Rush

Power Windows

Info
Uitgekomen in: 1985
Land van herkomst: Canada
Label: Mercury Records
Website: http://www.rush.com/
MySpace: -
Tracklist
The Big Money (5:34)
Grand Designs (5:05)
Manhattan Project (5:04)
Marathon (6:09)
Territories (6:18)
Middletown Dreams (5:15)
Emotion Detector (5:10)
Mystic Rhythms (5:53)
Geddy Lee: basgitaar, toetsen, baspedalen, zang
Alex Lifeson: elektrische en akoestische gitaren
Neil Peart: drums, percussie
Met medewerking van:
Andy Richards: toetsen
Snakes & Arrows (2007)
Feedback (2004)
Rush In Rio DVD / CD (2003)
Vapor Trails (2002)
Different Stages [live] (1998)
Test For Echo (1996)
Counterparts (1993)
Roll The Bones (1991)
Presto (1989)
A Show Of Hands [live] (1989)
Hold Your Fire (1987)
Power Windows (1985)
Grace Under Pressure (1984)
Signals (1982)
Exit... Stage Left [live] (1981)
Moving Pictures (1981)
Permanent Waves (1980)
Hemispheres (1978)
A Farewell To Kings (1977)
All The World's A Stage [live] (1976)
2112 (1976)
Caress Of Steel (1975)
Fly By Night (1975)
Rush (1974)

‘We sometimes catch a window. A glimpse of what’s beyond…’

In oktober 1985 hield ik verwonderd een lp in mijn hand. Destijds kon ik als 18-jarige niets beginnen met de naam Rush, maar de hoes maakte nieuwsgierig en ik besloot er naar te gaan luisteren. Even later zocht de naald knetterend contact met het zwarte vinyl en hoorde ik de eerste tonen van The Big Money. De aanschaf volgde vrij snel erna. Later hoorde ik de kritieken aan van andere muziekliefhebbers. Er zijn lieden die menen dat Rush zich met “Power Windows” verschool achter keyboards en synthesizers. Als je het mij vraagt ligt het heel wat genuanceerder, want waar andere bands erg eendimensionaal klonken door alleen maar gebruik te maken van keyboardtechnieken, was het voor de Canadezen slechts de basis waarop werd gebouwd.

Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als het nu eens vóór “Grace Under Pressure” was uitgebracht. Had de schijf dan meer krediet gekregen? Nu wordt het door sommige liefhebbers als kliekje van zijn voorganger gezien, maar is het niet juist op “Power Windows” dat het verbond tussen synthesizers en andere instrumenten het meest uitgebalanceerd is? Dat kregen maar een handjevol bands voor elkaar in de jaren tachtig. Ik durf dan ook zonder van kleur te verschieten te stellen dat er een aantal meesterwerkjes op de plaat schuilt. Die constatering neemt niet weg dat veel fans van het eerste uur het vertrouwen in de groep verloren tijdens ‘The Electronic Rush’, die duurde van 1982-1987.

De plaat werd opgenomen in Engeland en naast de jongens zelf nam Peter Collins deel aan het productieproces. Over invloeden hoeven we natuurlijk niet te spreken. Rush was en is het origineel. Pearts poëzie is voor ingewijden bekend, net als zijn gedrevenheid in zijn rol als (buitengewone) drummer. Het blijft niet beperkt tot het dichttimmeren van de muziek. We hebben het over hoge energie in verband met opener The Big Money, waar bijna mijn redenering ‘perfectie is een loffelijk streven, maar niet haalbaar’ aan gruzelementen valt. Het is zeker één van de meest aansprekende nummers uit de discografie van de band. De maniakale bas van Geddy Lee en zijn scherpe zang die de onzin scandeert betreffende het geloof in zielloos gewin. Om dat te illustreren spuwt de gitaar vuur en het schopt kont. Je weet gelijk waarom het zo briljant was om deze cd de naam “Power Windows” mee te geven, immers muziek en tekst gaan hand in hand. Je voelt de kilte van de macht in de echo, die als een mist over de hele cd hangt.

Grand Designs lijkt een gastbijdrage van The Edge van U2 te behelzen en wederom is hoorbaar hoeveel bands Rush beïnvloed heeft. Dit deuntje laat zich omschrijven als powerpop. Het grossieren in ijzersterke teksten zet zich voort in Manhattan Project. Het gaat over de wapenwedloop en de desastreuze ontwikkeling van de atoombom. Vernietigend is de orkestratie en de hitte die van de snaren afspat is bijna voelbaar.

De serieuze liefhebber is steevast op zoek naar emotie. Dat is te vinden in het zichzelf predikende Emotion Detector (met een Oosters intro) en Marathon dat het leven van iedere dag weergeeft. Ontketende drums in het begin en je moet eens letten op de akelige precisie van de bas, dat als het ware een ware heksenjacht in je hoofd ontketent als je er geconcentreerd naar luistert. Dit verdient het predikaat van mijn meest favoriete nummer. Is er drang naar experiment dan bakent Territories dit voor je af. Volgestopt met verslavende ritmes. Doet me af en toe denken aan landgenoten Saga. Middletown Dreams is als een film over dromen en wensen en dan is het tijd voor de finale. Mystic Rhythms verenigt mysterieuze spookachtigheid en schoonheid in één stuk muziek. Het kent een prachtige opbouw en het lijkt of Peart zijn (omvangrijke) drumkit schoonveegt. Maar ook Lee’s bas eist zijn plaats weer op. Een geweldige afsluiter! Rush zou na “Power Windows” nog één keyboard georiënteerde plaat maken met “Hold Your Fire”, voordat er overgeschakeld werd naar het organische geluid van “Presto”.

Waar liefde voor muziek heerst, is ook altijd hoop te vinden. Ik spreek de mijne uit, want voor de mensen die “Power Windows” hebben ondergewaardeerd of degenen die nog nooit iets van de band hebben gehoord, is de tijd rijp om actie te ondernemen! Dit is namelijk het instapmodel. Zeer gevarieerd en standaard met vele opties. Hebben we het al gehad over de stroomlijn? Een proefrit, de boel niet overanalyseren en je zult overtuigd raken van deze alleskunner. Voor de prijs van deze klassieker hoef je het niet te laten!

Ton Veldhuis

Koop bij bol.com

Send this to a friend