Wat keek iedereen uit naar naar zaterdag 25 september 2021. De dag dat na ruim anderhalf jaar een eind kwam aan de anderhalvemeter samenleving. Met meer dan gemiddelde interesse werd naar dit moment uitgekeken door zaaleigenaren, artiesten, muzikanten, cabaretiers en zij die hun brood verdienen in de cultuursector. Althans, dat lieten zij regelmatig en in alle toonaarden horen.

Oké, er was wel een voorwaarde, door overheidswege bepaald. Je mag alleen een optreden bijwonen wanneer je aantoont dat je gevaccineerd bent of recent negatief getest. Voor de fans een peulenschil natuurlijk. Immers, we hebben de CoronaCheck app. Al net zo ingeburgerd als het fenomeen QR-code waarmee je op veel terrassen een consumptie kunt bestellen.

Vanaf die memorabele 25e september deelden veel artiesten hun een of meerdere keren uitgestelde of nieuwe, tournee. Blij als ze waren om na lange afwezigheid het podium weer te betreden. Ik ontving na lange tijd zelfs weer een email van Cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeer. Dit keer met concerten die wél doorgaan. Het voelde als een koud biertje die de huig streelt op een warme zomerdag.

Maar op 26 september sijpelden andere berichten binnen. Berichten van artiesten (of hun management) die ik aanvankelijk niet geloofde. Maar Nu.nl staat bekend als betrouwbaar. Twee bekende cabaretiers, een rapper en singer-songwriter lieten weten niet op te willen treden zolang de CoronaCheck app naast de portier aan de deur stond. Zij vonden het discriminerend dat niet iedereen toegang zou krijgen. Ik wreef nogmaals in mijn ogen. Had ik het goed gelezen? Of was dit Waku Waku maar mee?

Kort daarop volgde een persbericht van de singer-songwriter en oud Eurovisie Songfestival deelnemer. In dat bericht liet de man weten dat hij zijn tournee met ruim dertig optredens annuleerde. Met dat bericht liet hij zijn fans in verwarring achter. Veelal trouwe fans die hun kaartjes al in de pocket hadden. Fans waarvan de meesten een betaalde baan hebben. Datzelfde persbericht sloeg in als een bom bij de band van deze singer songwriter (en wellicht ook bij de muzikanten van eerder genoemde artiesten). Hun crew incluis. Mannen en vrouwen, veelal freelancers, die ook al anderhalf jaar uitkeken naar het moment dat zij weer aan de slag konden. Maar nee, de singer songwriter in bonus trok ook hun stekker er rücksichtslos en democratisch uit, en tevens – en laat ik aannemen onwetend – ook wat stekkers bij zaaleigenaren. Kennelijk onwetend van de echte reden waarom de CoronaCheck app (tijdelijk) is ingesteld.

Zo heeft corona plaatsgemaakt voor een nieuw virus, het QR-virus. Alleen is vaccineren hier zinloos….