Nieuwe golf

Zitten we corona-technisch gezien eind 2021 nu in de vierde, vijfde of inmiddels zesde golf? Hoe dan ook, een nieuwe golf is een feit. Evenals een andere nieuwe golf, de tweede muzikale golf.

Voor de eerste golf moeten we terug naar 1977. Er diende zich een nieuwe muzikale stijl aan, genaamd New Wave. Wat eigenlijk een synoniem is voor punk, een stroming die midden jaren zeventig overwaaide vanuit de Verenigde Staten naar Groot Brittannië en vervolgens wortel schoot in de Londense wijk Chelsea. New Wave vormde een nieuwe golf in de geschiedenis van de rock-‘n-roll, gecreëerd door een nieuwe generatie jonge muzikanten, enerzijds als reactie op de toenmalige popmuziek, waarvan men vond dat deze volledig uitgekauwd en uit-ontwikkeld was. Anderzijds gekoppeld aan sociale onvrede onder een nieuwe generatie jongeren in het door economische teruggang geteisterde Engeland. Met een hoge werkloosheid als gevolg.

In korte tijd schoten tal van Punk en New Wave bandjes als paddenstoelen uit de grond. Groepen waarvan de meesten net zo snel weer verdwenen. Maar ook bands die overleefden, professioneel werden en die vandaag de dag nog bestaan. Geloof het of niet, maar op deze website staan recensies van een aantal van deze groepen. Nee, daar maken wij geen quiz van. New Wave heeft dus meer verbinding met Progressieve Rock dan menigeen denkt en ooit kon vermoeden. Waarmee we de brug slaan naar de tweede muzikale golf, die alles te maken heeft met de recente corona golven. Golven die muzikanten en groepen veroordeelden tot een langdurig verblijf in studio, garagebox of zolderkamer, en ook nog eens op anderhalve meter afstand. Vroeg in 2021, van de eerste klap bekomen, verschenen de eerste cd’s die opgenomen waren in een geïsoleerde omgeving of omgevingen op afstand. Cd’s met een coronahandtekening zo viel in de liner notes te lezen. Kort daarop volgden live-registraties zonder publiek en afhankelijk van het beschikbare budget zelfs opnames met beeld. Ook het fenomeen unplugged werd weer gesignaleerd. We houden geen statistieken bij en publiceren ook geen wekelijkse cijfers, maar we vermoeden dat meer dan de helft van het aanbod dat ons bureel in 2021 bereikte muziek uit de tweede muzikale golf is.

De tweede muzikale golf valt niet te vergelijken met de economische context van toen, maar zal wel een markering blijven in de hedendaagse moderne rockmuziek.