Tegenwoordig kan vrijwel iedereen de meest essentiële apparatuur aanschaffen en snel aan de slag gaan met het maken van professionele producties. Om thuis aan de slag te gaan met je muziekcreatie, is het goed om de meest voorkomende onderdelen van een muziekstudio te kennen. Lees er hier meer over!
Computer
Een thuisstudio inrichten is meer dan alleen een handpan kopen of andere instrumenten klaarzetten en aan de slag gaan: er komt veel meer bij kijken. Zo heb je bijvoorbeeld een computer nodig om je muziektools uit te voeren. Bespaar daarbij niet op verwerkingskracht en schijfruimte. Zorg er ook voor dat je computer een redelijk koeling heeft, anders kan de ruis zowel het mixen als het opnemen verstoren. Denk ook goed na of je een laptop of desktopcomputer voor je thuisstudio wilt hebben. Het voordeel van een laptop is natuurlijk dat je de computer mee kunt nemen naar waar je ook aan je muziek aan het werken bent, maar houd er rekening mee dat laptops over het algemeen minder prestatie leveren dan een PC. Om muziek op de computer te kunnen produceren is een muziekprogramma – digital audio workstation of DAW – vereist. Veel programma’s hebben een gratis demoversie die je kunt downloaden.
Externe geluidskaart
Een externe geluidskaart is een prioriteit en een essentieel onderdeel van de studio. De meeste computers zijn uitgerust met een geïntegreerde geluidskaart, maar deze ondersteunen zelden de aansluiting van instrumenten, microfoons of studiomonitors. De externe geluidskaart wordt meestal aangesloten via USB, en nadat de stuurprogramma’s zijn geïnstalleerd is het slechts een kwestie van aan de slag gaan.
Microfoon
Als je je een muziekstudio voorstelt, is een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt: een microfoon. Een microfoon kan zoveel meer dan alleen een stem opnemen; ze zijn goed om instrumenten zoals drums bij Bax music, gitaarversterkers en de geluiden uit je omgeving op te nemen. De microfoon opent je wereld voor eindeloze creatieve mogelijkheden. Er zijn veel verschillende soorten microfoons, maar de twee meest voorkomende zijn condensatormicrofoons en dynamische microfoons.
Condensator microfoon of dynamische microfoon
Een condensatormicrofoon wordt het meest gebruikt bij het opnemen van zang en akoestische instrumenten. Hij wordt met een XLR-kabel op de externe geluidskaart aangesloten. De condensator microfoon is zeer gevoelig, en pikt makkelijk alle geluiden uit de omgeving op. Daarom is het belangrijk om een rustige opname omgeving te hebben met geluidsabsorbers aan de muren. Een dynamische microfoon pikt, in tegenstelling tot de condensator microfoon , alleen geluid op dicht bij de bron. Dynamische microfoons zie je meestal in een live context, maar soms ook in muziekstudio’s waar ze gebruikt worden voor onder andere het opnemen van gitaarversterkers, drums en zang. Bij het opnemen van podcasts, voice-overs en radio is een dynamische microfoon optimaal.