Bij elke Olympische Spelen vind ik de estafette altijd het meest spannend om naar te kijken. Atleten hebben hier vier jaar op getraind en er alles voor gedaan en gelaten. Toch gaat het vaak mis. In 90% van de gevallen heeft dat te maken met het doorgeven van het stokje. In de zogenaamde ’20 meter zone’ hebben de atleten de tijd om het stokje door te geven. Degene die het stokje overneemt moet niet te vroeg starten en de vorige renner moet het stokje op het juiste moment afgeven. De ontvanger is al aan het rennen en moet dus voelen wanneer het stokje in de hand wordt gelegd. Heel complex, in heel weinig tijd, met een hele hoge snelheid. Er is een mooie metafoor uit ontstaan; de boel overdragen.

In de winter van 2022 heb ik besloten dat ik bij Progwereld het stokje ga overgeven. Ik merk dat 22 jaar de kar trekken voor mij lang genoeg is geweest. Ik merk dat het tijd wordt voor wat nieuw elan en voor nieuw vuur. Progwereld gaat als werk voelen en dat is in die 22 jaar niet eerder gebeurd. Mensen vroegen mij weleens of ik met de site ook mijn geld zou willen verdienen. Dat heb ik altijd een schrikbarend idee gevonden. Progwereld is passie, plezier en hobby en dat moet het blijven.

Ik merk ook, en ik voel me een beetje een zuurpruim als ik dit zeg, dat steeds minder nieuwe muziek me weet te raken. Ik grijp liever terug op oude bekenden dan dat ik investeer in nieuw werk. Laten we het een progdip noemen. Wist je dat een progdip de meest voorkomende reden is waarom recensenten in het verleden zijn gestopt? De albums die je moet bespreken moet je luisteren. Aan de albums die je zou willen luisteren kom je dan niet toe. Dat kan gaan knellen.

De progdip bespeurde ik al eerder. Dat is ook een van de redenen dat ik na zeven jaar ben gestopt met Symfo Mania op de radio. Verder krijg ik het steeds drukker met mijn bedrijf, ga ik verhuizen en wil ik minder tijd achter de laptop besteden.

En, om misverstanden te voorkomen, dit is geen afscheid! Ik blijf als recensent betrokken. Ook zal ik voorzitter worden van de Stichting Progwereld die nu in oprichting is. Ik laat mijn kindje niet helemaal los. Voor al het andere heeft collega Hans Ravensbergen het stokje overgenomen. Dat ging heel soepel en dat zonder te oefenen. Hij is al in volle vaart aan het draven terwijl ik rustig uitloop en nog wat rek- en strekoefeningen doe. Kijk hem eens gaan. Hij gaat het geweldig doen. Met zijn kennis en kunde geeft hij dat stokje voorlopig niet meer uit handen.