Het woord ‘grensoverschrijdend’ is zonder twijfel een grote kanshebber voor het woord van het jaar 2024. Met een goede tweede plaats voor het woord ‘cancelen’. Ga maar na.

Er kan een meerdaags festival georganiseerd worden van gecancelde artiesten.
Er kunnen avonden televisie worden gevuld met gecancelde celebrities.
Er kan een sporttoernooi georganiseerd worden met gecancelde coaches en technisch directeuren. En dan vergeet ik vast nog de filmfestivals en andere evenementen.

Bij Progwereld hebben we ook te maken met grensoverschrijding. Er wordt wat gediscussieerd of een album nu wel of niet voorzien van een recensie op de site moet komen. En welk album zetten we wel of niet in onze lijst met verwachte albums? Vroeger was dat relatief eenvoudig. Je had het genre symfonische rock. Punt, meer niet. Vandaag de dag is het aantal (sub)genres niet meer te volgen en op de vingers van twee handen te tellen. Er gaat bijna geen week voorbij waarin wij grenzen overschrijden. Je kunt ze lezen op de site.

Maar er zijn meer grenzen. Die van de geluidsdragers. Het was vijftien jaar geleden de normaalste zaak dat wij recenseerden aan de hand van een cd. Je weet wel, zo’n glimmend zilveren schijfje dat je kan vastpakken. Het kon niet op. De Progwereldse postbus op het toenmalige postkantoor puilde wekelijks uit. Vervolgens ontvingen we de eerste digitale albums in onze inbox. We wisten ons geen raad en buitelden van misnoegen over elkaar heen. “Nee, we recenseren niet met een handvol mp3-bestandjes, ze sturen maar een cd”, was een vaak gehoorde opmerking. De rest is geschiedenis, want op dit moment bespreken wij ongeveer 70% aan de hand van een digitaal album.

Maar het gaat nog verder… Niet zo lang geleden ontvingen we het eerste verzoek om een album vanaf een stream te bespreken. Een tenenkrommend verzoek. Maar we rechtten de tenen en gingen overstag. Al was het bij wijze van uitzondering. Een uitzondering die we nadien overigens nog tweemaal maakten.

Het wachten is op de volgende grensoverschrijding. Veel teamleden verheugen zich op het eerste vinyl dat ons wordt aangeboden. Het zal immers niet lang meer duren dat de cd’s plaats maken voor elpees, want vroeger heette vinyl zo. Laat dat nu net mijn grens overschrijden. Recenseren van vinyl, dat nooit!