Kijk ook eens op onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglist en blijf op de hoogte.

nieuws

Het nieuws is samengesteld door Joop Klazinga & Ralph Sanders.
Muziek algemeen
COSMOGRAF - THE HAY-MAN DREAMS

Cosmograf is een progressief rock project onder leiding van Robin Armstrong, een multi-instrumentalist uit het plaatsje Waterlooville in Engeland. Het zesde studioalbum "The Hay-Man Dreams" van Cosmograf haakt terug naar de sound en feel uit de jaren zeventig. Waar hebben we dat eerder gehoord...?

Cosmograf - The Hay-Man Dreams

Robin Armstrong wordt op dit album vergezeld door Rachel Hall (Big Big Train), Matt Stevens (The Fierce And The Dead), Rachael Hawnt (The Beautiful Secret), Kyle Fenton (These Septic Stars) en voormalig BBC voice over artiest David Allan.

Het album komt in een heavyweight black vinyl edition in een lined inner sleeve met foto's en teksten. De eerste tachtig lp's kunnen rekenen op een gesigneerd exemplaar door Robin Armstrong. Releasedatum: 14 juli 2017.

Pre-order for 14th July release.

Nummers "The Hay-Man Dreams"

A
1. Tethered And Bound
2. Trouble In The Forest
3. The Motorway


B
1. Cut The Corn
2. Melancholy Death Of A Gamekeeper
3. Hay-Man


Website Cosmograf
WERELDSE PROGFLITSEN

Nadat Roine Stolt een tijdje geleden al meldde dat Jon Anderson en hij een tweede album zouden gaan opnemen, verscheen onlangs een bericht op de facebookpagina van Jon Anderson dat de heren aan het tweede album zijn begonnen.

Op het nieuwe Kayak-album “Seventeen” zal niemand minder dan Andy Latimer meespelen. Hij speelt akoestische en elektrische gitaar in het instrumentale Ripples On The Water . Tevens heeft voorman Ton Scherpenzeel een nieuwe bassist voor dit album gevonden: Kristoffer Gildenlöw. Voorbestellers van het nieuwe album "Seventeen" kunnen op de speciale webpagina van de Kayak site alvast horen hoe dat klinkt.

De Nederlandse formatie Nemesa heeft een nieuw zangeres: Sanne Mieloo. Na het laatste album "Uprise" verliet Manda Ophuis Nemesa. En zij is dus nu vervangen door Sanne Mieloo, die al behoorlijk wat ervaring heeft opgebouwd in de musicalwereld.

De Noorse progmetal band Leprous komt in augustus van dit jaar met een nieuw album op de markt: "Malina". Op 1 november treed de formatie op in het Patronaat te Haarlem.

Berichtje van onze landgenoten Novatia: "We zitten momenteel in de studio om de opvolger van "Reflection Of Thoughts" op te nemen. Net als de vorige ep's komen er weer vijf nummers op te staan, met ook dit keer weer veel pop, rock en jazz invloeden (dus weer niet echt 100% prog...). Het is de bedoeling dat hij in de herfst van dit jaar uitkomt".

Chris Cornell, zanger van Soundgarden en later Audioslave, is overleden. Dat zegt zijn management. Cornell werd 52 en maakte zelf een eind aan zijn leven.

Het eerste Midsummer Prog Festival is nu al uitverkocht. Op dit Nederlandse festival zullen de volgende act optreden: Anathema, Pain of Salvation, Gazpacho, Caligula’s Horse en Iamthemorning. Datum: 24 juni aanstaande. Plaats: Openlucht Theater Valkenburg.

Vorige week werden de eerste namen voor Progdreams 2018 bevestigd. Naast Alan Reed & The Daughters of Expediency en Celestial Fire Band, zal dit jaar ook Magenta te gast zijn op het jaarlijkse progressieve rockfestival. De band is terug van weggeweest. Zangeres Christina Booth heeft haar strijd tegen borstkanker gewonnen. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Progdreams via de speciale festival Facebook pagina.

Omdat Kansas vanwege de onveilige wereldsituatie moest afzeggen voor Night Of The Prog, heeft het management een leuke vervanger gevonden: op 16 juni 2017 verwelkomen we Marillion aan de Loreley.
NIEUW ALBUM THE TANGENT

De Britse formatie The Tangent brengt op 21 juli zijn negende album, “The Sow Rust Of Forgotten Machinery”, uit. Naast zang en toetsen zal voorman Andy Tillison nu ook de drums voor zijn rekening nemen. We zijn benieuwd! Verder bestaat de line-up uit Jonas Reingold (basgitaar), Luke Machin (gitaren/zang), Theo Travis (saxofoons en fluiten) en nieuwkomer Marie-Eve de Gaultier (toetsen en zang). Laatstgenoemde komt uit de band Machine van gitarist Luke Machin. Daarnaast zien we ook nog gastbijdragen van Boff Whalley (zang) en DJ/producer Matt Farrow.

The Tangent - The Sow Rust Of Forgotten Machinery

Volgens Tillison is het een echt prog-rock album (nu geproduceerd door Luke Machin) en staat de band op dit nieuwe album opnieuw in de maatschappijkritische modus. Ditmaal een aanklacht tegen de verschrikkelijk benarde situatie waarin talloze vluchtelingen zich bevinden als gevolg van oorlogen die de wereld verscheuren. Om nog maar niet te spreken over de wijze waarop deze mensen door het westen worden behandeld. Tevens is het album een aanklacht tegen de nieuwe trend om muren te bouwen en grenzen te verdedigen. Daarnaast komen verbroken vriendschappen en andere persoonlijke zaken aan bod.

