De afgelopen weken was heel Nederland in de ban van het songfestival, naar schatting 5,3 miljoen mensen hebben naar de finale van dit evenement gekeken op televisie. Ik was daar niet bij. De eerste Nederlandse winnaar in 44 jaar heeft wel het een en ander losgemaakt. Ondanks het feit dat ik niet heb gekeken, heb ik me verwonderd over het feit dat deze winst blijkbaar zoveel gekte veroorzaakt bij het publiek. Even een paar feiten op een rijtje:

 • Een relatief onbekende 25-jarige zanger met als grootste wapenfeit deelname aan The Voice of Holland in 2014, kan zich kwalificeren voor een dergelijk evenement en het dan ook nog winnen. Op zijn minst opmerkelijk.
 • Het winnende songfestivallied Arcade werd inmiddels ruim 17 miljoen keer gestreamd op Spotify. Bovendien werd het nummer in no-time platina (80.000 exemplaren verkocht, fysiek of online). Ongelofelijk.
 • Alle elf concerten van de tournee die songfestivalwinnaar Duncan Laurence in het najaar door Nederland maakt, zijn uitverkocht. De zanger treedt op in middelgrote zalen zoals de Amsterdamse poptempel Paradiso en het Haagse Paard. Daarna gaat hij nog op tournee naar Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Opmerkelijk.
 • Wereldster Madonna zag geen kans om tegen een gage van EUR 1 miljoen een, in vocaal opzicht, zuiver optreden af te leveren, zelfs niet met behulp van de autotune. Schandalig
 • De nummer laatst in de finale, de Brit Michael Rice, bleek een slecht verliezer te zijn: hij weet het extreem lage punten aan de Brexit en merkt en passant op dat ‘zelfs de Beatles niet verder dan halverwege het lijstje zouden zijn gekomen’. Pure blasfemie.
 • Het organiseren van het festival in Nederland volgend jaar wordt een mega-klus die naar verluidt ca. EUR 30 miljoen gaat kosten. SCHANDALIG.

Zomaar wat  feitjes op een rijtje. Ik ben zo vrij daar de volgende zaken tegenover te zetten, iets dichter bij huis:

 • De bijzonder getalenteerde jonge Rotterdamse band Golden Caves treedt op in het voorprogramma van Mostly Autumn. Ondanks een gedegen opleiding aan het conservatorium en relatief goed ontvangen debuut CD zal naar alle waarschijnlijkheid een eventueel nieuw album door middel van crowdfunding tot stand moeten komen. Jammer.
 • De blinde multi-instrumentalist en super talent Pete Jones (Tiger Moth Tales/Camel) trekt met moeite ca. 250 man publiek tijdens een optreden in Nederland. Zijn carrière duurt nu al zo’n twintig jaar. Hij heeft echter niet de uitstraling noch het atletische figuur van Duncan Laurence. Tja…
 • De binnen het genre wereldberoemde gitarist Steve Hackett treedt binnenkort driemaal achtereen voor een uitverkocht huis op in Zoetermeer. De bescheiden held toucheert daar zeker geen miljoen euro voor. En gebruikt ook geen autotune. Hulde.
 • De Britse prog-rockers Big Big Train, behorend tot de absolute top binnen het genre, overwegen eindelijk, na diverse succesvolle albums, om de oversteek te maken naar Europa voor een serie optredens. Ze geven eerlijk toe dat het een groot financieel risico betreft. Triest.
 • Het organiseren van het fameuze Progdreams Festival in de Boerderij in Zoetermeer is elk jaar weer een lastige opgave. Zonder enige vorm van financiële steun ziet de organisatie toch steeds weer kans om een aantal jonge en veelbelovende bands aan het publiek te presenteren, in september ziet editie VIII het licht. Geweldig.