Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Muziek algemeen
ALLAN HOLDSWORTH OVERLEDEN

Allan Holdsworth (Bradford (West Yorkshire), 6 augustus 1946 – 16 april 2017) was een Brits gitarist en jazzcomponist. Hij wordt gezien als een van de meest vooraanstaande muzikanten in de prog en jazzfusion.

Allan Holdsworth overleden

Holdsworths vader was jazzpianist. Holdsworth wilde altijd saxofoon leren spelen, maar wegens geldgebrek begon hij op zijn zeventiende met gitaarspelen. Hoewel zijn vader muzikant was, is Holdsworth autodidact. Van akkoorden en toonladders weet hij alles af. Noten lezen kan hij echter niet.
Holdsworth was voor het eerst te horen bij Igginbottom in 1969. Tijdens de jaren zeventig voegde hij zich bij Tempest. Vervolgens speelde hij bij de befaamde jazzrockgroepen Gong, Soft Machine, The New Tony Williams Lifetime, Jean-Luc Ponty en bij de supergroep UK (samen met John Wetton, Bill Bruford en Eddie Jobson). Hij is ook te horen op soloalbums van Bruford en was kort bandlid van Level 42.
Vanaf het begin van de jaren tachtig bracht Holdsworth zelf zijn eigen muziek uit. De albums "IOU", "Road Games" en "Metal Fatigue" schudden de gitaarwereld wakker met hun eigenzinnige muzikale benadering en unieke sound.
Met het uitbrengen van het album "Atavachron" introduceerde hij de Synthaxe gitaarsynthesizer. Op het album "Sixteen Men of Tain" keerde Holdsworth terug naar meer gangbare gitaarinstrumenten.
Hij was wielrenner en bierkenner, hij brouwde zijn eigen bier en vond de "The Fizzbuster" (een soort bierpomp) uit. Zijn muziekstudio heette The Brewery.

Allan Holdsworth werd in 2010 opa en overleed plotseling in 2017 op 70-jarige leeftijd.

Met dank aan Wikipedia

Volgende week kunt u een ' In Memoriam' over deze briljante gitarist lezen op deze site, uiteraard door Wouter Bessels. _________________________________________________________________________

NIEUW ALBUM DISCIPLINE AANSTAANDE

Het Amerikaanse platenlabel van Ken Golden, The Laser’s Edge, bevestigt de ondertekening van Detroit’s legendarische formatie Discipline teneinde in juni 2017 hun vijfde studioalbum te lanceren: "Captives Of The Wine Dark Sea".

Discipline

Discipline werd opgericht in 1987 door onder anderen Matthew Parmenter. De band heeft meerdere studioalbums uitgebracht en verscheen op verschillende progressieve rock festivals, waaronder Nearfest, RoSfest, ProgScape, de Orion studios progressieve rock showcase, Summers End, Terra incognita en zes optredens op ProgDay. Daarnaast deed de band een tour 1993 in Noorwegen om hun eerste studio-opname "Push & Profit" te promoten. De band is vooral bekend om het album uit 1997, "Unfolded Like Staircase".

Discografie

Chaos Out of Order (1988)
Push & Profit (1993)
Discipline Live 1995 (VHS 1995)
Unfolded Like Staircase (1997)
Discipline. Live Into the Dream... (1999)
Discipline Live 1995 (DVD reissue 2005)
Live Days (2010)
To Shatter All Accord (2011)
Chaos Out of Order - 25th anniversary reissue (2013)
This One's for England (2014)
Discipline Live in Gettysburg (motion picture 2015)

Facebook Discipline
YES PERIKELEN

Sinds enige tijd zwerven er twee verschillende Yes-line-ups over de wereld. De band Yes – met Steve Howe en Alan White in hun gelederen – en ARW met Jon Anderson, Trevor Rabin en Rick Wakeman.

Afgelopen weekend werd de band Yes, dat wil zeggen de Reunion line-up, geïnstalleerd in The Rock ’n Roll Hall of Fame. Dat een optreden van deze line-up tot diverse speculaties en animositeit onder de diverse betreffende muzikanten zou leiden, sprak voor zich. Duidelijk was dat Tony Kaye i.v.m. ziekte niet aanwezig kon zijn en Bill Bruford wel aanwezig was maar niet zou spelen. De goede man is al enige jaren met pensioen.

Onderwerp van discussie was de plek van Chris Squire. Het schijnt dat het ARW-kamp een optreden van Billy Sherwood heeft geblokkeerd en uiteindelijk werd de typische Yes-oplossing gevonden in Geddy Lee in Roundabout en Steve Howe in Owner Of A Lonely Heart.

