We worden de laatste jaren overspoeld door jubilea in de muziekwereld: eerst was daar de vijfentwintigste, daarna de viering van de veertigste verjaardag. Inmiddels zitten we al in het stadium dat we de vijftigste verjaardag van een aantal bands en artiesten achter de rug hebben. Of we ook de zestigste verjaardag gaan halen is twijfelachtig, maar dan vinden de heren/dames muzikanten wel weer wat anders om te vieren.

Want na de verjaardagen van de bands zelf is men ook begonnen met het ‘vieren’ van bepaalde albums. Hele tournees worden opgehangen aan één bepaald, vaak iconisch album. Wat dan vanzelfsprekend ook nog integraal dient te worden gespeeld.

Nou heb ik geen enkel probleem met het vieren van een feestje, integendeel. Bovendien ben ik blij en dankbaar dat de ouwetjes (hier bedoeld met het hoogst mogelijke respect) nog onder ons zijn en genegen zijn om hun muziek met ons te delen in donkere zaaltjes op ongoddelijke tijden, terwijl ze ongetwijfeld iets anders in gedachten hadden bij het bereiken van een (ver-) gevorderde leeftijd.

Maar om nou alles maar te vieren, dat gaat me toch wat ver. Wat is het volgende, na de verjaardagen van respectievelijk band en albums, de 15-jarige viering van de bar mitswa van het voormalige buurjongetje? De zesde succesvolle echtscheiding, de geboorte van het achtste kleinkind?

Kijk, ik snap wel waar het door komt: allereerst artistieke bloedarmoede, anders kan ik het niet zeggen. Vroeger (vroegâh) stond een optreden in het teken van de nieuwe elpee. Maar de nieuwe elpee (cd, mp3, streaming audio) laat al jaren op zich wachten, het is nog maar de vraag of ‘ie er ooit nog zal komen. Daarnaast zijn wij als uiterst conventioneel publiek mede debet aan de keuze van de artiest(en): wij horen nou eenmaal liever de ouwe meuk dan iets nieuws. En niet in de laatste plaats, de centjes, daar is ’t ie weer. Allemaal logisch en verklaarbaar, op zich niets op tegen.

Ik hoop alleen maar dat de nieuwe tour van onze favorieten, pakweg Steve Hackett, niet de titel “Our Dog Just Had Puppy’s For The Twelfth Time Tour” mee gaat krijgen. Geef mijn portie dan maar aan Fikkie.