Interview met Wabe Wieringa van Sky Architect en de band zelf.

Onlangs verscheen een heruitgave van jullie indrukwekkende debuutalbum “Excavations Of The Mind”, dit naar aanleiding van het 10-jarig bestaan ervan. Wat betekent het album voor jullie? En wat heeft het Sky Architect gebracht?
“Excavations Of The Mind” betekent heel veel voor ons. We maken vandaag de dag nog met zoveel plezier muziek mede door het succes van ons debuutalbum. Toen we ongeveer twaalf jaar geleden begonnen met schrijven en opnemen van “Excavations Of The Mind” waren we nog met z’n drieën (Chris, Rik en Wabe) en hadden we ook nog geen naam voor het project verzonnen, waar we met zoveel enthousiasme en avontuurlijk gevoel mee begonnen waren. Die tijd was voor ons een grote ontdekkingstocht in de wondere wereld van muziek, we wilden alles proberen en vonden alles interessant wat we mee kregen om ons heen. Dit hoor je  heel sterk terug in “Excavations Of The Mind” en is ook hetgeen wat dit album en die tijd voor ons zo bijzonder maakt. Toen we eenmaal in de studio bezig waren met het productieproces, hebben we Tom en Guus leren kennen en ze zo ver kunnen krijgen mee te doen met ons maniakale project. “Excavations Of The Mind” is voor ons daarom ook gelijk aan de geboorte van Sky Architect. De naam hebben we met z’n vijven in die tijd bedacht, en staat voor ons nog steeds voor de sterke band die we sinds die tijd hebben opgebouwd.

Het album heeft buiten onze verwachtingen veel lof ontvangen. Destijds waren we ons er niet van bewust waar we precies mee bezig waren en wie onze muziek zou waarderen. We gooiden geen hoge ogen en waren allang blij toen we een platenmaatschappij konden vinden die “Excavations Of The Mind” in de winkels kon krijgen. In de tijd die volgde hebben we op heel veel mooie plekken onze muziek live ten gehore kunnen brengen en dit heeft de band veel goeds gedaan. We zijn in de tijd na de release van de cd heel erg gegroeid als band en hebben heel veel mooie avonturen beleefd, bijvoorbeeld tijdens onze shows op Night Of The Prog in Duitsland en op het Terra Incognita Festival in Canada, maar ook toen we tegen onze verwachtingen een popprijs in ontvangst konden nemen in Rotterdam. Je kan dus zeggen dat ons debuutalbum ons veel goeds heeft gebracht. Daarnaast maken sommige nummers van “Excavations Of The Mind” nog steeds deel uit van onze live shows.

Jullie spelen nog steeds in dezelfde bezetting. Wat is het geheim?
Sky Architect bestaat al tien jaar mede door de goede band die we hebben en we zijn naast een professionele band ook goede vrienden met een open, broederlijke relatie. Daarnaast hebben we een hele goede muzikale klik waar we elkaar heel goed in kunnen vinden en elkaar kunnen inspireren. We respecteren de ander en waarderen ieders input in de band. Ook hebben we alle vijf ongeveer dezelfde leeftijd en maken we daardoor (in grote lijnen) de fases van het leven tegelijkertijd door. Hier hebben we ook veel steun aan elkaar. In de jaren dat we bestaan hebben wij ook individueel lastige periodes meegemaakt, maar mede door de acceptatie van elkaar en de mooie momenten die we samen meemaken kwamen we hier sterker uit als persoon en als groep. Ook is de band groter dan de som van al zijn onderdelen. Sky Architect zou niet kunnen bestaan zonder een van zijn leden.

Jullie zijn begonnen als jonge honden, studerend aan het conservatorium. De muziek van Sky Architect klinkt nergens studentikoos, het is niet moeilijk doen om het moeilijk doen. Hoe komt dat zo?
We schrijven en maken wat we zelf willen. Voor ons zijn dynamiek, emotie en improvisatie heel erg belangrijk. Dit verklaart waarom onze muziek niet ‘bedacht’ of studentikoos klinkt. Muziek moet ons raken. Ook zijn wij niet op zoek naar individuele klasse en uitblinkers, maar naar composities waar alle componenten in kloppen en nog misschien wel belangrijker, waar we alle vijf even jubelend over kunnen zijn. Op deze manier is er ruimte voor al onze invloeden.
Op het podium staan wij ook graag in een horizontale lijn, om dezelfde redenen. We stralen graag uit dat we een groep zijn waar ieders bijdrage even zwaar weegt.

