the band" optreden.

- Brian de Graeve: zang , gitaar
- Jurjen Bergsma: basgitaar
- Erik Laan: zang, toetsen, baspedalen
- Daniël van der Weijde: gitaar
- Rob van Nieuwenhuijzen: slagwerk

Website Progfrog
DAVE KERZNER - IN CONTINUUM

Dave Kerzner heeft een nieuwe progressieve rockband opgericht: In Continuum. Hij wordt hierin vocaal geassisteerd door Gabriel Agudo (Steve Rothery Band/Bad Dreams). De ex Sound Of Contact maatjes Matt Dorsey, Randy McStine en John Wesley zullen, evenals Nick D’Virgilio, Derek Clintron, Fernando Perdomo, Jon Davison en Steve Rothery bijdragen leveren aan het debuutalbum van deze formatie dat later dit jaar zal verschijnen.

Dave Kerzner

Inmiddels is deze band al geboekt voor de, onlangs aangekondigde, Cruise To The Edge in februari 2019. Voor deze Cruise staan tevens Steve Hackett, Mike Portnoy, PFM, Jordan Rudess, Riverside, Brand X, John Lodge, Frost, Magic Pie, Airbag, Electric Asturias en Soft Machine op het affiche.

Website Dave Kerzner
RIVERSEA - THE TIDE

"The Tide" is het tweede album van de Britse formatie Riversea. De band is nog steeds de kern van Marc Atkinson (zang) en Brendan Eyre (instrumentatie) en ze worden opnieuw vergezeld door Alex Cromarty op drums en Dave Clements op basgitaar. Ook Peter Aves, Lee Abraham, Paul Cusick, Robin Armstrong, Simon Godfrey en Martin Ledger zijn van de partij. De achtergrond vocalen worden opnieuw verzorgd door Olivia Sparnenn - Josh, Janine Atkinson en Louise Dawson, terwijl Tony Patterson een extra dementie toevoegt middels zijn dwarsfluit spel. De cover / hoes is vervaardigd door Ed Unitsky. De verwachting is dat het nieuwe album in april aanstaande verkrijgbaar is. De pre-order kun je hier plaatsen.

Riversea - The Tide

Het idee voor Riversea werd voor het eerst gevormd als een samenwerking tussen Brendan Eyre en Marc Atkinson die rond de zomer van 2006 begon. Brendan, een toetsen gerichte songwriter, gaf Marc een cd-kopie van zijn soloalbum uit 2005 en de zanger kon de muziek goed waarderen. Het duo besloot dat het interessant zou zijn om te zien wat er zou komen uit een fusie van beide individuele stijlen. Omdat de heren meer dan een uur rijden van elkaars huizen woonden, stuurde Brendan zijn eerste instrumentale idee op een cd naar Marc. In zijn studio in York voegde Marc zijn zanglijnen en teksten toe aan het geheel, hetgeen resulterende in het eerste nummer Out of An Ancient World en dit zou uiteindelijk het titelnummer worden van het debuutalbum van de band.

Beide heren vonden al snel muzikale vrienden die hun ideeën konden ondersteunen, komen ze: Bryan Josh (Mostly Autumn), Paul Cusick, Adrian Jones (Nine Stones Close), Ashley Mulford (Mandalaband), Mark Rowen (ademruimte), Adam Dawson (Stolen Earth), Liam Davison (Mostly Autumn), Dave Clements (Kings of Queen), Janine Atkinson Benn (The Dark Flowers), Olivia Sparnenn (Mostly Autumn), Louise Dawson (The Wigglers) en Alex Cromarty (Heather Findlay Band).

Het debuutalbum van Riversea, "Out Of An Ancient World", verscheen op het eigen label van de band in het voorjaar van 2012.

Website Riversea
VAN GIERSBERGEN & ORKEST

Op vrijdag 18 mei 2018 zal Anneke van Giersbergen samen met het Residentie Orkest een 'Symphonic Junction' verzorgen in 013 te Tilburg. Een dag later wordt dit nog eens dunnetjes over gedaan in Het Paard van Troje in Den Haag.

Anneke van Giersbergen

Op de website van het Residentie Orkest lezen we: "Anneke van Giersbergen is gezegend met een stem die alles kan: van heel klein en kwetsbaar tot groots en overrompelend. Ze werd bekend als zangeres van rockband The Gathering. Hierna werkte ze samen met legio artiesten in verschillende genres, maakte een kindervoorstelling, schreef muziek voor de Efteling attractie Ravelijn, deed een theatertour met jaren tachtig muziek en is een graag geziene gast in De Wereld Draait Door. Zoveel talent en diversiteit belooft een wel heel bijzondere cross-over".

Tijdens deze avonden krijg je een mooie dwarsdoorsnede van haar complete oeuvre. Van The Gathering, via Agua De Annique, haar solowerk en The Gentle Storm tot aan haar nieuwe band VUUR.

Bron: Residentie Orkest