Het afgelopen jaar hebben we met allerlei beperkende maatregelen te maken gehad vanwege de coronapandemie. Als concertbezoek en andere manieren van uitgaan niet tot de mogelijkheden behoren, ga je op zoek naar andere vormen van vertier die je binnen de vier muren van je woning kunt uitvoeren. Het internet is dan een belangrijke bron van vermaak.

Zo stuitte ik op een wel bijzondere manier van tijdverdrijf; de zogenaamde ‘Reaction video’s’. Hierbij reageren één of meerdere personen op een stuk muziek, veelal van artiesten of bands die voor de ‘reageerder’ vaak niet tot de muzikale voorkeur behoren. Youtube staat er werkelijk propvol mee.

Nu kan ik me eerlijk gezegd maar moeilijk voorstellen dat veel van deze zogenaamde eerste reacties werkelijk authentiek zijn.  Er zijn vloggers bij die bij een enorme waslijst van video’s van relatief bekende nummers op werkelijk elk nummer met stomme verbazing reageren. Maar wellicht is dit een generatiedingetje. Volgens mij is de bewondering voor de muziek in veel gevallen ook gespeeld. Je zal maar in een verkeerd blaadje komen te staan bij de mensen die op je video’s reageren! Dat is niet goed voor het aantal volgers.

Onlangs vond ik een kanaal met reactievideo’s met een wat andere insteek. De Amerikaan Doug Helvering analyseert de muziek met zijn bagage in muziektheorie op een manier die voor ons muzieknerds erg interessant is. Daarnaast doet hij zijn huiswerk goed en lijkt het er op dat hij de nummers werkelijk voor de eerste keer hoort. Dat hij veel prognummers behandelt is ook een mooi bijkomend voordeel. Onze ‘eigen’ Ayreon wordt daarbij niet vergeten.




Feitelijk heeft datgene wat deze personen doen wel wat raakvlakken met ons werk als recensenten. Met als grote verschil natuurlijk dat wij pas een gedegen oordeel kunnen vellen na meerdere luisterbeurten en niet in de eerste emotie moeten reageren. Daarnaast behelzen onze reacties natuurlijk een veelheid aan nummers, omdat wij nu eenmaal albums bespreken en geen losse nummers. Toch hebben deze reaction video’s ook een voordeel. In de vluchtigheid van de huidige maatschappij kunnen zij de rol spelen om de jongere generatie kennis te laten maken met onze prachtige muzieksoort. En wat dat betreft is geen enkel middel te veel, toch?