Ik hoorde het vaker. Alsof bij het ouder worden de tijd sneller lijkt te verstrijken. Ik kan er nu zelf over meepraten en bevestigen dat dit zo is. Maar niets is wat het lijkt. Een etmaal telt immers nog steeds 24 uur. Maar wat maakt dat het toch zo lijkt? Is het een steeds langer wordend verleden? Is het een steeds korter wordende toekomst? Daarover filosoferen is interessant, maar hier niet de geschikte plaats. Toch heeft tijd alles te maken met waar wij op deze website over schrijven. Muziek en – meer concreet – het luisteren ernaar.

Herken je dit? Een groeiende stapel cd’s of vinyl die ligt te wachten om beluisterd te worden. Of je almaar langer wordende ‘nog te beluisteren’ afspeellijsten in Spotify, Deezer of YouTube Music. Vandaag de dag is muziek als water uit de kraan. Het is er in overvloed en het kost bijna niets.

Met weemoed denk ik terug aan een andere goede tijd. Zo’n 45 jaar geleden. Met mijn zuurverdiende spaargeld op zak naar de platenzaak, net genoeg voor twee platen of drie wanneer het meezat. In de platenzaak nam en kreeg je alle tijd om een mogelijke aankoop te beluisteren. Tussendoor vroeg je gewoon die elpee nog even om te draaien. Een goed uur verder (of twee wanneer je geluk had) stond je op straat. Met een plastic tasje voorzien van je aankoop, of twee. Thuis aangekomen gelijk naar je kamer om je aanwinsten op te zetten. Met een elpee deed ik al snel een week of zes. Er was immers tijd voldoende. Van social media had nog nooit iemand gehoord. Laat staan van streaming. De term ‘grijs draaien’ komt uit die andere tijd, inmiddels een nostalgische term.

Als recensent, maar vooral als liefhebber van muziek, betrap ik mij erop mee te gaan met de stroom. De stroom aan muziek die met de tijd steeds groter is geworden. Een album na een of twee weken nog intensief beluisteren komt niet vaak meer voor. Zonde eigenlijk. Te weinig tijd. Teveel muziek. Er ligt nog zoveel moois dat ik ook moet beluisteren. Toch zijn er ook albums die ik nog weken, nee maanden, blijf draaien. Evenals die ene elpee (of twee wanneer het meezat) van toen. Voor deze albums maak ik geen tijd. Die tijd ontstaat gewoon. Vaak leert en helpt die tijd mij de kwaliteit op juiste waarde te schatten.