Enige tijd geleden stuitte ik op een aantal interessante stukjes over het verhaal achter het hoesontwerp. Ik lees die stukjes altijd met veel plezier, ze zijn informatief en onderhoudend. Zo leerde ik van de schrijver, Gerrit-Jan Vrielink, dat Kate Bush de eigenaardigheid had om haar initialen in haar hoesontwerpen te verstoppen, dat wist ik niet. Hetzelfde geldt voor hoezen van Queen, Sweet, Yes en Iron Maiden. Mijn interesse was dan ook meteen gewekt toen één van mijn favoriete albums aller tijden, “A Trick of the Tail” van Genesis uit 1976, als onderwerp diende.

Vrielink meldt in zijn amusante artikel dat het ‘gewoon een hoes van Hipgnosis’ is, ‘gewoon tekeningen van één van de medewerkers, John Curie’. En dat ze (de tekeningen) weliswaar tot de verbeelding spreken maar dat er niets achter zit. Tja, dan voel ik me genoodzaakt en uitgedaagd om voor een correctie zorg te dragen. Op het risico af als ‘prog nerd’ te worden betiteld (een vrij accurate beschrijving zou ik zeggen). Nou, daar gaat ‘ie dan.

De schrijver heeft gelijk wat betreft het eerste (hoewel, wat is gewoon) maar zeker niet wat betreft het tweede. Alle figuren, getekend door illustrator Colin Elgie, op zowel voor- als achterzijde van de hoes hebben een betekenis: ze komen allemaal, zonder uitzondering, voor in de tekst van de songs van de vier heren, indertijd zonder charismatische zanger/frontman Peter Gabriel. Hieronder een korte opsomming met verwijzing naar titel en betreffende strofe in de tekst.

Achterzijde (van links naar rechts)

Rechter: Robbery, Assault and Battery (If they try to hold me for trial)
Kinderen: Entangled (Mesmerized children are playing)
Verpleegster: Entangled (And the nurse will present you the bill)
Knaagdier: Squonk (Not flesh nor fish nor bone. A red rag hangs from an open mouth)
Jager/stroper: Squonk (The Hunter enters the forest)
Schimmen: Dance on a Volcano (Crosses are green and crosses are blue)

Voorzijde (van links naar rechts)

Spiegel/oude vrouw: Ripples (The face that launched a thousand ships Is sinking fast)
Paard/maan: Mad Man Moon (If I could find a horse not made of sand)
Bandiet: Robbery, Assault and Battery (Picked up the diamonds and bundles of fivers He pushed them well down in his sack)
Politieman: Robbery, Assault and Battery (Come outside with your hands held high)
Strenge heer: A Trick of the Tail (The creatures they pushed and they prodded his frame)
Beest: A Trick of the Tail (They’ve got no horns and they’ve got no tail)
Liggende man: Robbery, Assault and Battery (With that he fired, the other saying as he died)
Vogels: Entangled (Though I’d heard it said just birds could dwell so high)

Zo zie je maar weer, ‘nothing is quite what it seems’ (Entangled). Ik weet dat Gerrit-Jan het me niet kwalijk neemt, mijn opmerkingen zijn al in zijn bezit. Ik kon het helaas niet nalaten, dit werkje is zoals gezegd mijn ‘all-time favourite’ Genesis album. Hiermee bewees de band niet alleen een uiterst competent schrijvers- en muzikanten collectief te zijn, maar ook het verlies van hun frontman en zanger te kunnen overleven. En meer dan dat zelfs: een nieuwe toekomst te krijgen, een andere weg in te slaan, zonder de sterke punten uit het verleden te verliezen. Waarvan akte.’

There, beyond the bounds of your weak imagination
Lie the noble towers of my city, bright and gold
Let me take you there, show you a living story