Ik citeer de eerste drie woorden van een bekend gezegde: “Een goed begin…”. En voor mij absoluut van toepassing in de muziek. En al helemaal in het genre wat mij dierbaar is, progressieve rock.

De goede lezers van mijn recensies is het al lang opgevallen dat ik een voorkeur heb voor instrumentale muziek. Als een van de weinige teamleden bespreek ik graag volledig instrumentale albums. ‘Instrumentale muziek’, is dat geen pleonasme? Muziek is toch altijd instrumentaal? Het woord is immers afgeleid van instrument. Of is de stem ook een instrument? Is zang muziek? Ja, woordloze zang misschien, iets waar ik een bloedhekel aan heb overigens. Vraag mij af of Beethoven, Bach, Chopin en noem alle grote componisten uit de geschiedenis maar op, daar ooit bij hebben stilgestaan.

Laat duidelijk zijn, ik hoor graag een goede zanger(es). Liever nog hoor ik in een band een goede zanger én zangeres. Goede ja, want te vaak zijn het zangers en zangeressen die een nummer voor mij verprutsen. Nee, voorbeelden zal ik hier niet noemen. Als luisteraar ben ik verder altijd op zoek naar intermezzo’s, instrumentale (daar gaan we weer) passages die mij niet lang genoeg kunnen duren. Ze zijn vaak aanwezig in epische nummers, ook wel epic’s genoemd. Nummers van langer dan 10 minuten. Ik haal deze passages vaak aan in mijn recensies. Ik hou daar gewoon van.

Maar voor mij is het intro het summum. Van een goed intro kan ik eindeloos genieten. Intro’s van minimaal een minuut of drie. Ze worden vaak Ouverture genoemd, wanneer het een volledig instrumentaal openingsnummer is. Neem bijvoorbeeld Neal Morse, voor mij een van de grote componisten van de moderne muziek. Het kan niet anders dan dat hij een liefhebber is van intro’s. Het aantal ouvertures in zijn oeuvre is namelijk talrijk.

Intro’s. ‘We’ hebben het altijd maar over ‘het beste album’ of ‘het beste nummer’. De lijstjes fetisjisten. Van ‘het beste intro’ heb ik nog nooit een lijst gezien. Het zal Progwereld sieren om daar eens een lijst van samen te stellen. Eigenwijs als wij zijn.

Het intro: een goed begin is het halve werk….