Kamerleden publiceren jaarlijks gezamenlijk hun voorkeur voor een bepaald muzieknummer. Dit jaar is geen uitzondering, de lijst is zojuist verschenen op Spotify en het AD heeft er recent nog een redactioneel stukje aan gewijd. Ik was toch wel een beetje benieuwd naar de muzikale smaak van onze volksvertegenwoordigers, die vormen toch een redelijke dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, nietwaar? De volledige lijst is al gepubliceerd maar ik wil er toch een paar bijzondere zaken uithalen. 

Allereerst blijkt de grote winnaar de heer A. Hazes te zijn, senior welteverstaan. Met verschillende van zijn nummers komt hij maar liefst 5x voor in de lijst der parlementariërs. Op de voet gevolgd door Queen (4), Michael Jackson (3) en Dire Straits/Mark Knopfler (3). Er is nog een aantal vermeldenswaardige zaken: zo is er een aantal politici dat gestemd heeft op een nummer van een regiogenoot en hebben anderen gekozen voor een religieus lied, zoals Psalm 42. Opmerkelijk is wel de keuze van de heer Baudet. Nadat hij ooit zijn collega’s appte dat hun keuze als k..muziek kon worden gekwalificeerd (gebrek aan klassieke componisten als Brahms, Beethoven en Bach: BBB!) koos hij ditmaal voor het Beatles-nummer Free As A Bird. Werkelijk Thierry, kon je nou écht geen andere keuze maken uit het gigantische oeuvre van de grondleggers van de hedendaagse popmuziek?! 

Overigens is het ook opvallend dat de lijst maar 130 nummers bevat. Waren die andere twintig volksvertegenwoordigers allemaal op vakantie of ziek, zwak of misselijk? Niet in staat om iets te noemen of gewoon geen zin? We zullen het wel nooit weten. 130 nummers dus. Maar de grote vraag voor ons, progfans, blijft toch: hoe zit het met de keuze voor progressieve rock en aanverwante muziek? Dat blijkt tegen te vallen. Om kort te zijn: slechts 4 (vier) door het volk gekozen politici hebben het gewaagd een als prog te kwalificeren nummer op te geven als favoriete song. 

Met kop en schouders steekt Bart van Kent (SP) met zijn keuze voor Wish You Were Here van Pink Floyd boven de rest uit. Op de voet gevolgd door Barry Madlener (PVV) die Old and Wise van The Alan Parsons Project nomineerde. Tenslotte nog een eervolle derde plaats voor Vincent van den Born (PVV) die We Are The Others van Delain als favoriet opgaf. En dan vergeet ik bijna nog  Willem Boutkan (PVV) die Procol Harum’s A Salty Dog toevoegde, kudo’s heren (helaas geen dames). Daar blijft het bij, qua prog. Dan zijn er nog wat eervolle vermeldingen voor leden die The Rippingtons, Led Zeppelin en Phil Collins (hoewel..) durfden te nomineren. Wel opvallend, drie kamerleden van de PVV met de juiste smaak, omdopen naar VVP: Vooral Veel Prog?

Misschien moeten we volgende keer wat zorgvuldiger zijn bij onze keuze en de muziekvoorkeur van de diverse kandidaten wat nadrukkelijker mee laten wegen in ons stemgedrag. Als dit niet lukt, zou ik zeker een voorstander zijn van het stellen van Kamervragen. Ik zie een sterke lobby van bands, labels, theaters en fans voor me die dit bij hun eigen partij gaan aankaarten. Mocht dat allemaal niet lukken dan denk ik aan een parlementaire enquête. Met vragen als: heer Baudet, hoe komt u er in hemelsnaam bij om Free As A Bird als favoriete Beatles-song op te nemen? Is Helter Skelter niet een veel beter idee? Of wat dacht u van Hello Goodbye of Fool On The Hill, toch veel meer van toepassing op de situatie van u en uw Forum?  En mevrouw Agnes Joseph, waar ging het mis toen u meende DJ Tiësto  als favoriet op te voeren?

Ik ben alleen bang dat een dergelijk tribunaal de aanwas voor politici in spe niet bepaald positief zou beïnvloeden. En om er nou 146 de wacht aan te zeggen omdat hun muzieksmaak ons niet aanstaat, dat is misschien iets te veel van het goede. Laten we daarom maar opstaan en applaudisseren voor Hans Vijlbrief (D66) die het fenomenale God Only Knows van de Beach Boys inbracht. Want als er iets model staat voor de manier waarop wij tegen de Tweede Kamer en haar bewoners aankijken dan is het dat wel.

Beluister de afspeellijst direct op streamingdienst Spotify.