Hoe komen jullie nummers tot stand en wat heeft het notenschrift daarin voor betekenis?
In de tijd van “Excavations Of The Mind” componeerden we (Chris, Rik en Wabe) alles samen. Daar zat ook veel tijd in, vaak konden we urenlang in de oefenruimte sleutelen aan kleine details. Denk aan een bepaalde noten sequens of melodie die precies goed moest zijn. Bijna chirurgisch zochten we naar de mooiste combinaties. Ook improviseerden we vaak samen, op zoek naar de juiste sfeer voor een muzikaal stuk. Tegenwoordig schrijven we meer als band. Er wordt weinig vooraf gecomponeerd, maar er ligt nog meer nadruk op het samenspel. We dagen elkaar graag uit: het provoceren van elkaars creatieve uitspattingen is bij ons heel belangrijk. We willen de ander zoveel mogelijk stimuleren het beste te geven voor een nieuw stuk. Dit in plaats van een partij of compositie vooraf te bedenken voor een ieder. Van tevoren wordt er dus weinig genoteerd. Transcripties van Sky Architect nummers zijn er dan ook nauwelijks. Als er al wat genoteerd wordt is het meteen een indicatie van hoe complex of lang een stuk voor ons doen is.

Wabe, jij hebt de mix gedaan van de heruitgave. Wat was je doel hiervan en welke veranderingen had je voor ogen? Wat vind je van het eindresultaat?
Mijn doel was om vooral het enthousiasme terug te vinden van twaalf jaar geleden. Door de jaren heen was voor ons “Excavations Of The Mind” een beetje het zwarte schaap geworden. We respecteerden het voor wat het ons gebracht had, maar we luisterden er niet zo graag meer naar. Ik wilde dan ook graag met andere oren naar de opnames luisteren en er, met mijn ervaring en technische kennis van nu, een nog betere versie van maken. Toentertijd hadden we er, mede door onze productie opleiding aan het conservatorium, er een technisch goede opname van gemaakt. De keuzes die we toen maakten resulteerden echter in een mix met een eigenwijs karakter met veel energie, net zoals we toen waren. Mijn doel was om met de heruitgave een rustigere en beter gebalanceerde mix te maken. De productie heeft heel veel toetsen elementen en in de remix wilde ik hier dan ook meer de nadruk op leggen.

We zijn alle vijf heel erg blij met het eindresultaat. Het brengt ons weer heel veel voldoening om hier naar terug te luisteren. De remix/master heeft veel meer transparantie, met behoud van karakter. De nieuwe mastering (gedaan door Chris) is ook heel rustig en minder drukkend dan het origineel. Tegenwoordig zijn er andere standaarden in hi-fi wereld, de loudness war is minder eisend. Hierdoor kunnen we een plaat afmaken zonder te veel concessies in de dynamiek van de nummers te hoeven doen. We zijn heel enthousiast over de heruitgave en laten dat dit jaar ook graag zien bij de evenementen die we gepland hebben. Ook hebben we het artwork van de legendarische Mark Wilkinson met een frisse blik benaderd en aangepast waar het ons nu beter leek, met een resultaat waar we heel trots op zijn!

De heruitgave telt een aantal interessante bonustracks. Ligt er nog meer van dergelijk materiaal op de plank en kunnen we dat in de toekomst verwachten mochten er nog andere albums worden heruitgebracht?
Ja. We willen in de toekomst meer aan de slag met live materiaal en ‘bonusmateriaal’ waar we al veel van op de plank hebben liggen. We zijn op zoek naar alternatieve manieren om dit materiaal naar buiten te brengen, in aanvulling op de traditionele albums die we blijven maken. Ook zullen er heruitgaven van onze andere albums volgen, simpelweg omdat we die bijna niet meer hebben om te verkopen. Hier gaan we zeker ook iets speciaals mee doen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Sky Architect en zijn er al concrete plannen voor een vijfde album?
Dit jaar zijn we druk met de promotie van de heruitgave van ons debuutalbum, we hebben tours gepland in Engeland en Scandinavië. Ook zijn we bezig met meer optredens in de toekomst. Ondertussen zitten we niet stil wat betreft nieuw werk, we zijn al enthousiast bezig met ons vijfde album. Het proces hiervan is weer heel anders dan dat van bijvoorbeeld “Nomad”, het doet ons ook een beetje denken aan de tijd dat we met “Excavations Of The Mind” bezig waren. We hebben tegenwoordig de beschikking over de prachtige Little Giant Studio in Rotterdam waar we in alle vrijheid aan onze muziek kunnen werken. We nemen alle tijd voor de individuele nummers en de productie daarvan. De komende tijd zullen we één voor één de nummers individueel benaderen en opnemen, waardoor een heel divers album tot stand gaat komen. Elk nummer zal een eigen entiteit zijn, vergelijkbaar bijvoorbeeld met werk van Peter Gabriel of het recentere werk van Steven Wilson. Mede daardoor kost het proces wat meer tijd en zal het album nog even op zich laten wachten. We streven er ook naar ons vijfde album op vinyl uit te brengen.

Wat wil je verder nog kwijt aan de lezers van Progwereld?
We zijn heel erg dankbaar voor de steun en support door de jaren heen van onze luisteraars. Het succes van Sky Architect is mede te danken aan al het enthousiasme van onze fans. We hopen jullie snel te zien bij een van onze live optredens!

Bedankt voor dit interview.