The Slow Rust Of Forgotten Machinery komt uit als een limited digipak cd, dubbel-lp+cd en digital download.

Tracklist “The Sow Rust Of Forgotten Machinery”:

Two Rope Swings
1. Doctor Livingstone (I Presume)
2. Slow Rust
3. The Sad Story Of Lead and Astatine
4. A Few Steps Down The Wrong Road
5. Basildonxit


Op 9 september 2017 zal de band ter ondersteuning van dit nieuwe album, wederom samen met Karmakanic, Zoetermeer aandoen.

Website The Tangent

______________________________________________________________________________

SUPPER'S READY IN ART...NIEUWE VIDEO ROGER WATERS

BRAND X - BUT WAIT....THERE'S MORE

De Britse legendarische formatie Brand X's komt voor het eerst in twintig jaar een een release op de markt. Wat is hier aan de hand? De originele bandleden Percy Jones en John Goodsall, vergezeld van drummer Kenwood Dennard (Livestock), plus Chris Clark op toetsen en Scott Weinberger op percussie, hebben de stoute progschoenen aangetrokken om vervolgens diverse oude Brand X nummers in een nieuw jasje te hijsen.

Brand X - But Wait....There's More

De dubbelaar is opgenomen in de de historische Sellersville Theatre in Pennsylvania in 2017, "But Wait....There's More!" bevat opmerkelijke uitvoeringen van Brand X klassiekers, hoofdzakelijk stammend uit de eerste drie albums. Het album is gemixt door Stephen W. Tayler (Peter Gabriel, U.K., Kate Bush, Bruford)

Nummers "But Wait....There's More"

Cd1

1. Intro
2. Nightmare Patrol
3. Euthanasia Waltz
4. Born Ugly
5. Isis Mourning
6. Nuclear Burn


Cd 2

1. Magic Mist
2. Why Should I Lend You Mine?
3. Okay, Maybe I’ll Lend You Mine After All
4. Hate Zone
5. And So To F
6. Malaga Virgen


Bron en bestellen: Burning Shed
MOOI, MAAR VERDRIETIGE INSTEEK...

Afgelopen donderdag overleed Christine Westbroek, een groot progliefhebber uit Capelle aan den IJssel. Christine was tevens een enorme fan van Marillion. Afgelopen weekend trad deze band op in Santiago, Chili. Een prachtig gebaar van de formatie om Christine te herdenken in het nummer Estonia. Namens het gehele Progwereld team: Rust zacht Christine!

Chrissy

Facebook Christine Westbroek
JOIA - "LIVING IT NOW"

JOIA staat voor flamboyante powerpop (oké, op het randje van ons geliefde genre...). De Nederlandse zangeres vangt het conflict van haar generatie in een album vol liefdesliedjes met een donker rafelrandje. Met haar ontwapende persoonlijkheid, haar scherpzinnige songteksten en flamboyante podiumuitstraling slaat de zangeres een brug tussen pop en alternatief. Alsof Ilse De Lange, Fiona Apple en Adele elkaar ontmoeten en hun krachten bundelen tot een geheel nieuw geluid. Elk liedje op "Living It Now" draagt een vraag uit. Het zijn liefdesliedjes, maar door twijfel en onbegrip zit er aan elke song ook een donker rafelrandje. De zangeres wil in haar muziek de onderdrukte emoties, het verlangen en de eeuwige zoektocht naar liefde blootleggen.

JOIA - Living It Now

Joia: “Het is mooi als een liedje je aanspoort om nieuwe vragen te stellen. Ik zing over de zoektocht naar liefde waar veel millennials zich in zullen herkennen. Er is geen norm meer voor liefhebben. We willen geloven in de grote liefde, maar hebben tegelijkertijd geen enkele voorstelling van hoe deze er uit ziet. In deze plaat klinkt het conflict wat ontstaat wanneer we in alle grootsheid willen leven, op de toppen van onze golven, maar daarin geen ruimte laten voor twijfel of verliezen.”

Zweedse studio
Op ‘Living It Now’ wordt gebruik gemaakt van gekke instrumenten en sounds. Je hoort bijvoorbeeld een kapotte vibrafoon, dozen, flessen, een traporgel, versterkte operastemmen, blazers door een kapotte geluidskabel, voetstappen en fluitjes. Een groot orkestraal knutselwerk dat Joia samen met Bas van Holt (The Dawn Brothers), Wannes Salome (Klangstof, Autumn Child) en Sam Jones maakte. De stereo mix is in de Småland Studio’s in Zweden in 5.1 Dolby Surround gemastered. Joia kreeg de kans om als eerste artiest gebruik te maken van de gloednieuwe apparatuur in de studio die uitkijkt over een groot meer in Vetlanda.

Music Matters Award
Joia studeerde af met een negen aan Codarts, schitterde in Paradiso in de finale van de Grote Prijs Van Nederland, presenteerde haar eerste videoclip Silver Plate in de Rotterdamse Doelen, maakte de mini-documentaire ‘Anders anders’, speelde op de opening van CS Rotterdam voor koning Willem Alexander, en was finalist in de Music Matters Award. De release van album "Living It Now" was op 19 mei 2017 met een release party in twee sessies in Rotterdam Oost.

Tracklist "Living It Know"

1. Love Song
2. Living It Now
3. Just What I Need
4. Wandering Heart
5. Keeper 6. If I Feel
7. Friends
8. Alone Tonight
9. Back Home
10. Coast


www.joiamusic.nl
www.facebook.com/joia.artist