Tijdens zijn toespraak stal Wakeman – al of niet gepast - de show met een hilarisch verhaal over zijn vader en een recent prostaatonderzoek bij zijn arts. Het was gepland dat Scotland Squire, de weduwe van Chris Squire, na Wakeman nog iets zou zeggen, maar ze liet de microfoon aan zich voorbij gaan. Na de ceremonie strooide Billy Sherwood nog wat verwijtende woorden rond via de sociale media.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken verschenen zeer onlangs de aankondigingen van de plannen van Yes en ARW.

Yes zal in de Verenigde Staten een YESTIVAL-tour ondernemen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de band. De band wordt hierbij vergezeld door Todd Rundgren en Carl Palmer’s ELP Legacy. Yes benadrukt in het bericht op hun website dat men geen plannen heeft om met de 'guys from ARW' te touren het volgend jaar. Wakeman had al in een eerder stadium verklaard dat er zeker geen reünie met Howe en White zou plaatsvinden.

ARW heeft de naam omgedoopt in “Yes, featuring Anderson Rabin and Wakeman”. Of over het gebruik van de naam Yes nog juridische twisten zullen volgen is nu nog niet duidelijk. Wel verscheen er maandag na het bekend worden van de naamsverandering van ARW een persverklaring van Yes met de volgende tekst: “While Jon Anderson has rights to use the name as one of the co-owners of the trademark, Yes’ position is that every effort should be made by promoters, ticket agencies and all involved to respect Yes’ magnificent and loyal fan base and minimize confusion regarding the use of Yes Featuring Anderson, Rabin, Wakeman.”

Beide bands zullen mogelijk elkaars paden kruisen tijdens hun tour door de Verenigde Staten...

Inmiddels circuleren er in de Verenigde Staten al aankondigingen op de site van Ticketmaster voor datums van het YESTIVAL met foto’s van het ARW-trio...

Wordt vervolgd
OMEGA - ANTHOLOGY

De Hongaarse progrock legende Omega brengt een dubbelalbum uit met werk uit de jaren 1968-1979: "Anthology". Omega is veruit de meest succesvolle formatie uit het voormalige Oostblokland, zeker als het de progrock betreft.

Omega - Anthology

De collectie "Anthology" bevat meer dan dertig tracks van deze zogenaamde vintage periode: grootse, bombastische refreinen, glinsterende toetsen melodieën en felle zang die alle Omega een zeer succesvolle band hebben gemaakt. De band heeft meer dan 50 miljoen albums wereldwijd verkocht. De box bevat zelfs de 1969 hit Pearls In Her Hair, later gecoverd door The Scorpions.

Omega - "Anthology"

Cd 1
1. Petroleum Lantern
2. Spanish Guitar Legend
3. Stormy Fire
4. The Jester's Daily Bread
5. Ten Thousand Paces
6. Remembering
7. After A Hard Year
8. Everytime She Steps In
9. Nur Ein Wort
10. You Don't Know
11. 20th Century Town Dweller
12. Go On The Spree
13. 200 Years After The Last War
14. Live As Long As
15. Just A Bloom
16. Pearls In Her Hair
17. Schreib Es Mir In Den Sand


Cd2
1. House Of Cards I
2. Timerobber
3. House Of Cards II
4. Invitation
5. Don't Keep On Me Waiting
6. Late Night Show
7. Skyrover
8. The Lost Prophet
9. High On The Starway
10. Purple Lady
11. Gammapolis I
12. Lady Of The Summer Night
13. Silver Rain
14. Gammapolis II


De dubbelaar is hier te koop

Mid-season
TWELVE FOOT NINJA

De Haarlemse concerthal Patronaat ontvangt op woensdag 19 april de fusion metal formatie Twelve Foot Ninja. Deze Australische band was nog nooit eerder in Nederland te zien. Deze tour nemen ze de atmosferische groove metal band Uneven Structure mee.

Twelve Foot Ninja - Outlier

Twelve Foot Ninja balanceert tussen prog, metal, groove, disco en gebruikt echt allerlei stijlen, Noem het voor het gemak fusion.

De avond wordt geopend door Hibakusha, dat een mooi jaar achter de rug heeft. Naast shows op Complexity Fest en Euroblast, werd de Haarlemse groove metal band uit 120 Nederlandse bands geselecteerd om op FortaRock te spelen. Nu zijn ze terug op deze 'Complexity presents' avond.

Klik hier voor een video van Twelve Foot Ninja, die deze avond vast en zeker het een en ander van hun nieuwe album "Outlier" gaan vertolken.

Bron:  Patronaat
WERELDSE PROGFLITSEN

In verband met productionele redenen is de show van Dream Theater verplaatst van AFAS Live naar 013. De datum is 25 april aanstaande. Gekochte tickets blijven geldig. De boeking en ticketing van dit concert lopen via een externe partij. Daarom gelden bij deze show hogere service- en transactiekosten.

