Rational Diet

On Phenomena And Existences

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Wit-Rusland
Label: Altrock
Website: -
MySpace: www.myspace.com/rationaldiet
Tracklist
Sleep Is Teasing A Man (4:34)
Human Life In The Wind (4:14)
Somebody In The Spacious Tail-Coat (2:53)
Unexpected Feiertag In Chemnitz (1:05)
A Man Went To Sleep (4:26)
Chamber, Illuminated By The Dark Lamp (1:46)
Bet On A Marked Card (2:09)
In The Late Summer (1:49)
Living The Main Life (5:49)
Private Secrets Of Machine (3:08)
Weimar Period (1:46)
The End Of The Almshouse (2:24)
Passacaglia In Beautiful And Furious World (5:05)
In Five Steps (5:22)
Vitaly Appow: enkelriet
Cyrill Christia: viool
Dmitry Maslovsky: bas
Anna Ovchinnikova: cello
Olga Podgaiskaja: piano, orgel, zang
Nikolay Semitko: drums
Maxim Velvetov: gitaar

Met medewerking van:
Viacheslav Plesko: dubbele bas in Somebody In The Spacious Tail-Coat
On Phenomena And Existences (2010)
At Work (2008)
Rational Diet (2007)
The Shameless (2003)
From The Grey Notebook (2000)

Als muziekliefhebber ben je constant op zoek naar nieuwe verfrissende bands om toch maar je kennis uit te breiden en natuurlijk ook om toch die ene gouden vondst tegen te komen. Eigenlijk komt dit vooral vaak voor bij progliefhebbers, gezien het genre toch al zo beperkt is en wij (meestal toch) van vernieuwing houden. Enfin, wanneer wij dus op zoek zijn, is het altijd fijn als we effectief goede bands ontdekken, die dan later ook uitgroeien tot grote bands. En die verhouding heb ik met Rational Diet: op een mooie zomerdag ontdekte ik hun werk, was er zeer van onder de indruk en wilde meer. Ik geloofde in de potentie van Rational Diet. Ondertussen, jaren later blijkt dat mijn geloof terecht is geweest nu ze met hun derde volledig studioalbum “On Phenomena And Existences” komen. Dit zal een grote band worden, of sterker nog, dit is eigenlijk al een grote band.

Bij mijn eerste kennismaking hoorde ik nog een klein sympathiek bandje uit een ex-Sovjet republiek die naam probeerde te maken in de Avant-Prog-scene. Als voorbeelden namen ze grote namen als Univers Zero, Igor Stravinsky, Béla Bartók, King Crimson, Dmitri Shostakovitch. Met dat indrukwekkende lijstje aan invloeden slaagde Rational Diet er toch in om mij te boeien, om iets extra toe te voegen aan hun muziek. Doch kon je toentertijd voelen dat het nog niet je dat was: er was nog iets mis, iets niet volledig. Ze misten wat volwassenheid, een euvel waar vele jonge bands mee te kampen hebben. Het was dan ook geen verbazing dat met “At Work” de band een nieuwe stap zette en een stuk volwassener klonk.

Na die noodzakelijke stappen van de beginnende bands zijn deze Wit-Russen dus nu terug met “On Phenomena And Existences”, het album dat moet bewijzen dat Rational Diet een volgroeide volwassen band is en dit zal blijven. Geen eenvoudige opgave dus! Maar als fan, als ik mezelf zo mag benoemen, had ik hier voor het beluisteren van dit schijfje alle vertrouwen in. Als lezer vraag je je nu natuurlijk af of de band hier in geslaagd is. Ik denk dat het antwoord hier wel duidelijk zal zijn, want zou ik anders zo rond de pot draaien? Waarschijnlijk wel, ik ben tenslotte Belg. Maar goed, het albums is inderdaad de bevestiging geworden die we hoopten te krijgen na de release van “At Work”.

In feite is het zo dat ze hier nog een stap verder gaan en alweer een stap in hun ontwikkeling zetten. En dat is iets wat ik tegenwoordig best vaak neerschrijf in recensies voor onze geliefde website. Ergens is dat natuurlijk normaal omdat we het over progressieve muziek hebben maar het valt me eigenlijk wel op. Is het toeval dat deze platen ook alle drie bij hetzelfde label, AltrOck, zijn ondergebracht? Waarschijnlijk wel, maar ik wil toch de gelegenheid gebruiken om te zeggen dat er bij AltrOck toch enkele sterke bands zijn. Jaar na jaar weten zij toch weer zeer sterke Avant-Prog albums die vaak terugkomen in mijn jaarlijstjes tot ons te brengen. Een grote verdienste voor een jong label en we mogen hier best blij mee zijn!

Maar goed, de belangrijkste ‘evolutie’ die we bij “On Phenomena And Existences” tegenkomen is dat ze met hun muziek een stuk naar de chamber rock-kant zijn opgeschoven. Het doet meer klassiek aan of om het in Avant-Prog bands te zeggen: de muziek is deze keer meer Univers Zero dan Present. Eerlijk gezegd vind ik dat best prettig, ik hou wel van die klassieke benadering. Ik vind het ook, als ik eerlijk mag zijn, beter bij Rational Diet passen. Hun dissonante maar tegelijk ook harmonieuze ritmes komen iets beter tot hun recht in deze setting. Voor een groot deel is de aanwezig van een instrument als viool en/of cello daar essentieel voor. Zij brengen vaak die dissonante klassieke sfeer in de muziek, iets waar ik sinds The Velvet Underground toch altijd voor val.

Een ander belangrijk punt bij Rational Diet is natuurlijk de aanwezigheid van Olga Podgaiskaja, de toetsenist en zangeres van de band. Bij de recensie van “At Work” berichtte ik al dat haar aanwezigheid, meer bepaald haar zang de muziek een extra cachet gaf. Nu zijn er aanzienlijk weinig nummers waar dit ‘geheime wapen’ wordt uitgespeeld en dat is een beetje jammer. Pas op, Rational Diet is zeer sterk instrumentaal maar haar zang voegt toch echt wat toe. Ondanks de beperkte aanwezigheid kan ik het toch niet nalaten om nog maar eens de gelijkenis met Dagmar Krause te benadrukken. Niet meteen bovenaan als het over aangename stemmen gaat maar o zo passend bij deze muziek! Volgende keer meer met zang, aub?

Een andere opvallende vaststelling is dat de tracks op dit album erg kort zijn. De langste, Living The Main Life, is net geen zes minuten lang en dat is toch wel best kort voor een progalbum. Maar net dat bewijst ook vaak de sterkte van een band: om in zulke korte nummers toch voldoende kracht, harmonie, zoveel muziek te steken dat de songs de kracht krijgen van een langer nummer. Geweldig!

Na deze uiteenzetting moet er dan ook besloten worden dat “On Phenomena And Existences” een zeer sterk album is geworden dat al het goede wat ik ooit hoopte voor Rational Diet gewoon bevestigt. Wat kan ik dan ook anders doen dan dit album aanraden aan de avontuurlijke muziekliefhebber die eens zin heeft in iets anders dan de platgetreden paden?

Peter van Haerenborgh

Send this to a friend