Op 9 juni verschijnt "The Optimist", het nieuwe album van Anathema. De band borduurt met het album qua thematiek voort op het album "A Fine Day To Exit" uit 2001. De eerste track, Springfield, hoor je hier. Anathema komt de komende tijd een aantal maal naar de Benelux: 18-6 Graspop, Dessel, 23-6 Doornroosje, Nijmegen, 24-6 Midsummer Prog Festival, Valkenburg, 6-10 013, Tilburg en 17-11 Trix, Antwerpen.

De Zwolse band The Good Hand staat weer in de studio voor een nieuw album. De band bestaande uit gitarist en zanger Arjan Hoekstra, drummer Ingmar Regeling en bassist Dennis Edelenbosch stond vorig weekend in de Giesound Studio van Guido Aalbers in Zwolle. De band heeft daar acht nummers opgenomen die ruim drie kwartier klokken. De band brengt zowel een cd in eigen beheer als lp bij het vertrouwde Minstrel Music label uit en de heren verwachten in het najaar het nieuwe album te presenteren. Eerder bracht de band al het goed ontvangen album "Atman" uit.

Hugo Selles is een pianist uit Cantabria (Spanje), maar woont tegenwoordig in Kopenhagen (Denemarken). Zijn project Psychic Equalizer heeft een nieuw (verschenen begin dit jaar) album uit: "The Lonely Traveller". Naar zeggen gaat het hier om een mix van jazz, progressive rock, classical en experimental music...

De Italiaanse artrock formatie Syncage komt naar Amsterdam om onder andere het aanstaande album "Unlike Here" te promoten: 3 mei, Amsterdam, Sugarfactory.

Meestergitarist Niko Tsonev (Steven Wilson, Lifesigns) start op korte termijn een crowdfunding en album pre-order campagne voor zijn nieuwe project Moonparticle. De werktitel van het album is "Hurricane Esmeralda". Aan dit bijzondere project wordt meegewerkt door drummer Craig Blundell, saxofoon- en fluitlegende Theo Travis en Adam Holzman op synthesizers en piano. Tsonev speelde met Theo en Adam bij Steven Wilson.

Op You Tube is een clip verschenen van het nummer As The Crow Flies van het nieuwe album van Big Big Train: "Grimspound".

Vanwege verschillende inzichten betreffende de zangpartijen heeft Marcela Bovio het project Vuur van Anneke van Giersbergen verlaten.

Nick D’Virgilio is terug bij Spock’s Beard als drummer. Hij verliet de band in 2011 en werd vervangen door Jimmy Keegan. Die verliet de band in oktober van het vorig jaar. De band vond Nick bereid om in te springen voor de concerten tijdens de recente Cruise To The Edge. Inmiddels is er nieuw materiaal geschreven en wil de band eind mei starten met de opnames voor een nieuw album met Nick als drummer. Of hij na de opnames bij de band zal blijven is vooralsnog onduidelijk.

De Poolse formatie Riverside heeft een concert in 013 te Tiburg (2015) uitgebracht op cd: "Lost 'n' Found - Live in Tilburg". Deze dubbelaar is slechts te verkrijgen tijdens komende concerten van de band ("Towards the Blue Horizon Tour") . Het artwork van Travis Smith.

Tomas Bodin (The Flower Kings) heeft de laatste tijd al vaker aangegeven bezig te zijn met het vervolg op Swedish Family. Deze fake band bracht het album “Vintage Prog” uit in 2004. Het project was destijds omgeven met diverse vreemde namen. Op soundcloud is nu een eerste demo-versie van het 'nieuwe' nummer Vandring Från Rotskär verschenen. Zou het project dan echt van de grond komen?
EERBETOON KEITH EMERSON EN JOHN WETTON

De afgelopen jaren is ons helaas een aantal toonaangevende muzikanten ontvallen, waaronder Keith Emerson en John Wetton. Op 26 april aanstaande brengen UK’s Eddie Jobson en Marc Bonilla een eerbetoon aan hun overleden muzikale partners in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer.

Eddie Jobson en Marc Bonilla

Eddie Jobson werkte naast UK samen met muzikale grootheden als Roxy Music, Frank Zappa en Jethro Tull. Jobson is een pionier als het gaat om de elektrische rock viool en de toetsen. Marc Bonilla was bekend als zanger/gitarist van The Keith Emerson Band.

Verwacht tijdens deze eenmalige Nederlandse show nummers als Carrying No Cross, Rendezvous 6.02, From The Beginning, Starless en Fallen Angel.

26 april | Cultuurpodium Boerderij – Zoetermeer | Aanvang 20:30 | Entree 26,- (excl. servicekosten)

Bron: Cultuurpodium Boerderij